Salamon
-1 °C
13 °C

Az NNI nyomoz a József nádor téri mélygarázs ügyében

2007.06.04. 15:07
A Nemzeti Nyomozó Iroda indított nyomozást a József nádor téri mélygarázs építéséről kötött szerződéssel kapcsolatban. A rendőrséghez érkezett feljelentés szerint az OTP Befektetési, Ingatlanforgalmazási és Vagyonkezelő Zrt. a beruházásra létrehozott projektcége, a József nádor Parkolóház Kft. elővásárlási jogot nyerne a térre. A Magyar Nemzet szerint fokozott védelem alatt álló, forgalomképtelen terekre földhasználati és elővásárlási jogot eredményező szerződéseket nem lehet kötni, ezt az önkormányzat vagyonrendelete is tiltja.

Hűtlen kezelés bűntette miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást indított a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a József nádor téri mélygarázs ügyében hétfőn, közölte az NNI szóvivője. Horváczy Emese elmondta, hogy az ügyben korábban feljelentés érkezett a rendőrséghez, május 18-án pedig feljelentés-kiegészítést rendeltek el, ennek alapján indították el hétfőn a nyomozást.

A Magyar Nemzet hétfői számában számolt be a feljelentésről. A lap felidézi, hogy az előző ciklus városvezetése közvetlenül az önkormányzati választások előtt, még 2006 szeptemberében hozott döntést arról, hogy magánberuházó bevonásával garázst építtet az önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyonát képező köztér alá.

A magánberuházónak elővásárlási joga lenne

A cikk szerint a fővárosi egyik legfrekventáltabb tere alá egy magántársaság építené meg a többszintes földalatti létesítményt úgy, hogy a garázs a beruházó cég tulajdonába kerülne, és a térre elővásárlási jogot nyerne. A jogszabályok szerint a fokozott védelem alatt álló, forgalomképtelen terekre földhasználati és elővásárlási jogot eredményező szerződéseket kötni nem lehet, ezt az önkormányzat vagyonrendelete is tiltja, írja a Magyar Nemzet.

A József nádor téri mélygarázs ügye ciklusokon átívelő közös fejlesztési szándék a Belvárosban, "amelynek szakmai indítása 1994-ben történt", és létesítését a kerületi szabályozási terv is tartalmazza. Pártállástól függetlenül minden polgármester és képviselő-testület támogatta és támogatja ma is, reagált a cikkre hétfői közleményében Steiner Pál.

A kerület korábbi MSZP-s polgármestere elmondta, 2006-ban a negyedik alkalommal kiírt, nemzetközi kétfordulós nyilvános pályáztatás után került sor a szerződés aláírására. "A szerződés aláírását alapos és körültekintő szakmai előkészítés előzte meg, a szerződést és annak részleteit az önkormányzat jogászai és jelenleg is hivatalban levő jegyzője törvényesnek ítélte. Megjegyzem, hogy a városrészben már több éve működik két, azonos jogi feltételekkel létrejött közforgalmú mélygarázs" - fogalmazott közleményében Steiner Pál.

A szerződéssel minden párt egyetértett

A politikus felidézte azt is, hogy a szerződés létrejöttét minden meghatározó kerületi politikai erő támogatta, a szerződéskötésre a fideszes többségű képviselőtestület - köztük Rogán Antal akkori önkormányzati képviselő, a mai polgármester - döntése és felhatalmazása alapján került sor.

Rogán Antal ugyancsak közleményben közölte, hogy hétfőn a rendőrség iratbekérés céljából kereste meg hivatalát a József nádor téri mélygarázs ügyében érkezett feljelentés kapcsán. A jelenlegi polgármester felidézte, a mélygarázs építési szerződését az előző ciklusban született testületi döntés alapján Steiner Pál polgármester írta alá tavaly szeptember 27-én. A szerződésben foglaltak alapján az önkormányzatnak az OTP Befektetési, Ingatlanforgalmazási és Vagyonkezelő Zrt. a József nádor téri mélygarázs építési, üzemeltetési jogáért és a térre vonatkozó földhasználati jogért 690 millió forintot fizetett.

A jövendő mélygarázs üzemeltetési kockázatát teljes egészében a befektető vállalta, annak minden költségével és hasznával együtt. A szerződés értelmében az üzemeltetési jog 50 évre szól, 50 év után a garázs tulajdonjoga az önkormányzatot illeti meg, írta közleményében Rogán Antal.

Rogán cáfolta az elővásárlási jogot

A szerződés szerint a befektető földhasználati jogot a térre az építés erejéig és a felhajtás-lehajtás célját szolgáló építményekre kap. A polgármester cáfolta, hogy a befektető elővásárlási jogot kapna a térre, közleménye szerint a szerződés szövege ezt kizárja. "A felszínen az önkormányzat tervei szerint a mélygarázs elkészültét követően díszburkolat és közpark kerül kialakításra" - írta Rogán Antal.

Mint felidézi, a befektető a Steiner Pál által aláírt szerződés szerint jogot kapott arra, hogy az építés és üzemeltetés céljára projektcéget hozzon létre, és szerződés szerinti jogait és kötelezettségeit arra ruházza át. Az OTP Befektetési, Ingatlanforgalmazási és Vagyonkezelő Zrt. október elején erre a célra hozta létre a József nádor Parkolóház Kft-t.

Nem jegyezték be a földhasználati jogot

„A cég az építést nem kezdte meg, mivel földhasználati jogát a Steiner Pál által aláírt szerződés alapján a földhivatal nem jegyezte be, az önkormányzat új vezetése pedig a szerződés módosításához nem járult hozzá” - fogalmazott Rogán Antal. Kitért arra is, hogy tárgyalásokat kezdeményeztek a földhasználati jog pontosítására, "ezek befejezésével azonban megvárjuk az elindult jogi eljárás befejezését".

Rogán Antal közleményéből kiderül, a polgármester a közlemény kiadásakor még nem értesült a nyomozás elrendeléséről, csak a feljelentés-kiegészítésről volt tudomása.

"A Belváros új vezetése fontosnak tartja a József nádor téri mélygarázs megépítését, de a jogszabályok maradéktalan betartása mellett. Meggyőződésem, hogy erre van lehetőség, hiszen az építkezés még nem indult el, az önkormányzatot kár nem érte, és amennyiben a hatóságok az előző polgármester által aláírt szerződés bármely pontját kifogásolják, van lehetőség annak módosítására" - írta Rogán Antal.