Ágnes
-1 °C
2 °C

Jósnő tanácsára rúgtak ki dolgozókat

2005.02.16. 09:39
Megszaporodtak a szakszervezeteket érintő jogsértések, a dolgozók kiszolgáltatottsága nem enyhül. Egy cég a dolgozók adatai alapján jósnővel választatta ki a "lopósokat" - derül ki az MSZOSZ és a Liga jelentéséből, melyet a Népszabadság részletesen ismertet.
A Szabad Szakszervezetek Nemzetközi Szövetsége jelentést kért a magyar érdekvédelmi szervezetektől. Azokra a rendelkezésekre volt kíváncsi, amelyek sérthetik a szakszervezeti jogokat, diszkriminálnak vagy sértik más módon sértik az emberi méltóságot.

A munkavállalók - vélhetően jogismeret hiányában és munkahelyi kiszolgáltatottságuk okán - a jogsérelmek nagyobb részét megtorlatlanul hagyják, gondjaikat eltitkolják. Ezen szeretne segíteni az MSZOSZ Vas megyei képviselete, ahol szakszervezeti "kommandót" alakítottak a munkaügyi problémák megelőzésére, feltárására.

A 2004-ben elkövetett jogsérelmek közül számos szerepel a nemzeti összegzésben - írja a Népszabadság. Ilyen például a Penny Market Kft.-nél történt extrém eset, ahol az egyik vezető összegyűjtötte és jósnőhöz vitte a munkavállalók személyes adatait. Arra volt kíváncsi, hogy lopnak-e. A "kiválogatottakat" állásukból felfüggesztették, majd hónapok múlva - létszámfeleslegre hivatkozva - rendes felmondással megszüntették a munkaviszonyukat.

Viszonylag gyakoriak a munkaviszony létesítésével és megszűnésével kapcsolatos szabálytalanságok, gyakori a munkaszerződés nélküli, illetve a színlelt szerződéssel történt foglalkoztatás. A jelentés megállapítása szerint példák sokasága bizonyítja, hogy a szakszervezeti tisztségviselők jogi védelméről szóló törvényi előírások megfelelő szankciók hiányában alig többek írott malasztnál.

A Józsefvárosi Sütőipari és Kereskedelmi Rt.-nél a cég tulajdonosa diszkriminálta a szervezett dolgozókat, és nyomást gyakorolt rájuk, hogy lépjenek ki a szakszervezetből. A jogsértésből per lett, a bíróság a diszkriminatív intézkedések azonnali megszüntetésére kötelezte a munkáltatót.

A Liga jelentése szerint a munkáltatók sok esetben a szakszervezeti tisztségviselők elbocsátásával kísérlik meg akadályozni az érdekvédelmi szervezet működését.