Judit
2 °C
7 °C

A francia kormányfő Schüsselt emlegette Orbánnak

2000.05.04. 14:38
A francia miniszterelnök felvetette Orbán Viktornak, hogy miért fogadta Budapesten az orsztrák kancellárt - értesült az Index. A magyar kormányfő hazai ügyek kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a ciklus végére a 4 százalékos munkanélküliségi rátát sem tartja lehetetlennek - hangzott el a Parlamentben tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.
A francia és a magyar miniszterelnök sajtótájékoztatóján teljes összhang uralkodott
Az Index értesülései szerint - jóllehet erről a két miniszterelnök sajtótájékoztatóján nem beszéltek - a francia kormányfő budapesti tárgyalásain szóba hozta, hogy Orbán Viktor meghívta és fogadta Budapesten az osztrák kancellárt, Wolfgang Schüsselt. Mint ismeretes, az EU korábban szankciókat hagyott jóvá Ausztriával szemben, s ennek részeként kétoldalú találkozókra nem hívják meg az osztrák kancellárt az unió tagállamai. A szankciók elrendelésében döntő szerepet játszott Franciaország és Belgium.

Orbán Viktor a Parlamentben tartott csütörtöki sajtótájékoztatón nem válaszolt arra a kérdésre, amelyet a francia RTL rádióállomás tudósítója tette fel neki. A francia újságíró aziránt érdeklődött, hogy ha Magyarország az EU tagja lenne, fogadta-e volna Orbán Viktor az osztrák kancellárt. Az RTL tudósítója az Indexnek elmondta: nem lepődött meg azon, hogy a magyar kormányfő nem válaszolt a kérdésére.

Figyelemreméltó, hogy Lionel Jospin francia miniszterelnök így fogalmazott a sajtóértekezleten: az Európai Unió nem csupán egy szabadkereskedelmi társulás, hanem közös értékeken alapuló szervezet, amely Ausztriát kivéve egységes álláspontot képvisel. Orbán Viktor azt hangsúlyozta, hogy Magyarország csatlakozni kíván az EU-hoz, és kultúránk közös Európáéval. Ugyanakkor megismételte a lengyelországi Gnieznóban egy héttel ezelőtt már elhangzott kijelentését: Európa mindaddig csonka marad, amíg nem csatlakozhatnak az EU-hoz a kelet-közép-európai államok.

Orbán ugyanakkor utalt arra, hogy az EU soros elnöki tisztét betöltő Portugália jelezte, hogy Magyarország önállóan dönt külpolitikájáról, s így az osztrák kancellár fogadásáról is. Orbán megjegyezte: meg is lepődött volna, ha nem így nyilatkozott volna a dél-európai ország. A magyar miniszterelnök hangsúlyozta: nem vagyunk az unió tagállama, ezért úgy kell politizálnunk, mint egy EU-n kívüli ország.

A francia és a magyar miniszterelnök sajtótájékoztatóján teljes összhang uralkodott, az előbb említett megjegyzések csupán az Index tudósítója számára tűntek hangsúlybeli eltéréseknek. Mindkét kormányfő kiemelte, hogy a politikai kapcsolatok kiválóak a két ország között, és dinamikusan fejlődnek a gazdasági kontaktusok. Elhangzott, hogy a kétoldalú kereskedelem az elmúlt hét évben megnégyszereződött, s Franciaország a harmadik legnagyobb külföldi befektető Magyarországon. Orbán Viktor megismételte szerdai minősítését, miszerint legalább száz éve nem voltak ilyen jók a magyar-francia kapcsolatok, mint most.

Lionel Jospin
Schüsselt emlegette Orbánnak
Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a francia cégek hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarországon csökkent a munkanélküliség. Jelenleg a ráta hat százalék körül alakul, és a magyar miniszterelnök nem tartotta kizártnak, hogy a kormányzati ciklus végére (2002-ben) az álláskeresők aránya 4 százalékra csökkenjen itthon. Ugyanakkor Orbán Viktor nem tartotta elképzelhetetlennek a teljes foglalkoztatás megvalósítását sem, vagyis azt, hogy aki dolgozni akar, annak jusson is munka.

Lionel Jospin kifejtette, Franciaország szeretné felgyorsítani az Európai Unió belső reformjait, hogy 2002 végére a szervezet készen álljon a csatlakozásra váró államok fogadására. Egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem tart attól, hogy - akárcsak három évvel ezelőtt - meghiúsul az unión belüli kormányközi konferencia, és nem sikerül végrehajtani a szervezeti változtatásokat.

Jospin megerősítette, hogy figyelik az euró ármozgását, és a csütrötöki mélypont ellenére (0,9 dollár alá esett a közös európai pénz árfolyama) bízik abban, hogy az euró visszanyeri eredeti értékét. Jospin mindazonáltal azt szorgalmazza, hogy a világ fontosabb gazdasági régiói állapodjanak meg a valutaárfolyamok fluktuációjának kiküszöböléséről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?