Márk
13 °C
28 °C

Jeszenszky beszólt a jobboldalnak

2003.04.11. 10:29
Jeszenszky Géza volt washingtoni nagykövet és külügyminiszter Népszabadságban megjelent levelében azokat bírálja, akik az iraki háború kérdésében nem az amerikai-angol szövetség mellett álltak ki, nevesítve: a magyar jobboldal zöme. Leginkább a Magyar Nemzetet kritizálja a volt nagykövet, annak Irak-barátsága miatt.
A volt nagykövet a bagdadi tudósításokból az 1956-os magyar forradalomra asszociál, és gondolatmenetének ez adja alapját. Szaddám hatalmas szobrainak ledöntése a magyar forradalmat, valamint a berlini fal szétszedését, és a tálib rendszer összeomlását juttatja eszébe, továbbá az is 1956-ra emlékezteti, hogy mint akkor, az ENSZ Irak esetében is tehetetlenül személi az eseményeket.

Nem sátán már Amerika

Az irakiak eufóriáját látva beigazolódottnak véli, hogy "Szaddámot valóban rettegte és gyűlölte a lakosság": "hősi ellenállás helyett kámforként elpárolgott Szaddám apparátusa és a félelmetesnek kikiáltott Republikánus Gárda, (...) hithű muzulmánok táncolnak, hogy a sátán megtestesítőjétől többé nem kell félniük".

Az iraki nép felszabadultsága, valamint az, hogy "igenis voltak elrejtett, tiltott vegyi fegyverek, azok célba juttatására alkalmas tiltott rakéták", arra készteti az embert, hogy feltegye a kérdést - morfondírozik Jeszenszky: 56 nemzetében hogyan drukkolhattak sokan - nyíltan vagy leplezve - az iraki diktátornak?"

A jobboldal Amerika ellenes

Jeszenszky szerint a magyar középosztály, a "jobboldal" jelentős része Amerika ellen van. Bírálatból kijut a Magyar Nemzet című napilapnak is, amely szakítva Pethő Sándor szellemével "a náci őrülettel szemben (...), az iraki diktatúra zászlaját" lengette.

Jeszenszky levelében gyászolja a szövetséges erők "hősi halottait", a diktatúra "régi és friss áldozatait, beleértve a harcba kényszerített és meghalt iraki katonákat, a szerencsétlen polgári áldozatokat". Szerinte ők is életben maradtak volna, ha 12 éve Amerika befejezi, amit szövetségeseivel együtt elkezdett. Jeszenszky úgy véli, hogy "jóval kevesebben haltak volna meg, ha ez elmúlt hónapokban egységesen sorakozott volna fel a világ, Franciaországtól Német- és Oroszországon át Törökországig az embertelen rendszer megfékezésére".

"Most megszabadult a világ egy veszedelmes félőrülttől, (ami) esélyt kínál a Nyugat számára egy új arab politikára, a Közel-Kelet problémáinak rendezésére" - zárja levelét a volt nagykövet.