Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Az MDF megszüntetné a jobbkéz-szabályt

2007.02.07. 15:34
A Magyar Demokrata Fórum kezdeményezi a KRESZ módosítását, mert szeretné elérni a "jobbkéz-szabály" folyamatos megszűnését.

A rendőrségi statisztikák szerint évente sok ezer baleset történik a jobbkéz-szabályos kereszteződésekben, áll az MDF közleményében. A Statisztikai Hivatal adatai szerint a legtöbb közlekedési baleset a keresztező irányú jármű ütközéséből adódott. 2006. I-III. negyedévében összesen 3220 baleset származott keresztező irányú járművel ütközéséből, s ebből 2768 lakott területen belül történt. Az ORFK legfrissebb adatai szerint 2006-ban 20 554 személyi sérüléses baleset történt, az elsőbbségi jog meg nem adása miatt 4545 volt a személyi sérüléses balesetek száma.

A szomorú statisztikák legfőbb oka az MDF szerint az, hogy ma Magyarországon nem elég fejlett a közlekedési kultúra ahhoz, hogy "jobbkéz-szabályt alkalmazzuk". (Az ellenzéki párt valójában az egyenrangú utak kereszteződésére gondolt - a szerk.) Az MDF álláspontja szerint a közlekedés biztonságához az állam úgy járulhat hozzá, ha mindenütt egyértelmű és könnyen átlátható szabályokat teremt.

A táblák kihelyezésének költségeit az önkormányzatok és a közlekedési tárca közösen viselné. Egy tábla beszerzésnek és kihelyezésének ára 13-15 ezer forint között van, ami nem sokkal több, mint a várost elárasztó "Traktorral behajtani tilos"-táblák ára, utalt az MDF Demszky Gábor főpolgármester őszi akciójára, amellyel a budapesti traktoros tüntetéseket akarta megakadályozni.

Az MDF első lépésben a leginkább balesetveszélyes, a legbeláthatatlanabb kereszteződéseket látná el táblával.

Meggyőződésük szerint a rendőrségi baleseti statisztikák mellett a környéküket ismerő helyi lakosok tudják legjobban, hol van a legnagyobb szükség egyértelmű szabályozásra. Ezért a Magyar Demokrata Fórum az állampolgárokhoz fordul: tegyenek javaslatot a jobbkezszabaly@mdf.hu e-mail címen arra, hogy mely utcák élvezzenek elsőbbséget lakóhelyükön.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!