Ödön
2 °C
11 °C

Szimpátiatüntetést szervez több határontúli szervezet

2006.09.20. 15:39
Zentán szimpátiatüntetést tart a vajdasági Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) - nyilatkozta a szervezet alelnöke az Indexnek. Erdélyben is demonstrációkra készülnek az ottani MPSZ aktivistái, miközben az RMDSZ nem tüntetne. Az RMDSZ ukrán megfelelője, az UMDSZ elítélte a budapesti tévészékház szétdúlását.

A magyarság vezetőinek "hazugságpolitikája ellen" szervez tüntetést a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) sepsiszentgyörgyi és sepsiszéki elnöksége, Király András, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Arad megyei elnöke ugyanakkor nyilatkozatában óva intett a Magyarország belügyeibe való beavatkozástól.

A Magyar Polgári Szövetség sepsiszentgyörgyi és sepsiszéki elnöksége az MTI bukaresti irodájához is eljuttatott - a Gazda Zoltán sepsiszéki MPSZ-elnök által aláírt - közleményében gyertyás tüntetésre hívja mindazokat, akik - mint olvasható - "úgy érzik, hogy Kárpát-medence magyarok lakta területein meg kell szüntetni a több éve tartó nemzetellenes politizálást".

Az RMDSZ nem tüntetne

A résztvevők jelenlétükkel így kívánnak tiltakozni "a magyarság vezetőinek hazugságpolitikája ellen", kérve azoknak azonnali lemondását és új választások kiírását. A megmozdulás csütörtök délután lesz, helyi idő szerint 18 órára gyertyával várnak mindenkit, aki aggódik a magyarságért, és a magyar kormány távozását kéri.

Király András, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke ezzel szemben a Mediafax hírügynökségnek adott nyilatkozatában kifejti: nem kell beavatkozni Magyarország belügyeibe. Szerinte nem helyes tüntetni Romániában a budapesti események miatt. Már csak azért sem - idézi a tisztségviselőt a Mediafax -, mert Király szerint a budapesti tiltakozások politikai játékok részei is lehetnek, amelyek összefüggésben állnak a helyhatósági választási kampánnyal.

Marosvásárhelyen is demonstrálnak?

Az InfoRádió értesülései szerint Szász Jenő, a Magyar Polgári Szövetség elnöki tisztét ellátó székelyudvarhelyi polgármester úgy véli: Gyurcsány Ferenc feltépte a kettős állampolgárságról szóló népszavazás okozta politikai sebeket a határon túli magyarok szívében.

Szász Jenő hozzátette: Marosvásárhelyen gyertyás felvonulást tartanak a budapesti tüntetőkkel történő együttérzésük kifejezésére. Közölte: Gyurcsány Ferencnek le kellene mondania.

Szimpátiatüntetés a Vajdaságban

Döme Tibor, a vajdasági Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) alelnöke az Indexnek elmondta, hogy Zentán szerveznek szimpátiatüntetést, amelyen a budapesti demonstrációkat akarják támogatni. Döme szerint jelképes helyen tartják a megemlékezést, a zentai csata emlékművénél. (Itt 1697-ben aratak döntő győzelmet a Magyarország felszabadításáért harcoló csapatok a törökök ellen.)

Döme elmondta azt is, hogy a Tisza menti más településekről várnak a tüntetésre résztvevőket. Várhatóan érkeznek majd emberek a közeli Topolyáról és Becséről is - tudtuk meg.

Az UMDSZ elítéli a vandalizmust

Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) szerdán kiadott nyilatkozatában elítéli a Magyar Televízió épületének ostroma során tapasztalt féktelen és oktalan vandalizmust.

A Magyar Televízió székházának ostroma feloldja az UMDSZ-t az önmaga számára tett hallgatási fogadalom alól - hangsúlyozza a szervezet, amely amúgy nem szokta a magyarországi eseményeket kommentálni. A tévészékház és az általa szimbolizált közmédium ugyanis a magyarság közös kincse, függetlenül attól, ki milyen politikai nézeteket vall, ki hol éli meg magyarságát - szögezi le az UMDSZ nyilatkozata.

Beregszászon meggyalázták a magyar emlékeket

Az UMDSZ nyilatkozata felteszi a kérdést: ha egymás között az anyaországban sem tudják békés eszközökkel meg- és feloldani a vitás kérdéseket, az ellentéteket, hogyan lesznek képesek erélyesen és eredményesen fellépni akkor, ha valamelyik határon túli magyar közösséget kell megvédeniük a nemzetiségük okán őket ért atrocitásoktól?

Például egy újabb vajdasági vagy felvidéki magyarverés esetén, vagy mint a legfrissebb kárpátaljai esetben, amikor Beregszászban nemzeti nagyjaink emléktábláit és szobrait gyalázzák meg egyetlen éjszaka alatt - fűzi hozzá a magyar szervezet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?