MSZP--MDF-együttműködés felsőbb utasításra?

2006.06.01. 14:14
Előbb meg kell kérni a menyasszonyt, aztán hálni vele, nem pedig megerőszakolni, így foglalta össze az MDF törekvéseit az újpesti szocialista alpolgármester, Szalkai István. Szerinte az MSZP párthierarchiájából kaptak az újpesti szocialisták olyan jelzéseket, hogy helyben működjenek együtt az MDF-fel és az SZDSZ-szel, illetve ne indítsanak polgármester-jelöltet az MDF-es Hock Zoltánnal szemben az önkormányzati választásokon. Szalkai azonban szembeszállna ezekkel a sugallatokkal.

"Hock Zoltán, az MDF alelnöke, jelenlegi újpesti MDF-es alpolgármester már korábban is mondta nekünk, hogy nagyon jó kapcsolatot ápol a szocialisták országos politikusaival, és hogy indulna a IV. kerületi polgármesteri címért" - erősítette meg az Index értesülését Szalkai István, az újpesti szocialisták színeiben alpolgármesterként dolgozó egyik vezetője.

Ellenállnak a felsőbb jelzéseknek

Szalkai szerint azonban az újpesti szocialisták ellent fognak állni a felsőbb szintről érkezett jelzéseknek - erről ugyanis az MSZP-s alpolgármester is hallott -, hiszen semmi okuk sincs Hock Zoltánt támogatni, így nem lépnek vissza saját jelöltjük, Gergely Zoltán jelölésétől. A főváros negyedik kerületében ugyanis simán nyerhetnek abszolút többséget a szocialisták, ezt a mostani országos választások is bizonyították.

Két MSZP-s miniszter, Csizmár Gábor és Kiss Péter is Újpesten kapott 50 százalék plusz egy szavazatnál többet már az első fordulóban, magyarázta Szalkai. Amikor őket honatyáknak jelölték, akkor megállapodtak a helyi szervezetben arról is, hogy Gergely Zoltán újpesti politikus lesz az MSZP kerületi polgármester-jelöltje az őszi önkormányzati választáson.

Sok sikert!

Hock Zoltánnak sok sikert kívánnak az országos politikában, tette hozzá Szalkai -, de helyben őt már csak azért sem támogatják, mert komoly szerepet játszott abban, hogy a IV. kerületi MSZP-frakcióból korábban négyen is kiléptek, és így bomlasztotta a helyi szocialisták egységét.

Szalkai ugyanakkor megerősítette, az SZDSZ-szel éppen csütörtökön ülnek le tárgyalni, bár azt sem értik, miért kellene együttműködniük a liberálisokkal, akik közös jelölteket akarnak. Szalkai úgy véli, a szocialisták egyedül is simán abszolút többséget kapnának, közös jelöltekkel csak mandátumokat, illetve töredékszavazatokat veszítenének csupán.

Az MSZP-s alpolgármester hozzátette: az újpesti sajátos politikai viszonyok közepette sem az SZDSZ, sem az MDF nem tevékenykedett úgy az elmúlt 16 évben, hogy velük a jövőben szorosabb együttműködésre törekednének a szocialisták.

Hock és Derce együttműködése
Újpest sokáig Derce Tamás polgármester hitbizományának tűnt, az utóbbi időben azonban feltűnően megerősödött Hock Zoltán MDF-es alpolgármester pozíciója ebben a városrészben. Derce Tamás 1990 óta áll a IV. kerület élén, eredetileg SZDSZ-es jelölt volt, 1994-től azonban különböző formációkban ugyan, de jobboldali pártok álltak mögé. Derce már a kilencvenes évek elején, SZDSZ-es helyi politikusként, a Demszky Gábor ellen fellépő polgármesterek vezéralakjának számított, de nemrégiben is fellépett a főpolgármester ellen.

2002-ben Derce neve még országgyűlési képviselő-jelöltként is felmerült a Fideszben, amely sokáig őt is támogatta, Derce azonban az utolsó pillanatban visszakozott. És minthogy ekkor még Fidesz-MDF-együttműködés volt érvényben, az MDF kapta a lehetőséget az egyéni jelölt állítására. Hock Zoltán ekkor került először reflektorfénybe, tulajdonképpen Derce közreműködésével, és végül Hock indulhatott egyéni jelöltként. 2006-ban viszont Derce már nem nyerte el a Fidesz támogatását: a legnagyobb ellenzéki párt Wintermantel Zsoltot, fővárosi frakcióvezető-helyettesét indítja Újpesten polgármester-jelöltként idén ősszel.

Sokak szerint Derce megnyerhette volna a képviselőválasztást négy évvel ezelőtt, de ő végül nem ambicionálta a jelölést, és így Hock Zoltánt hozta előnybe. Az elmúlt négy évben Hock megerősítette mind helyben, mind pedig országos szinten a pozícióit.

Hock időközben országos alelnök lett az MDF-ben, és sokak szerint jelentős része volt az MDF más pártokkal való kapcsolatának befolyásolásában. Helyben pedig az is bizonyítja térnyerését, hogy a kerületek közötti egyeztetéseken Dercével közösen képviselték például Újpest álláspontját a forrásmegosztási vitákban. Előfordult például az is, hogy míg Derce öt percig beszélt egy ilyen egyeztetésen, addig Hock félórás előadást tartott. Ebből sokan arra következtettek, hogy Hock fontos irányító funkciókat ragadott magához Újpesten.  • Hírek
  • Támogatások