Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Ki lesz Gaia magyar hangja?

2007.10.11. 10:51
Hét év kallódás és egyeztetés után ötpárti javaslatként kerül a parlament elé a jövő nemzedékek országgyűlési biztosi posztjának létrehozása. Elfogadása és Sólyom László jelölése után a parlament akár már decemberben megválaszthatja az új ombudsmant.

A parlament valószínűleg október végén, november elején kezdi tárgyalni a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának létrehozásáról, illetve a biztos jogköreiről szóló javaslatot.

Az új ombudsman a neve ellenére a szó szigorú értelmében nem a jövő nemzedékek jogait védi majd, hanem a jelenben élők alkotmányos jogát az élethez és az egészséges környezethez. De mivel az Alkotmánybíróság döntései szerint az államnak nem egyszerűen az egyes emberek életét kell védenie, hanem általában az emberi életet és annak létfeltételeit, ez a kötelessége kiterjed a keletkező emberi életre és a következő generációk életfeltételeinek biztosítására is.

A hét elején beterjeszett javaslat tartalmaz minden olyan jogkört, melyet a kezdeményező és az ötpárti egyetértést tető alá hozó Védegylet kezdettől fogva elengedhetetlennek tartott ahhoz, hogy ne látszatintézmény jöjjön létre, válaszolta kérdésünkre Jávor Benedek, a Védegylet témafelelőse, az ötpárti egyeztetés fő szervezője.

A biztos például az üzleti tikokra is kiterjedően vizsgálódhat a magángazdaságban. Hatósági eljárást kezdeményezhet, ha környezetszennyezést észlel. És kezdeményezheti, hogy a bírósági határozattal megállapított környezetszennyezés tényét feljegyezzék az ingatlanlapra.

Hosszú lenne jogköreit felsorolni, de többek között felhívhatja a környezetszennyező figyelmét tevékenységének megszüntetésére. Felhívhatja a hatáskörrel rendelkező hatóságot a környezet védelmére vonatkozó intézkedés megtételére. Közigazgatási döntéssel szemben felügyeleti eljárás lefolytatását kezdeményezheti. Ajánlásokat bocsáthat ki, és "a személyes adatokra és az üzleti titokra is kiterjedően tájékoztathatja a nyilvánosságot eljárásának megindításáról, valamint ajánlásának kibocsátásáról és tartalmáról".

A törvény szövege még változhat, ha a képviselők szétbombáznák módosító javaslatokkal. De az is elképzelhető, hogy ha szükség is lesz módosításokra, akkor ezeket is ötpárti javaslatként nyújtják be.

A törvénymódosítás elfogadása után a köztársasági elnök megnevezheti jelöltjét, és akár még decemberben, Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos utódjának megválasztásával párhurzamosan megválaszthatja az országgyűlés, fejezte ki reményét Jávor.

Nem tudni, hogy Sólyom László a jelölés előtt egyeztet-e a környetzetvédő szervezetekkel. A lehetséges jelöltekről régóta folynak a találgatások, a leggyakrabban Nagy Boldizsár és Fülöp Sándor neve bukkant fel.

.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?