Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Az Operaház fantomjai

2001.01.21. 14:56
Amikor Sepsey Tamásnak sikerült széttaposni a lufit, nyomban tekintélye lett a táncparketten, amit a kisember büszkén, de zavarodottan vett tudomásul. Bár Lányi Zsolt táncolt a legjobban, a legvehemensebben meg Palotás Köztársaság János, a jubileumi Szféra Estély igazi csúcspontja Papp Endre működése volt, aki konferassziénak kábé olyan, mint műsorvezetőnek. Ehhez képest B. Tóth László DJ tevékenysége szimpla felüdülés, mint ahogy Dávid Ibolya köszöntője is, amelyben Pintér tv2 Dezső képességeit méltatta, legalább olyan intenzitással, mint ahogy azt pártkáder- szimpóziumokon tanítják.
B. Tóth László
A konferanszié szerepében
Hogy érzékeltessük a viszonyokat: az Index riporterét legfeljebb akkor vették volna észre ebben a közegben, ha tökrészegen feláll a fényképezőgépével, és a hányások közötti űrben Index, Index, Index kiabálásokat, és hozzá jópofa rigmusokat lövöldöz a légtérbe. Ez persze nemes vállalkozásnak tűnhet, de igazságtalanok lennénk, ha nem írnánk ide, hogy a tizedik alkalommal megrendezett Szféra Estély legfőbb célkitűzése, hogy ,,lehetőséget adjon a menedzserek és a politikusok közti oldott eszmecserére". Az 50 ezer forintos belépőjegy árát nem a minimálbérnövelésével jóljárt néprétegek megnyerése miatt állapították meg, de alapvetően ez nem is sok, ha az ember szembesül a felső tízezer szokásaival. Persze a merítés ennél nagyobb volt - felső millió legalább - csak éppen estre jöttek, és nem ettek az elmúlt hónapban.

A gyors Lányi

A szervezők a sajtóban többször felhívták a figyelmet, hogy az ,,összes jegy elkelt", még a 400 ezres páholyok jegyeit is vitték, mint a cukrot. Az okos tájékoztatásra azok a jelenetek cáfoltak rá elsősorban, amikor szünetben, vagy éppen műsorszám közben az alantas nézőtéri székek felől a páholyok irányába rohant a sereg. Ebben Lányi Zsolt volt a nyerő, aki a Kamarazenekar fellépése előtt ízibe távozott a nézőtérről, hogy legközelebb a legfrankóbb helyen lássa újra a közönség. Kossuth Lajos székében, vagy arrébb kettővel.

Black tie

a ruhaválaszték óriási, egységes öltözet még a férfiaknál sincs
Az eseménynek már a meghívón súlya van - belépés csak black tie - amelyre az a fehér nagyestélyi volt a válasz, amelyet Sissy, a magyarbarát című film forgatásán hagyhattak kint szellőzni a technikusok. Az egyértelmű felhívás ellenére a ruhaválaszték óriási, egységes öltözet még a férfiaknál sincs, bár a szmoking az uralkodó, de ezt is csak a sorok között hallotta a riporter. Színes egyéniségekből nincs hiány, kezdjük mindjárt Dollyval, aki annyira halad a korral, mint néhai Peterdi Pál, de partnere, Jockey Ewingtól elhappolt marhakereskedős nagykendője is sejteti: itten művészek is vannak, akikre nem vonatkoznak a szabályok. Szücs Judit azonban igazi díva, de itt már meg kéne állni, mert bizonyára voltak ott a Story-tól is.

Kicsiny hazánk nagyjai kifogástalan külsőben érkeznek, igaz miattuk csúszik a fél órát a műsor, romlik a hangulat, amelyet Papp Endre folyamatos ,,köszöntjük vendégeinket, kérem fáradjanak be a nézőtérre" felszólításokkal próbál visszavarázsolni az izgalomba. Nem megy - még szerencse, hogy a menőzéshez hozzátartozik a késés is. A mondatok azonban egyre erőszakosabbak, mint amikor a boszniai híreknél felveszi a szemüveget, a hatás végül nem marad el: Havas Henrik zárja a sort.

Divatbemutató - bemutatkozás

,,finom, és olyan hajlékony"
A divatbemutatóban az a jó, hogy ott kurva jó nők billegnek, akik úgy mutatják meg magukat, ahogy kell, de alapvetően tökmindegy, hogy mi leledzik rajtuk, hogy a belépőnél kapott ruha szalon-katalógus közül ki öltözteti a lányokat: egy a fontos, hogy mikor lesz má' a fehérnemű.

