Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Jogszerűen nem fizet távhődíjat

2006.07.25. 09:44
Bögözi Győző az óbudai Gyűrű utcában lakik, és nem fizet távfűtési díjat. Most már bírósági ítélet is kimondta, hogy ezt jogszerűen teszi. A háttérben alkotmányjogi problémák rejlenek.

A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság nemrégiben jogerős ítéletben mondta ki, hogy a Díjhátralék Kezelő Pénzügyi (DHK) Zrt. nem jogszerűen követeli Bögözi Győzőtől a be nem fizetett távhődíjat.

A DHP a 2004 májusától 2005 januárig esedékes távhődíjat akarta bevasalni a Gyűrű utcai lakón, aki egyébként képzett díj-nem-fizető: "civilben" a Bérlakásukat Megvásárlók Országos Szövetségének (Bémosz) főtitkára.

Több mint százezer forintról van szó

Összesen több mint százezer forintot akart megfizettetni a felperes vele, de Bögözi nem fizet, mert szerinte a Budapesti Távhőszolgáltató (Főtáv) Zrt. túlszámlázott neki, és egyébként is alkotmány- és törvénysértő módon túlfűti az ő lakását, nem hajlandó vele egyénileg megállapodni, csak a lakóközösséggel, de azzal sincs közüzemi szerződése. Bögözi hozzátette: a mérés szerinti elszámolást már bevezették az ő házukban is.

Közben a távfűtők engedményezési szerződést kötöttek Bögözi tartozására, vagyis a behajthatatlannak látszó követelést átadták a DHK-nek. A DHK a jogerős ítélet ellenére újabb pert indított Bögözivel szemben, és teszi ezt a tartozás 72 százalékáért, a távfűtők mindössze 28 százalékot kérnek a Bögözi-ügyből maguknak. A Bémosz főtitkára szerint ez is mutatja, hogy a Főtáv eleve túlszámlázott neki, hiszen még 28 százaléknál is megéri nekik, illetve megbízottjuknak a pereskedés folytatása.

Miért fűtik túl a lakást?

A Bémosz főtitkára elmondta: a távfűtők az ő lakását kérése ellenére 21 fok helyett 26-27 fokra fűtik fel, a melegvizet pedig nem 41 fokon, hanem 48-60 fokon is szolgáltatják időnként, amit ő nem hajlandó megfizetni.


Egy budapesti távfűtőmű

Bögözi szerint a távfűtött lakásokban élők nem képesek egyenként érvényesíteni érdekeiket, ezért kényszerült a mostani perre is, hogy demonstrálhassa: igazságtalan a jelenlegi díjfizetési rendszer, ahol egy monopólium kényszeríti rá a fogyasztókat a feltételek elfogadására. Bögözi egyébként formailag azért nyert a perben, mert a felperes DHK nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy értesítették Bögözit arról, hogy a követelést már nem a Főtáv, hanem a Díjhátralék Kezelő Pénzügyi Rt. szedi be.

Egyéni megállapodást akar Bögözi

Bögözi viszont arra hivatkozik, hogy amíg vele egyénileg nem állapodik meg a távfűtő művek, addig ő nem fizet díjat. Kérdés, hogy a per újraindítása után, szeptemberben miként ítél a bíróság.

Bögözi Győző hangsúlyozta: a távfűtés országos probléma a civil érdekvédők számára, és e területen az ombudsmani vizsgálat eredménye és ajánlásai a mértékadók (2003 márciusában és novemberében vizsgálódott az állampolgári jogok országgyűlési biztosának hivatala). A vizsgálat nyomán nagyon fontos szempont - folytatta főtitkár -, hogy a közüzemi szolgáltatásoknál érvényesüljenek a fogyasztók érdekei és a jogszabályok tartsák be, s ezt megfelelően ellenőrizzék is. A műszaki körülmények és az árképzés pedig ismert és átlátható legyen.

Az Index öt nappal ezelőtt megkereste az ügyben eljáró ügyvédet, aki a DHK és áttételesen a Főtáv érdekeit képviselte, de sem ő, sem pedig az érintett cégek nem kívántak reagálni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!