Juhász Ferenc a Törzsasztalban

2003.03.05. 20:45
Juhász Ferenc lesz az Index Törzsasztalának vendége csütörtökön 3/4 11-től. Kérdezzen Ön is a honvédelmi minisztertől!
A honvédelmi tárca első embere végigjárta a politikai ranglétra valamennyi állomását. A KISZ-ben kezdte, az MSZMP-ben folytatta és végül az MSZP-ben kötött ki. Politikai karrierje mégis a rendszerváltás után kezdett révbeérni, előtte ugyanis a maximum a megyei KISZ elsőtitkárság volt. 1991-től pártja nyíregyházi irodavezetője volt, egészen 1994-es képviselőválasztásáig. '94-ben egyébként listáról jutott be a parlamentbe és először tagja, majd alelnöke lett a honvédelmi bizottságnak.

Juhász Ferenc
Juhász Ferenc országos ismertségét azonban nem e székben ülve szerezte, hanem a Pallag László által vezetett parlamenti olajbizottság alelnökeként, amikor aránylag ismeretlen vidéki politikusból hirtelen országosan ismert politikussá avanzsált. Ezután már nem volt nehéz dolga, hogy pártjában is méltó tisztséget szerezzen: 2000. decemberében az MSZP egyik alelnökévé választották. Innentől kezdve a Fidesz korrupciós ügyeinek leleplezésére szakosodott, illetve ellenzéki ciklusát végigkísérte a folyton csetlő-botló kisgazda honvédelmi miniszter ballépéseinek folyamatos kritizálása.

Juhász Ferencet az elsők között jelölte meg a szocialista párt a kampányában, mint miniszter-jeloltet, politikai elemzők szerint azonban nem ez a miniszteri bársonyszék Juhász karrierjének a csúcsa. Egyesek már mint leendő miniszterelnököt emlegetik, abban pedig nagyjából konszenzus van, hogy ő lehet az MSZP következő elnöke. Sokan e törekvésnek tudják be, hogy szinte az utolsó pillanatban jelentette be, hogy nem indul az MSZP tisztújításán a párt alelnöki posztjáért, amit miniszteri elfoglaltságaival magyaráz. Lapértesülések azonban tudni vélik, hogy ezzel már elkezdte a felkészülést következő tisztségére a pártelnöksége. Eséllyel ugyanis új ember már nem pályázhat a megüresedő tisztségre.

A honvédelmi miniszter nemrég bejelentette, hogy a haderőreform keretében előrehozzák a kötelező sorkatonai szolgálat eltörlését, így 2005-től már nem lesz sorozás. Kérdezzen Ön is a honvédelmi tárca első emberétől!

Juhász Ferenc életrajza
1960. január 6-án született Nyíregyházán Az általános iskolát Tiszadobon, középiskolai tanulmányait Nyíregyházán végezte, 1978-ban érettségizett a Kossuth Lajos Szakközépiskola gépjármű-technikai tagozatán, ahol autószerelői és hivatásos gépkocsi- vezetői szakképzettséget is szerzett. Ugyanebben az évben kezdte meg tanulmányait a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola tanítói szakán. 1981-ben általános iskolai tanítói és oktatástechnológusi oklevelet szerzett. 1980-tól négy éven át a főiskola KISZ- bizottságának a titkára, 1984-től három évig a nyíregyházi KISZ-bizottság középiskolai szervezetekkel foglalkozó munkatársa, 1987-től 1989-ig a Szabolcs- Szatmár megyei KISZ-bizottság munkatársa, majd első titkára. A KISZ átalakulása után egy évig az Ifjúsági Szervezetek Szabolcsi Szövetségének az elnöke. 1988 és 1991 között a Politikai Főiskola hallgatója volt. 1991-ben öt hónapig a magyar-ukrán árucserével foglalkozó Nyír-Reflektor Kft. ügyvezető igazgatója. Ugyanebben az évben került az MSZP megyei szervezetébe, ahol képviselővé választásáig irodavezető. 1991 és 1993 között a Pénzügyi és Számviteli Főiskola adó- és pénzügyi szakát elvégezve pénzügyi szaküzemgazdász diplomát szerzett.

Középiskolai évei alatt a kollégiumi diáktanács elnöke. 1975-től tagja volt a KISZ-nek, azóta politikai pályája és hivatása gyakorlatilag összefonódott. 1981-ben belépett a Magyar Szocialista Munkáspártba, megbízatásain keresztül jutott el a megyei pártbizottsági tagságig. Az MSZMP-nek 1989. október 6-ig volt a tagja, majd 1990. április 1-jén csatlakozott a Magyar Szocialista Párt nyíregyházi szervezetéhez. Az 1994. évi országgyűlési választásokon pártja Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei területi listájának hatodik helyén szerzett mandátumot. Az Országgyűlés honvédelmi állandó bizottságában, ezen belül az ellenőrzési, a nemzetközi kapcsolatok és a katonai ombudsman albizottságokban dolgozik; 1996 május 14-től a honvédelmi bizottság alelnöke ezt a tisztségét az MSZP 2002-ig töltötte be. E mellettr 1998-2002 között tagja volt a nemzetbiztonsági bizottságnak és megszűnéséig alelnökösködött a Pallag-féle olajbizottságban.  • Hírek
  • Hírek