Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Kiégett a Jorgos Travel irodája

2000.09.10. 12:52
Kiégett a Jorgos Travel utazási iroda (a nemrég csődbe ment HTC-vel szoros kapcsolatban álló cég) budapesti irodája vasárnap hajnalban. A fővárosi tűzoltóparancsnok gyorsított vizsgálatot rendelt el az ügyben. A szándékos gyújtogatást egyelőre semmi sem bizonyítja, viszont külső behatolás sem történhetett az irodában, ahol számos dokumentum megsemmisült.
A földszinti, 130 négyzetméteres helyiségének hetven százaléka leégett
Vasárnap hajnalban, 2 óra 24 perckor érkezett a riasztás a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokságra (FTP), s egy perc múlva az első egység máris megkezdte az oltást a Jorgos Travel budapesti, Károly körút 5. szám alatti irodahelyiségében. A tüzet végül 11 perc alatt fékezték meg az alakulatok - mondta el Probil Sándor, az FTP helyettes szóvivője az Indexnek.

Az oltásban összesen öt jármű vett részt, több sugárral dolgoztak, mert a hőhatás olyan nagy volt, hogy nem csupán az üvegablakok robbantak szét az irodában, hanem még a Jorgos Travel helyiségei fölötti lakások redőnyei is megolvadtak.

Iratok semmisültek meg

Pribil Sándor elmondta, hogy a Jorgos földszinti, 130 négyzetméteres helyiségének hetven százaléka leégett, így elsősorban irodabútorok, irodafelszerelések és iratok semmisültek meg, illetve egy konyha is leégett.

HTC: újabb utasok térnek haza

Mintegy 90 utast várnak vasárnap Ibizából és Rodoszból a Malév charter-járataival a HTC Utazásszervező Kft. kintrekedt utasai közül - tájékoztatta a Gazdasági Minisztérium szervezésében létrejött válságstáb illetékese az MTI-t vasárnap. Közlése szerint szombaton Görögországból és Spanyolországból repülővel mintegy kétszáz utast hoztak haza. A tervek szerint hét autóbusznak vasárnap kell megérkeznie Budapestre, főként görögországi üdülőhelyekről és a spanyolországi Lloret de Marból. Az autóbuszok a Hősök terére érkeznek. A Tourinform szerint több, a HTC-vel szerződésben álló ügyfél jelezte, hogy az utazási iroda csődje ellenére - saját költségén - elutazik Görögországba, hogy igénybe vegye a korábban lefoglalt szálláshelyét.

Az MTI szerint az oltást hátráltatta, hogy az irodát elektromos és mechanikus biztonsági berendezésekkel, vasrácsokkal is ellátták. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint személyi sérülés nem történt, a becsült anyagi kár mintegy 30 millió forint.

A tűz lehetséges okaival kapcsolatban a tűzoltóság ügyeletese nem kívánt találgatásokba bocsátkozni.

Gyorsított vizsgálatot rendelt el a dandártábornok

Az Index értesülései szerint a tűzoltók egyelőre semmilyen bizonyítékot nem találtak, amely a szándékos gyújtogatás gyanúját alátámasztaná, de ezt a verziót egyelőre kizárni sem lehet. Külső behatolás nyomát mindenesetre nem találták a szakemberek, s tudni kell azt is, hogy a helyiségben szombaton még dolgoztak, így a gondatlanságból keletkezett tűz sem elképzelhetetlen.

Dr. Bende Péter dandártábornok, a Fővárosi Tűzoltóság parancsnoka az ügyben gyorsított vizsgálatot rendelt el.

Lapunk úgy tudja, hogy a tűzoltóság mielőbb szeretné tisztázni az eset okait, mivel az elmúlt napokban a Jorgos Travel és a HTC utazási iroda csődje miatt a közvélemény és a sajtó érdeklődése felfokozódott az említett cégek ügyei iránt. A tűzoltók vizsgálata várhatóan a következő napokban befejeződik, a rendőrség pedig a vizsgálat időtartamára lezárta a területet.

Csütörtökön házkutatás volt a Jorgosnál

A Jorgos Travel irodáiban csütörtökön tartottak házkutatást a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói, miután csalás alapos gyanúja miatt nyomozást rendeltek el a HTC Utazási Iroda ellen, amellyel a Jorgos szoros üzleti kapcsolatban állt. Dézsi Mihály a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője csütörtökön az MTI-nek elmondta: a házkutatás során dokumentumokat, illetve több számítógépet is lefoglalt a rendőrség, amelyeket szakértők, és revizorok is megvizsgálnak.