Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Egyre lassúbb a jogosítványok kiadása

2007.10.15. 07:52
Egyre többen panaszkodnak az utóbbi időben, hogy lelassult a hivatásos jogosítványok kiadása, így a csere idején a sofőrök egy ideig nem tudnak dolgozni, kiesnek munkájukból.

A profi járművezetőknek 3-5 évente jár le a jogosítványuk, így eleve sűrűbben kötelezik őket a vezetői engedélyek meghosszabbítására, cseréjére. A legtöbbjük ezért a lehető leghosszabb ideig próbálja kihúzni a normál sofőröknél rövidebb ciklusokat (40 éves korig 5 évente, afölött 3 évente kell meghosszabbítaniuk a jogosítványukat), és csak a legvégén megy el intézni az új engedélyt.

Lassuló ügyintézés

A több ezer embert érintő ügyintézés az utóbbi időben lelassult, emiatt több panasz is érkezett az Indexhez, de a Totalcar is foglalkozott már az üggyel májusban.

Különösen az aggasztja az érintetteket, hogy az új jogosítvány kiadása előtt a régit bevonják, miközben a hosszabb ügyintézés miatt akár egy-két-három hét is kieshet, ha a lejárat előtt adják be a kérelmüket.

Egy hét a minimum

A hosszabb ügyintézés nemcsak az önkormányzati okmányirodákban való sorban állást, telefonos kérdezősködést, esetleg internetes időpontkérést jelenti (általában ez is egy-két napba vagy akár hétbe telhet), hanem az egészségügyi alkalmasságot is hosszas procedúrával kell igazolni. A munkaügyi egészségügyi vizsgálatokhoz ugyanis több helyszínt is fel kell keresni, így a jogosítvány meghosszabbítása legalább egy-másfél hétig tart, és ez a hétnapos időtartam nyúlik immár egyre hosszabbra.

Egy olvasónk felvetette ezért azt az ötletet is, hogy az önkormányzati okmányirodák miért nem tudnak áthidaló megoldásként ideiglenes engedélyt kiadni, amíg a központi engedélykiadás elhúzódik.

Bonyolult rendeletek

Az üggyel kapcsolatban megkerestük az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium illetékeseit. A válasz kissé bonyolult, több jogszabályra hivatkozik. Egyrészt ugyanis a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló, 2000-ben született belügyminisztériumi (BM) rendelet szerint a jogosítvány cserével érvényesíthető.

A BM-rendelet azonban egy másik jogszabályra hivatkozik, amikor az engedélyek leadásáráról van szó. E másik, 1999-es kormányrendelet szerint az új okmány kiadásakor a régit a hatóságnál le kell adni - közölte az Indexszel Sárdi Erika, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (Kekkh) elnökhelyettese.

Soron kívüli kiadás a Központi Okmányirodán

Sárdi szerint így a kérelem benyújtásakor még érvényes vezetői engedély visszaadható, ha az újat a tulajdonos személyesen veszi át. Rendkívül indokolt esetben - így különösen halaszthatatlan külföldre utazás esetén -, ha a vezetői engedély cseréjére, pótlására a kérelmet a Központi Okmányirodában nyújtották be, a jogosítvány soron kívül kiadható.

Az elnökhelyettes szerint ezekkel az együttes intézkedésekkel áthidalható az Index által felvetett probléma, a járművezető nem esik ki a munkából. Az elnökhelyettes fontosnak tartotta leszögezni, hogy csak az érvényes engedélyek esetén van erre mód. (Az Indexnek nyilatkozó panaszosok szerint ugyanakkor a Központi Okmányirodán a leghosszabb a sor, így a gyors ügyintézés csak akkor igaz, ha már sikerült valakinek időpontot kapnia ide.)

Cserénél nem lehet ideiglenes jogosítványt kiadni

A BM rendelet alapján ideiglenes vezetői engedély a vezetői engedély eltűnése, megsemmisülése, megrongálódása esetén, valamint a képzés és vizsgáztatás tekintetében a jártassági feltételhez kötött kategória megszerzéséhez állítható ki a jogosítvány legyártásáig, közölte Sárdi, hozzátéve: az ideiglenes engedély csak belföldön jogosít járművezetésre.

Emiatt Sárdi szerint a jelenleg hatályos jogszabályok alapján nincs mód arra, hogy csere esetén ideiglenes okmányt adjanak ki a vezetői engedély legyártásáig.