Ágnes
-1 °C
2 °C

Kitelepítik a romákat Józsefvárosból?

2001.10.17. 14:26
Tíz éven belül négyezer új lakást építenek Józsefvárosban, de ehhez több háztömböt le is kell bontani. Az önkormányzat eladja a tulajdonában lévő épületeket, így ezernégyszáz, főként roma családnak kell elköltöznie, mivel nem tudják majd megvásárolni a négyzetméterenként kétszázezerért kínált lakásokat. A Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője úgy véli, ez is az utóbbi évek kilakoltatási hullámának a része.
Kattintson a nagyításhoz!
VIII. kerület
Új városrészt alakítanak ki a VIII. kerületben, mintegy hetvenmilliárd forintból. A Corvin köztől a Szigony utcáig a házak nagy részét lebontják, hogy a helyükre új lakó-, illetve irodaépületek kerüljenek. A tízéves program keretében ezernégyszáz családnak kell átmenetileg vagy végleg új otthont találnia, mivel az önkormányzat jóformán eladja a kerületet.

A VIII. kerületi önkormányzat szerdai sajtótájékoztatóján elmondták: a húszhektáros területen négyezer új lakás épül. A jelenlegi bérlők négyzetméterenként kétszázezerért vehetik majd birtokba új otthonukat. Végleg máshová költöztetik viszont azokat, akik képtelenek hitel felvételére. A Corvin-Szigony Project első részében kétmilliárd forint értékben adnak át üres telkeket a beruházónak, amiből fedezik a lebontásra ítélt házak lakóinak elköltöztetését.

Kilakoltatási hullám?

A Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője úgy véli, ez is az utóbbi évek kilakoltatási hullámának a része. Horváth Aladár az Indexnek elmondta: a kiszolgáltatott szegényeket és romákat kinyomják a kerületből, hogy a helyükre a középosztályt hozzák be. Ez szolgálja az önkormányzat és a befektetők érdekeit is.

Tíz év alatt változik a látkép

A project egyik leglátványosabb eleme az a 18-36 méter széles Corvin sétány, amely mellett majd egy patak csordogál. A mozitól a Klinikáig kiépített gyalogút Budapest új Váci utcájaként vonul be a történelembe. Az önkormányzat körübelül tízmilliárddal száll be, amelyet nagyrészt az eladott telkekből finanszíroz. Ilyen méretű fejlesztés utoljára Újlipótvárosban volt a '30-as években.