21:00, June 14.
Németország 0
Skócia 0

Medián: Mérhetővé vált a Jobbik

2007.09.12. 21:31
Négy százalékot javított támogatottságán az elmúlt hetekben a nagyobbik kormánypárt. Az elemzők szerint a Magyar Gárda körül dúló vitáknak köszönhető a közvélemény drasztikus változása.

A Magyar Gárda megalakulása és az azt követő viták is hozzájárulhattak, hogy az MSZP támogatottsága elmozdult a mélypontról, a Jobbiké pedig érzékelhetővé vált, derül ki a Medián szeptember elején végzett közvélemény-kutatásából.

Bár a választópolgárok aktivitása továbbra is meglehetősen alacsony - 47 százalékuk mondja biztosra, hogy elmenne szavazni -, a pártpreferencia nélküliek aránya jelentősen csökkent az utóbbi hónapokban.

A változás nyertese az MSZP: a teljes szavazókorú népességben két hónap alatt 21-ről 25 százalékra nőtt a támogatottsága, ebben a körben szeptemberben a Fidesz 39 százalékon, az MDF 4, az SZDZ 3, a Jobbik egy százalékon áll.

A választani tudó szavazók között a Fidesz vezet 53 százalékkal, az MSZP 34, az MDF 5, az SZDSZ 4, a Jobbik egy százalékot kapott.

Ahogy március óta minden hónapban, szeptember elején is az egészségügyi reform volt a legfontosabb téma a közvélemény számára, de a Magyar Gárda megalakulását is hasonló figyelemmel követték a választók - főleg a kormánypártiak - derül ki a felmérésből, amit előzetesen a HVG honlapján ismertetnek, teljes egészében pedig a hetilap csütörtöki számában lesz olvasható.

Ennek tulajdonítható, hogy az MSZP szimpatizánsai a Fidesz támogatóinál nagyobb arányban mondták, hogy biztosan elmennének szavazni. Így a választani tudó "biztos" szavazók körében mérséklődött a Fidesz előnye.

A megnövekedett médiafigyelem is hozzájárulhatott, hogy a Jobbik támogatottsága értékelhetővé vált. Eddig a teljes népességen belül még kerekítve sem érte el az 1 százalékot, így csak az "egyéb pártok" rovatban szerepelt.