Eleonóra
-1 °C
2 °C

Kétmilliót követel Mikolától a Nyírő Gyula Kórház

2001.04.13. 20:10
A Feket Angyal ügyében tett kijelentései miatt beperelte az egészségügyi minisztert a fővárosi Nyírő Gyula Kórház. Az intézmény vezetése jóhírnév megsértése miatt nyújtott be keresetet a Fővárosi Bíróságon, Mikola István megnyilvánulásai szerintük ugyanis rontották a kórház megítélését. A beperelt miniszter nem kíván foglalkozni a Nyírő keresetével. A tisztiorvosi szolgálat osztálybezárása 3,7 millió forint bevételkiesést okozott a kórháznak a Nyírő irányítói szerint. Ha az intézkedés ellen beadott fellebbezésüket elutasítják, akkor az ÁNTSZ-t is bepereli a kórház.
A Nyírő Gyula Kórház kétmillió forint nem vagyoni kártérítést követel a Pesti Központi Bíróságra benyújtott keresetében, mert a vezetés szerint Mikola István egészségügyi miniszter megsértette az intézmény jóhírnevét - erősítette meg a Magyar Hírlap információit Deák Zsolt, a Nyírő ügyvédje. Beadványukban pontosan idézik azokat a nyilatkozatokat, amelyekben a miniszter nem létező szabálytalanságokra utal a Fekete Angyal ügye kapcsán.

Az állítása szerint betegeket a halálba segítő nővér esete kapcsán lefolytatott országos ÁNTSZ-vizsgálat ugyanis nem igazolta azokat a feltevéseket, hogy a Nyírő Gyula Kórházban az átlagosnál rosszabb lenne a helyzet. Mikola alaptalanul vetette fel a kórház vezetésének felelősségét - állítják az intézet vezetői.

Több mint hárommilliós bevételkiesés

A Nyírő kórház egy dinamikusan fejlődő intézmény, amely a legjobbak között van - folytatta az ügyvéd. Ezért nem lehet helyi problémának tekinteni a februárban nyilvánosságra került tragikus esetet. Az ÁNTSZ egy hétre bezáratta azt a belgyógyászati osztályt, amelyen F. Tímea dolgozott, ami 3,7 millió bevételkiesést jelentett.

Az osztály bezárására hozott határozatot már megfellebbezték. Ha ezt elutasítják, akkor a Fővárosi Bírósághoz fordulnak, hogy kártérítést követeljenek a tisztiorvosi szolgálattól is. A kiesett gyógyszerforgalom miatt ennek összegét közel 3,2 millió forintra várják. Az ügyvéd szerint Mikola István sorozatos elítélő kijelentései vezettek ahhoz, hogy a belgyógyászatot be kellett zárni.

A miniszter nem foglalkozik a feljelentéssel

A biztonságos betegellátás az abszolút prioritás, és ez nem mérhető semmiféle vélt vagy valós érdeksérelemhez, ezért a budapesti Nyírő Gyula kórház feljelentésével nem foglalkozom - jelentette ki péntek délután Szombathelyen Mikola István.

Még nem tudni, beszámítható-e a Fekete Angyal

A rendőrség emberöléssel gyanúsítja a Fekete Angyalként elhíresült ápolónőt. F. Tímea állítása szerint közel negyven beteget segített a halálba anélkül, hogy azok megkérték volna erre. A nyomozás elsősorban a nővér vallomására alapul, de a rendőrök találtak egy segédápolót, aki öt esetben látta, hogy Tímea engedély nélkül adott be injekciókat. Ezekben az esetekben már lehet bizonyítani a nővér bűnösségét.

A Magyar Hírlap információi szerint április végére várható az a szakértői jelentés, amely megállapítja F. Tímea beszámíthatóságát.