Stumpfék megint nekimentek Orbánnak

2007.01.17. 22:14
A Fideszben új irányvonal kidolgozása indult meg, Orbánnal sokan nem elégedettek, változtatnia kell. Ezt fejtegette Stumpf István, Tőkéczki László és Elek István szerda este a közszolgálati rádióban a Magyar Nemzetben hétfőn megjelent publicisztikával kapcsolatban.

A Schmidt Mária ante portas? címmel a Magyar Nemzet véleményrovatában megjelent írás szerint "A milliárdos vagyonú üzletasszony nyilvánosan és nem nyilvános körben tett megnyilatkozásai egyértelműsítik, hogy elégedetlen a jobboldal spirituális vezetőjével". A cikk szerint az új jobboldali párt megalakításának időzítése "nem lehet véletlen: a tavaszi Fidesz-kongresszust biztosan megzavarná".

Schmidt Mária keddi közleményében valótlan megállapításokat tartalmazó és kérdéseket felvető írásnak nevezte a cikket.


Stumpf István

"Természetesen senki nem gondolja azt, hogy a Magyar Nemzetben megjelenhet egy ilyen horderejű cikk, anélkül, hogy Orbán Viktor valamilyen tudomással ne bírna róla" - mondta a Magyar Rádió Krónikája Háttér című műsorában Stumpf.

Stumpf "durva, penetráns" támadásnak és "olcsó bolsevik trükknek" minősítette a cikket. Szerinte a publicisztika célja a figyelemelterelés volt. Egyrészt a Fideszen belül zajló értelmes vitáról, másrészt a kormány rossz teljesítményétől vonja el a figyelmet. (A Népszabadság szerint Schmidt és Áder János után a Magyar Nemzet Stumpfról ír majd.)

Stumpf ezután arról beszélt, hogy Schmidt Máriának jelentős szerepe volt az elmúlt időszakban a párt jövőjéről szóló vitákban.

Elek István, aki az Orbán-kormány főtanácsadója volt, "revolver-újságírásról" beszélt, meg arról, hogy a mostani eset "nagy ingyenreklám" a Magyar Nemzetnek. Elek szerint egy kritikus, önkritikus változás indult meg a Fideszben a tavaszi országgyűlési választásokat követően. A rádió riportere megkérdezte tőle, hogy Orbán Viktor is önkritikát gyakorolt-e, mire Elek azt válaszolta: sokkal kevesebbet, mint amennyit indokoltnak tartana.

Stumpf István szerint Orbán Viktor spirituális vezetővé vált, ugyanakkor a politizálást és a szavazók összetartását nem lehet sokáig spirituális szinten végrehajtani. A Fidesz megyei vezetői ezt már felismerték és innen adódnak a feszültségek a párton belül.

"Ha Orbán Viktor nem változtat, akkor a folyamatok el fognak menni mellette. Azt gondolom, hogy a helyi vezetők abban lesznek érdekeltek, hogy egy sokkal hatékonyabb, szakszerűbb, a kormány alternatíváját kínáló politikát valósítsanak meg" - tette hozzá Stumpf.

Tőkéczki László arról szólva, hogy hónapok óta zajlanak "bizonyos folyamatok" a Fideszben, azt mondta: "Komolyan felvethető, hogy vajon ez a felállás, vagy ez a személyi összefüggésrendszer a leghatékonyabb-e. És ha ez felvetődik, akkor természetes módon bizonyos csoportok megmozdulnak".