A francia kormányfő Schüsselt emlegette Orbánnak

2000.05.04. 14:38
A francia miniszterelnök felvetette Orbán Viktornak, hogy miért fogadta Budapesten az orsztrák kancellárt - értesült az Index. A magyar kormányfő hazai ügyek kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a ciklus végére a 4 százalékos munkanélküliségi rátát sem tartja lehetetlennek - hangzott el a Parlamentben tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.
A francia és a magyar miniszterelnök sajtótájékoztatóján teljes összhang uralkodott
Az Index értesülései szerint - jóllehet erről a két miniszterelnök sajtótájékoztatóján nem beszéltek - a francia kormányfő budapesti tárgyalásain szóba hozta, hogy Orbán Viktor meghívta és fogadta Budapesten az osztrák kancellárt, Wolfgang Schüsselt. Mint ismeretes, az EU korábban szankciókat hagyott jóvá Ausztriával szemben, s ennek részeként kétoldalú találkozókra nem hívják meg az osztrák kancellárt az unió tagállamai. A szankciók elrendelésében döntő szerepet játszott Franciaország és Belgium.

Orbán Viktor a Parlamentben tartott csütörtöki sajtótájékoztatón nem válaszolt arra a kérdésre, amelyet a francia RTL rádióállomás tudósítója tette fel neki. A francia újságíró aziránt érdeklődött, hogy ha Magyarország az EU tagja lenne, fogadta-e volna Orbán Viktor az osztrák kancellárt. Az RTL tudósítója az Indexnek elmondta: nem lepődött meg azon, hogy a magyar kormányfő nem válaszolt a kérdésére.

Figyelemreméltó, hogy Lionel Jospin francia miniszterelnök így fogalmazott a sajtóértekezleten: az Európai Unió nem csupán egy szabadkereskedelmi társulás, hanem közös értékeken alapuló szervezet, amely Ausztriát kivéve egységes álláspontot képvisel. Orbán Viktor azt hangsúlyozta, hogy Magyarország csatlakozni kíván az EU-hoz, és kultúránk közös Európáéval. Ugyanakkor megismételte a lengyelországi Gnieznóban egy héttel ezelőtt már elhangzott kijelentését: Európa mindaddig csonka marad, amíg nem csatlakozhatnak az EU-hoz a kelet-közép-európai államok.

Orbán ugyanakkor utalt arra, hogy az EU soros elnöki tisztét betöltő Portugália jelezte, hogy Magyarország önállóan dönt külpolitikájáról, s így az osztrák kancellár fogadásáról is. Orbán megjegyezte: meg is lepődött volna, ha nem így nyilatkozott volna a dél-európai ország. A magyar miniszterelnök hangsúlyozta: nem vagyunk az unió tagállama, ezért úgy kell politizálnunk, mint egy EU-n kívüli ország.

A francia és a magyar miniszterelnök sajtótájékoztatóján teljes összhang uralkodott, az előbb említett megjegyzések csupán az Index tudósítója számára tűntek hangsúlybeli eltéréseknek. Mindkét kormányfő kiemelte, hogy a politikai kapcsolatok kiválóak a két ország között, és dinamikusan fejlődnek a gazdasági kontaktusok. Elhangzott, hogy a kétoldalú kereskedelem az elmúlt hét évben megnégyszereződött, s Franciaország a harmadik legnagyobb külföldi befektető Magyarországon. Orbán Viktor megismételte szerdai minősítését, miszerint legalább száz éve nem voltak ilyen jók a magyar-francia kapcsolatok, mint most.

Lionel Jospin
Schüsselt emlegette Orbánnak
Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a francia cégek hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarországon csökkent a munkanélküliség. Jelenleg a ráta hat százalék körül alakul, és a magyar miniszterelnök nem tartotta kizártnak, hogy a kormányzati ciklus végére (2002-ben) az álláskeresők aránya 4 százalékra csökkenjen itthon. Ugyanakkor Orbán Viktor nem tartotta elképzelhetetlennek a teljes foglalkoztatás megvalósítását sem, vagyis azt, hogy aki dolgozni akar, annak jusson is munka.

Lionel Jospin kifejtette, Franciaország szeretné felgyorsítani az Európai Unió belső reformjait, hogy 2002 végére a szervezet készen álljon a csatlakozásra váró államok fogadására. Egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem tart attól, hogy - akárcsak három évvel ezelőtt - meghiúsul az unión belüli kormányközi konferencia, és nem sikerül végrehajtani a szervezeti változtatásokat.

Jospin megerősítette, hogy figyelik az euró ármozgását, és a csütrötöki mélypont ellenére (0,9 dollár alá esett a közös európai pénz árfolyama) bízik abban, hogy az euró visszanyeri eredeti értékét. Jospin mindazonáltal azt szorgalmazza, hogy a világ fontosabb gazdasági régiói állapodjanak meg a valutaárfolyamok fluktuációjának kiküszöböléséről.  • Hírek
  • Hírek