Mátyás
-6 °C
1 °C

Sólyom javaslata a süllyesztőben

2005.11.24. 14:02
Magyarországon a politikusok érdektelenségébe fulladt a Védegylet kezdeményezése a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának létrehozásáról. Az Európai Parlamentben viszont érdeklődést váltott ki az ökopolitikai szervezet elképzelése, hogy az Európai Unióban szükség lenne egy ilyen intézményre.
Sólyom László a Védegylet felkérésére 5 évvel ezelőtt készített egy törvényjavaslatot a jövő nemzedékek országgyűlési biztosáról. A tervezetet 2001-ben Szili Katalin és Hegyi Gyula egyéni képviselői indítványként beterjesztette, de a bizottsági vitákon elutasították. A kormányváltás után a két szocialista képviselő ismét benyújtotta a javaslatot. A kijelölt bizottságok közül a Környezetvédelmi és a Gazdasági általános vitára alkalmasnak találta, az Ifjúsági és sportbizottság, valamit az Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság azonban napirendjére sem tűzte. Így a javaslat eltűnt a parlamenti süllyesztőben.

Válaszra sem méltatták

"Felmerül a gyanú, hogy szándékosan fektették el a javaslatot" - mondta Jávor Benedek a Védegylet csütörtöki sajtótájékoztatóján. November elején levélben kérdezték meg Szili Katalint, az illetékes parlamenti bizottságokat és a frakcióvezetőket, hogy mi a helyzet a javaslattal. Választ senkitől nem kaptak. Az ökopolitikai szervezet szerint ha nem kerül a parlement elé még ebben a ciklusban a javaslat, akkor az egész procedúrát újra kell kezdeni.

A Védegylet időközben a németországi Jövő Nemzedékek Jogaiért Alapítvánnyal közösen kampányt indított a jövő nemzedékek európai ombudsmanja intézmény felállítására. November 22-én egy német EP-képviselő kezdeményezésére az Európai Parlamentben egy workshop keretében ismertették elképzeléseiket. Egy nemzetközi munkacsoport dolgozik egy normaszövegszerű javaslaton.

Máshol próbálkoznak a bevezetésével

Sólyom László törvénytervezete öt évvel ezelőtt még újdonságszámba ment. Azóta viszont már több európai országban próbálkoztak olyan intézmény létrehozásán, mely a jelen generációk döntéseiben megjelenítené a jövő nemzedékek érdekeit. Hollandiában egy független szakértői szervezet, Finnországban pedig egy parlamenti bizottság próbálja ellátni ezt a szerepet. Izraelben pedig 2001-ben fel is állították a jövő nemzedékek ombudsmanjának intézményét.

Az állampolgári jogok biztosa annak idején ellenezte a Védegylet javaslatát, de Jávor Benedek úgy tudja, ma már ő is hajlandó újragondolni az ombudsmani rendszert. A Magyar Hírlap információja szerint készül az állampolgári jogok biztosának hivatalos álláspontja, az emberi jogi bizottság pedig decemberben ismét napirendjére