Aztán meg is érkezik, az összes férfi zavartan dörzsölgeti a kezét, de különösen figyelnek, hogy senki se lássa rajtuk, hogy mostan guzmi van a fantáziában. A bemutatót a Náray Company rendezte: a nők nőiesek voltak, az egész meg olyan ,,finom, és olyan hajlékony".
Aki már látta Náray Tamást, azt tudja miről beszélek.

Az est fényét emelendő, és a műsorszámok (kettő: divatbemutató, és kamarazene) közötti űrt kitöltendő, Papp Endre felolvasta a szponzorokat, akik felálltak a székekből, és megtapsolva ültek vissza a helyükre. Ám, ám. Ám a lehuppanást követően felcsendült a cég ,,reklámzenéje", és a színpad két oldalán lévő videovetítőn elindult a ,,reklámfilm". Többnyire egyszer sem sikerült normálisan levetíteni, de ennek a cégbemondás-képviselő-felállás-taps mozdulatsornak meg volt az az előnye, hogy az ember tisztába jött azzal, hogy a fényképezés közben kiket vágott tarkón.

Ki a király?

Sugár András
A Westel GSM vezérigazgatója
Hogy ki a legmenőbb magyar vállalkozó, arról feltehetőleg mostanság kérdezik Tasnádit, a Szféra vendégei szerint azonban Sugár András, aki főállásban a Westel GSM vezérigazgatója. A díjat a pénzügyminiszterünk adta át, és Varga Mihály szépeket is mondott hozzá, hogy az elmúlt tíz év az fontos volt, és a vállalkozóknak meg különösen sokat köszönhettünk. A Díj a magyar vállalkozókért elismerést azok kapják évek óta, akik a vállalkozásokért közéleti személyiségként sokat tettek. A közönség ebben az évben Pintér Dezsőt tartotta érdemesnek a díj elnyerésére, a Tv2 arculatáért, és a vállalkozóknak nyújtott segítségért, de ezt már nem Papp Endre mondta, hanem Dávid Ibolya olvasta picike papírjából.

A miniszterassszony, mint egy jólnevelt úrihölgy, a köszöntője azonban olyan volt, mint anno a sasadi termelőszövetkezet elnökének beszéde, amikor a traktorok között fogadta Rákosi Mátyást. A behízelgő, nyájas, és emellett szándékoltan búgó hangon előadott monológ jól jön majd a kampányban, vagy, ami ennél is valószínűbb: az igazságügy-minisztériumban rosszul hangolták be a televíziót. A Szféra Glóbusz díját Peter Munk kapta, törtmagyarsággal köszönte meg Stumpf Istvánnak, akitől hiába várt kisegítést, amikor néha angolt használt a magyar helyett.

A bál

Dávid Ibolya
mint egy jónevelt úrihölgy
Nem biztos, hogy véletlen volt, de a bált B. Tóth László konferálta be, ő volt a DJ, hogy minden simán menjen, és a technikus biztosan pakolja be az élő műsor lemezeit a lejátszóba. A hanghoz adtak szereplőket is, így a Mari Zsuzsi dalokat Mari Zsuzsi énekelte, a Soltész remekműveket pedig Soltész Rezső. Tekintsünk el, hogy mennyit változott a művész, de határozott imageváltás történt, amelynek esztétikai űrjében Balázs Pali rendezkedett be.

Lányi Zsolt tánctudásához az ember előítéletekkel közelít, mert hát öreg, meg kisgazda, aztán kiderül, hogy lefőz mindenkit, bár meg kell mondani nem nehéz olyan közegben, ahol a menő csávók tánctudása alulról konvergál a nullához. A kis Sepsey Tamás azonban nem bírta ki rosszcsontoskodás nélkül: lufik után eredt, és addig ugrált rajtuk, még szét nem durrantak. Ezen aztán Palotás János is felkacagott, meg Polt Péter államügyész is. Polt egyébként az est legszimpatikusabb párját alkotta a feleségével.

Miután Sepsey Tamás végzett, Lányi Zsolt pedig ötödjére csókolt kezet a táncpartnernőjének, bejött a Balázs Klári-Korda György páros, többen pedig egymáshoz fordultak, hogy ,,azta", de a buli tovább gördült. Mint 1972-ben a debreceni Két kakas sörözőben.

15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft