Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

A Jobbik visszaéléseket gyanít az EUKK-nál

2003.07.26. 13:47
Medgyessy Péter miniszterelnököt tartja felelősnek a Jobbik Magyarországért Mozgalom abban, hogy eddig nem hozták nyilvánosságra az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány (EUKK) által kampánycélra felhasznált több milliárd forint közpénz tételes elszámolását - hangoztatta a szervezet szóvivője szombaton Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Az EUKK vezetője szerint nincs ok a vádaskodásra; az ÁSZ jelenleg is vizsgálja gazdálkodásukat.
"Keller László közpénzekért felelős államtitkárhoz fordulunk a jövő héten, hogy indítson vizsgálatot annak kiderítésére, történtek-e visszaélések az EUKK tevékenységével kapcsolatban" - jelentette ki Horváth Tibor, a Jobbik szóvivője.

A szóvivő azt állító, hogy "megbízható információik vannak", hogy a közalapítvány egy-egy pályázat elbírálása során hátrányos megkülönböztetést alkalmazott.

Horváth Tibor úgy vélte, az EUKK körüli több hónapos hallgatás azt a gyanút kelti, hogy "közpénzek szivárogtak el". A Jobbik mozgalom azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a "K and H Equities-botrányhoz hasonló nagyságú visszaélésekre kerülhetett sor".

A Jobbik Magyarországért Mozgalom szóvivője az MTI-nek elmondta: szeretnék elérni, hogy rövid időn belül hozzák nyilvánosságra, mire költötte a közalapítvány a több mint 3 milliárd forintot, ki mennyi honoráriumot kapott a közalapítványon belül. Azt is szeretnék megtudni, hogy az európai uniós csatlakozással kapcsolatos népszavazást követően milyen tevékenységet folytattak.

Horváth Tibor megjegyezte: több alkalommal megkeresték az EUKK vezetőjét, Somody Imrét, de nem reagált kérdéseikre.

A mozgalom azt is sérelmezte, hogy a közalapítvány a csatlakozás mellett egyoldalú, "primitív" kampányt folytatott és a közpénzekből fenntartott honlapjukat több hónapja nem frissítették.

Az EUKK vezetője szerint nincs ok a vádaskodásra

Suba János, az EUKK ügyvezetője az Indexnek elmondta, nem reagál a mozgalom vádjaira, mert - mint fogalmazott - azok "komolytalanok és tájékozatlanságon alapulnak".

Az ügyvezető azonban a témával kapcsolatban megjegyezte: május utolsó napjaiban tételesen beszámoltak arról az Országgyűlés négypárti európai integrációs bizottsága előtt, hogy mire és hogyan költötték el a 2,3 milliárd forintot.

Suba János hangsúlyozta, minden költségről folyamatosan tájékoztatták a közvéleményt, és a "teljes átláthatóság kedvéért" még áprilisban önként kérték az Állami Számvevőszéket gazdálkodásuk teljes átvilágítására. A vizsgálat jelenleg is tart, az eredmény szeptemberben várható.