Szimpátiatüntetést szervez több határontúli szervezet

2006.09.20. 15:39
Zentán szimpátiatüntetést tart a vajdasági Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) - nyilatkozta a szervezet alelnöke az Indexnek. Erdélyben is demonstrációkra készülnek az ottani MPSZ aktivistái, miközben az RMDSZ nem tüntetne. Az RMDSZ ukrán megfelelője, az UMDSZ elítélte a budapesti tévészékház szétdúlását.

A magyarság vezetőinek "hazugságpolitikája ellen" szervez tüntetést a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) sepsiszentgyörgyi és sepsiszéki elnöksége, Király András, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Arad megyei elnöke ugyanakkor nyilatkozatában óva intett a Magyarország belügyeibe való beavatkozástól.

A Magyar Polgári Szövetség sepsiszentgyörgyi és sepsiszéki elnöksége az MTI bukaresti irodájához is eljuttatott - a Gazda Zoltán sepsiszéki MPSZ-elnök által aláírt - közleményében gyertyás tüntetésre hívja mindazokat, akik - mint olvasható - "úgy érzik, hogy Kárpát-medence magyarok lakta területein meg kell szüntetni a több éve tartó nemzetellenes politizálást".

Az RMDSZ nem tüntetne

A résztvevők jelenlétükkel így kívánnak tiltakozni "a magyarság vezetőinek hazugságpolitikája ellen", kérve azoknak azonnali lemondását és új választások kiírását. A megmozdulás csütörtök délután lesz, helyi idő szerint 18 órára gyertyával várnak mindenkit, aki aggódik a magyarságért, és a magyar kormány távozását kéri.

Király András, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke ezzel szemben a Mediafax hírügynökségnek adott nyilatkozatában kifejti: nem kell beavatkozni Magyarország belügyeibe. Szerinte nem helyes tüntetni Romániában a budapesti események miatt. Már csak azért sem - idézi a tisztségviselőt a Mediafax -, mert Király szerint a budapesti tiltakozások politikai játékok részei is lehetnek, amelyek összefüggésben állnak a helyhatósági választási kampánnyal.

Marosvásárhelyen is demonstrálnak?

Az InfoRádió értesülései szerint Szász Jenő, a Magyar Polgári Szövetség elnöki tisztét ellátó székelyudvarhelyi polgármester úgy véli: Gyurcsány Ferenc feltépte a kettős állampolgárságról szóló népszavazás okozta politikai sebeket a határon túli magyarok szívében.

Szász Jenő hozzátette: Marosvásárhelyen gyertyás felvonulást tartanak a budapesti tüntetőkkel történő együttérzésük kifejezésére. Közölte: Gyurcsány Ferencnek le kellene mondania.

Szimpátiatüntetés a Vajdaságban

Döme Tibor, a vajdasági Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) alelnöke az Indexnek elmondta, hogy Zentán szerveznek szimpátiatüntetést, amelyen a budapesti demonstrációkat akarják támogatni. Döme szerint jelképes helyen tartják a megemlékezést, a zentai csata emlékművénél. (Itt 1697-ben aratak döntő győzelmet a Magyarország felszabadításáért harcoló csapatok a törökök ellen.)

Döme elmondta azt is, hogy a Tisza menti más településekről várnak a tüntetésre résztvevőket. Várhatóan érkeznek majd emberek a közeli Topolyáról és Becséről is - tudtuk meg.

Az UMDSZ elítéli a vandalizmust

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) szerdán kiadott nyilatkozatában elítéli a Magyar Televízió épületének ostroma során tapasztalt féktelen és oktalan vandalizmust.

A Magyar Televízió székházának ostroma feloldja az UMDSZ-t az önmaga számára tett hallgatási fogadalom alól - hangsúlyozza a szervezet, amely amúgy nem szokta a magyarországi eseményeket kommentálni. A tévészékház és az általa szimbolizált közmédium ugyanis a magyarság közös kincse, függetlenül attól, ki milyen politikai nézeteket vall, ki hol éli meg magyarságát - szögezi le az UMDSZ nyilatkozata.

Beregszászon meggyalázták a magyar emlékeket

Az UMDSZ nyilatkozata felteszi a kérdést: ha egymás között az anyaországban sem tudják békés eszközökkel meg- és feloldani a vitás kérdéseket, az ellentéteket, hogyan lesznek képesek erélyesen és eredményesen fellépni akkor, ha valamelyik határon túli magyar közösséget kell megvédeniük a nemzetiségük okán őket ért atrocitásoktól?

Például egy újabb vajdasági vagy felvidéki magyarverés esetén, vagy mint a legfrissebb kárpátaljai esetben, amikor Beregszászban nemzeti nagyjaink emléktábláit és szobrait gyalázzák meg egyetlen éjszaka alatt - fűzi hozzá a magyar szervezet.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla