Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jogszerűen nem fizet távhődíjat

2006.07.25. 09:44
Bögözi Győző az óbudai Gyűrű utcában lakik, és nem fizet távfűtési díjat. Most már bírósági ítélet is kimondta, hogy ezt jogszerűen teszi. A háttérben alkotmányjogi problémák rejlenek.

A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság nemrégiben jogerős ítéletben mondta ki, hogy a Díjhátralék Kezelő Pénzügyi (DHK) Zrt. nem jogszerűen követeli Bögözi Győzőtől a be nem fizetett távhődíjat.

A DHP a 2004 májusától 2005 januárig esedékes távhődíjat akarta bevasalni a Gyűrű utcai lakón, aki egyébként képzett díj-nem-fizető: "civilben" a Bérlakásukat Megvásárlók Országos Szövetségének (Bémosz) főtitkára.

Több mint százezer forintról van szó

Összesen több mint százezer forintot akart megfizettetni a felperes vele, de Bögözi nem fizet, mert szerinte a Budapesti Távhőszolgáltató (Főtáv) Zrt. túlszámlázott neki, és egyébként is alkotmány- és törvénysértő módon túlfűti az ő lakását, nem hajlandó vele egyénileg megállapodni, csak a lakóközösséggel, de azzal sincs közüzemi szerződése. Bögözi hozzátette: a mérés szerinti elszámolást már bevezették az ő házukban is.

Közben a távfűtők engedményezési szerződést kötöttek Bögözi tartozására, vagyis a behajthatatlannak látszó követelést átadták a DHK-nek. A DHK a jogerős ítélet ellenére újabb pert indított Bögözivel szemben, és teszi ezt a tartozás 72 százalékáért, a távfűtők mindössze 28 százalékot kérnek a Bögözi-ügyből maguknak. A Bémosz főtitkára szerint ez is mutatja, hogy a Főtáv eleve túlszámlázott neki, hiszen még 28 százaléknál is megéri nekik, illetve megbízottjuknak a pereskedés folytatása.

Miért fűtik túl a lakást?

A Bémosz főtitkára elmondta: a távfűtők az ő lakását kérése ellenére 21 fok helyett 26-27 fokra fűtik fel, a melegvizet pedig nem 41 fokon, hanem 48-60 fokon is szolgáltatják időnként, amit ő nem hajlandó megfizetni.


Egy budapesti távfűtőmű

Bögözi szerint a távfűtött lakásokban élők nem képesek egyenként érvényesíteni érdekeiket, ezért kényszerült a mostani perre is, hogy demonstrálhassa: igazságtalan a jelenlegi díjfizetési rendszer, ahol egy monopólium kényszeríti rá a fogyasztókat a feltételek elfogadására. Bögözi egyébként formailag azért nyert a perben, mert a felperes DHK nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy értesítették Bögözit arról, hogy a követelést már nem a Főtáv, hanem a Díjhátralék Kezelő Pénzügyi Rt. szedi be.

Egyéni megállapodást akar Bögözi

Bögözi viszont arra hivatkozik, hogy amíg vele egyénileg nem állapodik meg a távfűtő művek, addig ő nem fizet díjat. Kérdés, hogy a per újraindítása után, szeptemberben miként ítél a bíróság.

Bögözi Győző hangsúlyozta: a távfűtés országos probléma a civil érdekvédők számára, és e területen az ombudsmani vizsgálat eredménye és ajánlásai a mértékadók (2003 márciusában és novemberében vizsgálódott az állampolgári jogok országgyűlési biztosának hivatala). A vizsgálat nyomán nagyon fontos szempont - folytatta főtitkár -, hogy a közüzemi szolgáltatásoknál érvényesüljenek a fogyasztók érdekei és a jogszabályok tartsák be, s ezt megfelelően ellenőrizzék is. A műszaki körülmények és az árképzés pedig ismert és átlátható legyen.

Az Index öt nappal ezelőtt megkereste az ügyben eljáró ügyvédet, aki a DHK és áttételesen a Főtáv érdekeit képviselte, de sem ő, sem pedig az érintett cégek nem kívántak reagálni.