Emőke
-4 °C
9 °C

Cukorbeteg jogait sértette a rendőrség

2004.11.12. 09:10
Sértette egy cukorbeteg fogvatartott alkotmányos jogait a rendőrség, állapította meg az állampolgári jogok biztosának általános helyettese. A fogvatartottnak elvitték a speciális ebédjét és csak vacsora időben jutott újra táplálékhoz, holott ahhoz, hogy a cukorbetegségben szenvedők ne legyenek rosszul rendszeresen enniük kell.
A rendőrség közvetlenül veszélyeztette egy cukorbeteg fogva tartott lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való alkotmányos jogát, amikor megtagadta tőle az étkezést - állapította meg egy vizsgálatában Takács Albert. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese ezt az után állapította meg, hogy vizsgálatot folytatott egy a III. kerületi rendőrkapitányság fogdájában fogva tartott panaszos ügyében - írta a pénteki Népszabadság

A lap beszámolója szerint férfit a kerületi rendőrkapitányság fogdájára szállították, ahol jelezte, hogy cukorbetegsége miatt rendszeresen kell étkeznie; az őrök mindezt tudomásul vették. Az előzményekről a Népszabadság azt írta: Tavaly december közepén a panaszost úgy vitték kihallgatni az őrszobára, hogy ezzel megszakították ebédjét. Távollétében zárkaellenőrzést tartottak és cellájából eltávolították a - korábban beadott - speciális élelmiszereket; ezeket kérése ellenére csak vacsorára adták vissza. (A cukorbetegeknek rendszeresen kell étkezniük, hogy le ne essen a vércukorszintjük.)

Az ellenőrzés során elvittek a cellából egy szekrénypolcot is, ami lényegében asztalként funkcionált, így zárkatársával együtt a férfi kénytelen volt a szemetes tetején étkezni. Az ombudsman szerint a kukán elköltött vacsorával "fennáll a fogva tartottak emberi méltósághoz való joga sérelmének közvetlen veszélye".

A vizsgálat során az országgyűlési biztos megállapította azt is, hogy nincs olyan rendeleti szabályozás, amely meghatározza egy zárka kötelező berendezési, illetve felszerelési tárgyait. Takács Albert szerint ez jogbizonytalansághoz vezet, ezért azt javasolja Lamperth Mónika belügyminiszternek, hogy egészítse ki az erről szóló rendelkezést. A BRFK sajtóosztálya nem kívánt nyilatkozni a Népszabadságnak, mert, mint mondták: a rendőrség jogászai tanulmányozzák az ügyet.