Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Királyi temetés előtt Csepel

2001.01.11. 18:45
- Inkább hallgattam, mint néztem - mondta a Király egyik kriptaépítője a Királyról, miközben kriptát épített a Királynak. A munkafolyamatot felgyorsították, de így is csak éppenhogy készen lesznek jövő péntekre, amikor megindul a roham a csepeli köztemető felé. Akár 40 ezer rajongó is várható Jimmy temetésére, amelyre állítólag még a szlovákiai Alsóbodokról is jönnek buszok. Hazafelé beugorhatnak a csepeli Plazaba, ahol emlékkiállítás lesz, a Köztársaság Térre, ahol Jimmy Dance Club lesz, és a hidasnémeti határőrbódéba is, amelynek tévéjében minden bizonnyal Delhusa Djon jön be minden adón, hogy emlékezzen és daloljon.
Csepel alapvetően gyászos hangulatú kerület, a Király halála azonban még egy strigulát húzott a szigeti faliújság ,,nyomottak szeretünk lenni" című rovatába. A temető körzetében most még nyugodt az élet, a buszok pontosak, a temető előtti hat virágárus pedig overálban kínálja az árut. Nem fogy - csütörtök dél van.

Mindenre felkészülnek

A rajongók már most felkeresik a temetőt, kérdezik, hol lesz a sír, de abból egyelőre csak egy ponyva alatti 3x3-as gödröt látni
Garsik Bertalan őrportásnak jövő szombaton be kell mennie a munkahelyére, annak ellenére, hogy szabadnapos lesz a kártyájáról 35, arcáról viszont 70 évesnek saccolt őrember. A temető dolgozói így készülnek, hétfőn már a rendőrök is kint voltak, ,,egy egész napig csak mértek, gondolom, hogy miként kéne felállni"- mondja az őrportás. Feltehetően arra voltak kíváncsiak, hogy hova is fér el annyi rajongó, amennyiről a temetői értekezleten beszámoltak: 40 ezer a plafon. Ráadásul minden napra jut legalább két újságíró, a munkások szemein már látszik, hogy nem kéne itten annyit okoskodni: mert ott a csákány, itt meg egy jegyzetfüzet.

- Annyi a munka, hogy beszélni sincs idő - mondta Tóth Imre, a kriptaépítés vezetője. Párhuzamosan az úttal, közvetlenül a temető kerítése mögött készül a síremlék. A síremlékek. Egyelőre azonban Jimmy a fontosabb, mert jövő hét végéig el kell vele készülni, a többi addig ráér. Egy átlagos kriptát egy hónapig építünk - meséli Tóth Imre, majd hozzáteszi, valószínűleg a brigád reflektorfényben is fog dolgozni, de csak este öt után.

Garsik Bertalan szerint azonban addig is a központban vannak. A rajongók már most felkeresik a temetőt, kérdezik, hol lesz a sír, de abból egyelőre csak egy ponyva alatti 3x3-as gödröt látni, amelyben éppen a szigetelést végzi négy munkásifjú.

Annyi a munka, hogy beszélni sincs idő
- Kerámialapokkal lesz kicsempézve belülről, de a felső gránitot még nem választotta ki a család - magyarázza Tóth Imre, aki a ,,nem tudom" választ adja az árat firtató kérdésre. Egy noname kripta ára egy-másfélmillió forint között mozog, attól függően milyen extra kívánsága van a vevőnek.
A szomszédnak például lehetett, egy dupla kriptán dolgoztak a munkások, az alap már rég kiásva, a gránitot is rég kiválasztotta a szemmel láthatóan nem a szegénységi küszöb alatt élő család.
- Kit fognak ide temetni?
- Hát Torgyán Józsefet!
A világ ebben a pillanatban fordult fel, díjak, oklevelek, fizetésemelés, miegymás, mikor a vicces sírásó nevetve megszólalt:
- Tetszene mi? Minden újságírót ezzel szívatok - hangzott az iróniával terhes válasz.

Jönnek a gyászolók

Kerámialapokkal lesz kicsempézve belülről, de a felső gránitot még nem választotta ki a család
A temetőben dolgozók legtöbbje bele sem mer gondolni, hogy mi lesz itt egy bő hét múlva, amikor a Boráros térig áll majd a ravatalozó előtt tisztelegni akarók sora. Alsóbodokon a Király halála óta például vannak, akik feketében járnak.

Alsóbodok szlovákiai magyar falu. A csepeli temetésre - szlovákiai források szerint - 230 koronáért szállítják majd a gyászolókat, pedig az RTL Klub a napokban jelentette be, hogy élőben közvetíti a temetést. Meg azt is, hogy Warner-Magneoton-nal együtt beszáll a temetés költségeibe. Meg azt is, hogy abba a stúdióban vonultak be a Király barátai, amelyben felvették Zámbó első műsorát. Fehér zongorával.

Pipa, szemüveg, bizonyítvány

A Csepel Plazában kábé annyian vannak, mint a temetői virágárusoknál. Az első emeleten, egy most még acélfüggönnyel lezárt teremben lesz az a Zámbó Jimmy-emlékkiállítás, amely a Király személyes, és a munkásságához köthető tárgyait kívánja bemutatni.

- Olyan kiállítást szeretnénk létrehozni, amely méltó képviselete lehet az elhunyt művész emlékének, ami tájékoztat, és emlékeztet - foglalta össze a szervezők ars poeticáját Kertai Zsolt, a csepeli Plaza marketing igazgatója. Egyelőre azonban csak a helye van meg a kiállításnak, a családtól páncélkocsiban elhozott ereklyék pedig a Plaza valamely elrejtett zugában dekkolnak. A szervezők nívós kiállítást szeretnének, ezért ,,nem hajlandók kompromisszumokra.". Éppen azt sem lehet tudni, hogy mikor végeznek a dízájnerek.

Az Arany-zsiráf-díj és majd egy tucat aranylemez mellett látható lesz Jimmy pipája, szemüvege, papírvágó-kése, és biza még a bizonyítványa is. A kiállítás ideiglenesnek indul, de még állandó is lehet, attól függően, hogy mekkora lesz a nézettsége. A várakozások szerint nagy, de Kertai úgy nyilatkozott, hogy ,,a Plaza nem fog pénz csinálni a kiállításból."

,,Viszik, mint a cukrot"

A Köztársaság téri Jimmy Dance Club
Az Alexandra CD-bolt azonban igen. Horváth Zsoltnak, az üzlet eladójának elmondása szerint a bolt már Jimmy halálának másnapján teljes kollekciót kapott az eddig megjelent lemezekből, és ,,viszik is, mint a cukrot." A Király lemezei iránt megötszöröződött a kereslet, kevésbé muzikális alkatoknak pedig a Jimmy-könyv dukál, amelynek eladott példányszáma Bodonyi László szerző szerint az utóbbi egy hétben megsokszorozódott. 4490 forintért lehet megtudni azt, amit egyébként mindenki tud, hogy ,,Jimmynek nagyon jó hangja van", és ez látszik a képeken is, meg Delhusa Gjon is nyilatkozza.

Az Index felkereste a Köztársaság téren üzemelő, az ajtón kiírt szöveg szerint Zámbó György tulajdonában lévő Music Dance Pub-ot is, amelyet a család Jimmy emlékhellyé szeretne alakítani. Este hétkor nyílik, mint a nefelejcsek.