Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Kizárták a cigányokat egy jászapáti sörözőből

2006.11.22. 16:51
Egy jászapáti söröző tulajdonosa táblákkal próbálta távol tartani a roma származású vendégeket, mert magyarázata szerint sorozatosan randalíroztak és kárt okoztak. A helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke bejelentést tett a szolnoki Kisebbségi Jogvédő Iroda vezetőjének.

Bejelentést tett a jászapáti cigány önkormányzat a szolnoki Kisebbségi Jogvédő Irodánál, mert egy jászapáti sörözőből a tulajdonos kitiltotta a cigányokat. A söröző tulajdonosa a szórakozóhely bejárati ajtajára először azt írta ki, hogy cigányokat nem szolgálunk ki, majd levette ezt a szöveget. Azóta a zártkörű rendezvény felirat fogadja a vendégeket.

Urbán Imre azzal magyarázta a feliratok elhelyezését, hogy megelégelte a vendéglátóhelyen történt sorozatos randalírozást és károkozást, amit szerinte egyértelműen romák követtek el. Urbán panaszával felkereste a roma kisebbségi önkormányzatot, de elmondása szerint nem történt semmi érdemleges, ezért tette ki a táblát.

Farkas Sándor, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke úgy nyilatkozott, nem akarják kiélezni a helyzetet, de szó nélkül sem akarják hagyni, ezért bejelentést tettek a szolnoki Kisebbségi Jogvédő Iroda vezetőjének. Mint mondta, a söröző tulajdonosát nem tekintik rasszistának, csak olyan embernek, akit elkapott az indulat, ezért megelégednének a figyelmeztetésével is. A cigány önkormányzati vezető cáfolta, hogy a sörözőben a romák bármilyen kárt okoztak volna.

Pálfi Miklós, a szolnoki Kisebbségi Jogvédő Iroda vezetője elmondta, az esetről írásos bejelentést még nem kapott, de telefonon már konzultált a történtekről a jászapáti helyi kisebbségi cigány önkormányzat elnökével. "Bár az előzményeket és a részleteket nem ismerem, nagy valószínűséggel az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz továbbítjuk az ügyet" - jelezte a roma jogvédő.