Olivér
4 °C
8 °C

Egyre lassúbb a jogosítványok kiadása

2007.10.15. 07:52
Egyre többen panaszkodnak az utóbbi időben, hogy lelassult a hivatásos jogosítványok kiadása, így a csere idején a sofőrök egy ideig nem tudnak dolgozni, kiesnek munkájukból.

A profi járművezetőknek 3-5 évente jár le a jogosítványuk, így eleve sűrűbben kötelezik őket a vezetői engedélyek meghosszabbítására, cseréjére. A legtöbbjük ezért a lehető leghosszabb ideig próbálja kihúzni a normál sofőröknél rövidebb ciklusokat (40 éves korig 5 évente, afölött 3 évente kell meghosszabbítaniuk a jogosítványukat), és csak a legvégén megy el intézni az új engedélyt.

Lassuló ügyintézés

A több ezer embert érintő ügyintézés az utóbbi időben lelassult, emiatt több panasz is érkezett az Indexhez, de a Totalcar is foglalkozott már az üggyel májusban.

Különösen az aggasztja az érintetteket, hogy az új jogosítvány kiadása előtt a régit bevonják, miközben a hosszabb ügyintézés miatt akár egy-két-három hét is kieshet, ha a lejárat előtt adják be a kérelmüket.

Egy hét a minimum

A hosszabb ügyintézés nemcsak az önkormányzati okmányirodákban való sorban állást, telefonos kérdezősködést, esetleg internetes időpontkérést jelenti (általában ez is egy-két napba vagy akár hétbe telhet), hanem az egészségügyi alkalmasságot is hosszas procedúrával kell igazolni. A munkaügyi egészségügyi vizsgálatokhoz ugyanis több helyszínt is fel kell keresni, így a jogosítvány meghosszabbítása legalább egy-másfél hétig tart, és ez a hétnapos időtartam nyúlik immár egyre hosszabbra.

Egy olvasónk felvetette ezért azt az ötletet is, hogy az önkormányzati okmányirodák miért nem tudnak áthidaló megoldásként ideiglenes engedélyt kiadni, amíg a központi engedélykiadás elhúzódik.

Bonyolult rendeletek

Az üggyel kapcsolatban megkerestük az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium illetékeseit. A válasz kissé bonyolult, több jogszabályra hivatkozik. Egyrészt ugyanis a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló, 2000-ben született belügyminisztériumi (BM) rendelet szerint a jogosítvány cserével érvényesíthető.

A BM-rendelet azonban egy másik jogszabályra hivatkozik, amikor az engedélyek leadásáráról van szó. E másik, 1999-es kormányrendelet szerint az új okmány kiadásakor a régit a hatóságnál le kell adni - közölte az Indexszel Sárdi Erika, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (Kekkh) elnökhelyettese.

Soron kívüli kiadás a Központi Okmányirodán

Sárdi szerint így a kérelem benyújtásakor még érvényes vezetői engedély visszaadható, ha az újat a tulajdonos személyesen veszi át. Rendkívül indokolt esetben - így különösen halaszthatatlan külföldre utazás esetén -, ha a vezetői engedély cseréjére, pótlására a kérelmet a Központi Okmányirodában nyújtották be, a jogosítvány soron kívül kiadható.

Az elnökhelyettes szerint ezekkel az együttes intézkedésekkel áthidalható az Index által felvetett probléma, a járművezető nem esik ki a munkából. Az elnökhelyettes fontosnak tartotta leszögezni, hogy csak az érvényes engedélyek esetén van erre mód. (Az Indexnek nyilatkozó panaszosok szerint ugyanakkor a Központi Okmányirodán a leghosszabb a sor, így a gyors ügyintézés csak akkor igaz, ha már sikerült valakinek időpontot kapnia ide.)

Cserénél nem lehet ideiglenes jogosítványt kiadni

A BM rendelet alapján ideiglenes vezetői engedély a vezetői engedély eltűnése, megsemmisülése, megrongálódása esetén, valamint a képzés és vizsgáztatás tekintetében a jártassági feltételhez kötött kategória megszerzéséhez állítható ki a jogosítvány legyártásáig, közölte Sárdi, hozzátéve: az ideiglenes engedély csak belföldön jogosít járművezetésre.

Emiatt Sárdi szerint a jelenleg hatályos jogszabályok alapján nincs mód arra, hogy csere esetén ideiglenes okmányt adjanak ki a vezetői engedély legyártásáig.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?