Bernát, Felícia
EUR 384,35 Ft
USD 363,68 Ft
7 °C
31 °C

A Jobbikot kitiltották az egyetemekről?

2003.02.20. 07:00
Diszkriminációra hivatkozva az oktatási miniszterhez fordult nyílt levélben a Jobboldali Ifjúsági Közösség vezetője, mert véleménye szerint szervezetüket kitiltották az ország legtöbb felsőoktatási intézményéből - értesült a Népszabadság. A napilap által megkeresett egyetemek eltérően szabályozzák a különböző rendezvények szervezésének feltételeit.
Az 1999-ben alapított Jobboldali Ifjúsági Közösség (Jobbik) négy év alatt 21 hazai felsőoktatási intézményben alakította meg tagszervezetét, azonban mára néhány kivétellel egyik felsőoktatási intézményben sem tarthatnak rendezvényeket: működésüket az intézményvezetők megtiltották - mondta Nagy Ervin, a Jobbik elnöke a Népszabadságnak.

Kettős mérce?

Az elnök úgy nyilatkozott, hogy a kormányváltás óta lehetetlenült el helyzetük, ezért nyílt levélben fordultak Magyar Bálint oktatási miniszterhez, és kérték a diszkrimináció megszüntetését. Nagy Ervin szerint miközben a Jobbik közéleti, társadalmi kérdéseit megvitató rendezvényeit betiltják, például SZDSZ-es politikusok hasonló kérdésekről előadásokat tarthatnak a főiskolákon, egyetemeken.

A Jobbik elnöke a Népszabadságnak elmondta, nem az a gondjuk, hogy más szervezetek rendezvényeket tartanak a felsőoktatási intézményekben, hanem az, hogy az intézmények kettős mércét alkalmaznak.

Pécsen nem tiltották ki őket

Győrffy Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem sajtókommunikációs vezetője a Népszabadságnak azt mondta, nem tud arról, hogy intézményükből kitiltották volna a Jobbikot. Az egyetem nem zárkózik el attól, hogy hallgatói civil szervezetek közéleti témákról fórumokat tartsanak, feltéve, hogy nem politikai rendezvényről van szó.

Az oktatási tárca még nem kapta meg a Jobbik levelét.

A Jobbik fiatalok
A Jobboldali Ifjúsági Közösséget 1999 novemberében egyetemisták és főiskolások alakították. A Jobbik célja, hogy "egy ötvenéves űrt betöltve összefogja a nemzeti, keresztény szellemiségű fiatalokat, és lehetőséget biztosítson számukra a közéleti szerepléshez". A pártoktól független közösség elnökévé 1999-ben Kovács Dávidot, az ELTE-BTK történelem szakos hallgatóját választották. A helyi alapszervezetek száma azóta folyamatosan nő a főváros és a vidék egyetemein, főiskoláin.

Az Index Fórum több olvasója úgy tudja, a szervezet valóban deklaráltan pártfüggetlen volt, azonban később "elindultak MIÉP-es irányba". (Egyik vezetőjük MIÉP-jelölt is volt.) Ugyancsak olvasói vélemény szerint "vannak értelmes gondolataik is, de nagyon el vannak durranva maguktól, ugyanakkor a liberalizmust gyökeresen elutasítják, és lenézik a Fidelitast (szóhasználatuk szerint Fityelitászt)".

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás