Mégsem öngyilkos lett Zámbó Jimmy?

2001.01.02. 15:16
Továbbra sem lehet tudni, mi történt pontosan Zámbó Jimmy tragikus utószilveszteri összejövetelén. A rendőrség tájékoztatása szerint hajnalai ötkor ,,véletlenül lőtte magát jobb halántékon" a népszerű művész. A XXI. kerületi rendőrkapitány elmondása szerint Jimmy először kilőtt az ablakon, majd kivette a pisztolyból a tárat. Egy golyó viszont a csőben maradt, és ez okozta a tragédiát. Szögyényi József ügyvéd teljes biztonsággal állította lapunknak, hogy nem lett öngyilkos a 43 éves Király. Azt viszont tudni lehet: az életútjáról készült játékfilm nem fog elkészülni.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság rövid tájékoztatása szerint Zámbó Jimmy ,,véletlenül lőtte magát jobb halántékon". Vágó Imréné rendőr ezredes, a XXI. kerület rendőrkapitánya korábban az MTI-nek elmondta: a művész szűk körű baráti társasággal tartózkodott otthonában. Egy ,,külső körülmény" azonban megzavarta, ezért elővette a fegyverét, és a nyitott ablakon át lövést adott le. Ezt követően kivette a 9 milliméteres automata Beretta pisztolyból a tárat, egy lőszer azonban a fegyverben maradt, és ez okozta a tragédiát. A ,,külső körülményről" azonban nem árult el semmit. Ezzel ellentétben Dr. Pál Gyula a Kossuth rádiónak reggel úgy nyilatkozott, hogy öngyilkosság miatt érkezett a bejelentés a mentőkhöz.

Egy megdöbbentő kép Bodonyi László Jimmy-könyvéből

Szögyényi József, a család ügyvédje lapunknak teljes biztonsággal állította, hogy nem öngyilkosság történt. Beszélt a családdal, és várja, hogy a rendőrségi jegyzőkönyvekbe is beletekinthessen. Az ügyvédet régi barátság fűzi a családhoz, ennek ellenére sem tudott arról, hogy Jimmynek pisztolya volt.

Az egyik szomszéd az Indexnek úgy vélekedett, hogy a hangosan kukorékoló kakasok lehettek a "külső körülmény", amire Jimmy tüzelni kezdett. A hölgy hozzátette, hogy a kakasok tényleg nagyon hangosak voltak, gyakran ő is felébredt rájuk, és Jimmy közmondásosan hirtelen haragú volt. A kakasudvar egyébként úgy helyezkedik el, hogy arra Jimmy semmiképpen nem lőhetett a szobából. Egy töltényt az utca felőli oldalon találtak meg. A szomszéd egyébként Zámbóékra is nem egyszer felriadt, bár az igaz, hogy lövöldözést eddig még nem hallott. Most azonban erre ébredt fel; öt lövést hallott.

Komáromi István, volt Pest Megyei Rendőr-főkapitány érdeklődésünkre elmondta: Jimmy feleségétől úgy tudja, az áldozat a pisztolyra azt hitte, töltetlen, fejéhez tartotta, és meghúzta.

A család kérésére az orvosok nem nyilatkoznak

"Mi nagyon szerettük őt" - mondta a sírással küszködve a Honvéd Kórház egyik nővére. Munkatársa egyik kezében egy zsebkendőt szorongatott, a másikban pedig cigaretta parázslott. "Nem mondhatunk semmit" - közölték és egymás karjába kapaszkodva siettek tovább. A sajtó az idegsebészet épülete előtt ütött tanyát, itt várták a legfrissebb információkat a Királyról.

A várakozók között felbukkant Jimmy egyik prominens rajongója, Schmuck Andor is. A rokonok közelébe senkit nem engedtek, és Katona István főorvos is csak egy kurta nyilatkozatot adott a várakozó újságíróknak: "A család kérésére nem mondhatok semmit".

Az egész kórház Jimmy haláláról beszélt. A betegek a büfében osztották meg egymással a friss híreket. A rajongók feltehetőleg tiszteletben tartották a család érzéseit, és nem jelentek meg.

Barátjai nem hisznek az öngyilkosságban

Pásztor László a Magneoton vezetője, Jimmy lemezeinek kiadója, kizártnak tarja az öngyilkosságot. Lapunknak nyilatkozva kifejtette, hogy mélyen megrázta a hír, mivel az elhunyt nem csupán az egyik leghíresebb és legsikeresebb művészük volt, hanem személyes barátság fűzte hozzá.

Barátságuk már több mint egy évtizedes múltra tekintett vissza - folytatta Pásztor László. Habár az óévet más társaságban búcsúztatták, de telefonon beszéltek egymással. Ekkor Jimmy kifejezetten jó kedélyűnek és életvidámnak tűnt. Az igazgató nem tud róla, hogy az énekesnek bármilyen magánéleti problémája lett volna, ráadásul a lemezcég most készült egy újabb hároméves szerződést kötni vele. Ezt azonban írásban még nem fektették le, de elviekben már megállapodtak.

A film már nem készülhet el

November óta megvásárolható a ,,Nem csak dalban mondom el" című, az énekes pályafutását bemutató könyv. Az író, Bodonyi László az Indexnek elárulta, hogy a könyv után tervezték egy, a népszerű előadó életútját bemutató film elkészítését is. Az ötlet állítólag már tizenkét éve felvetődött, és már elkészült a forgatókönyv is, de akkor még senki sem látott fantáziát az ismeretlen énekesben.

Most újra napirendre került a filmötlet, és Bodonyi szerint, aki az új forgatókönyvet írta, már minden együtt volt ahhoz, hogy jövőre elkezdjék a forgatást. A mű nem dokumentumjellegű, hanem inkább játékfilm lett volna. A Király tragikus halála miatt azonban nem fog elkészülni.