Krisztina
18 °C
24 °C

A miniszter mellett a Juhász-lányok is lakásokat vásároltak

2004.03.08. 13:00
A Fidesz harmadszor is kezdeményezi, hogy a parlament mentelmi bizottsága folytasson le vagyonnyilatkozati eljárást Juhász Ferenc honvédelmi miniszterrel szemben. A szocialista politkus családja a korábban sokat emlegetett budapesti Lejtő utcai ház mellett ugyanis tavaly két nyíregyházi lakással is gyarapodott. A miniszter előző házasságából született huszonéves lányai összesen közel 40 millió forintért vásároltak új lakást tavaly novemberben. A HM szóvivője szerint a gyerekek nyolc éve külön háztartásban élnek.
Az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke a múlt héten utasította el eljárás lefolytatása nélkül a Juhász Ferenccel szembeni vagyonnyilatkozati eljárást. A Fidesz által kezdeményezett második eljárást Géczi József Alajos, a testület MSZP-s elnöke azért tartotta szükségtelennek, mert szerinte a képviselő-miniszter megfelelően pontosította a vagyonnyilatkozatát.

Három lakás egy év alatt

A miniszter lányai két lakást vásároltak a nyíregyházi új társasházban
Fotó: index
A Fidesz képviselője, Lengyel Zoltán hétfőn bejelentette, ismét kezdeményezi az eljárás lefolytatását miután kiderült, hogy a múlt év őszén botrányt kavaró 95 milliós budapesti, Lejtő utcai ház mellett két nyíregyházi lakással is gyarapodott a Juhász családjának tulajdonában lévő ingatlanok száma. A honvédelmi miniszter előző házasságából származó gyermekei egyszerre vásároltak meg egy 81 és egy 50 négyzetméteres új építésű lakást. A 22 illetve 20 éves lányok 2003 novemberében kötöttek 25,4 és 12,7 millió forintos szerződést a Kelet-Saxum Holding Kft.-vel. A Magyar Nemzet információi szerint az egyik lány tavaly már egy másik ingatlant is vásárolt összesen 13 millió forintért.

Külön élnek

A Honvédelmi Minisztérium kommunikációs igazgatója Matyuc Péter az Indexnek azt mondta, Juhász Ferenc nyolc éve külön háztartásban él két lányától, ezért nem szerepelt a miniszter vagyonnyilatkozatában a két ingatlan. A lányok édesanyjukkal Nyíregyházán élnek egy Deák Ferenc utcai házban. Az új ingatlanok vételével kapcsolatban Juhász Ferenc volt felesége az Index kérdésére leszögezte: a lakásoknak semmi köze korábbi férjéhez, a részletekről azonban nem kívánt nyilatkozni.

Részekre szedték

A miniszter vagyonbevallását januárban kérdőjelezte meg másodszor két fideszes képviselő. Szijjártó Péter és Lengyel Zoltán szerint a Lejtő utcai ház 95 milliós vételárából a család deklarált anyagi segítsége ellenére Juhász nem tudott kielégítően megmagyarázni egy 15 milliós részt. A fideszesek szerint ugyanis a miniszter korábbi magyarázataiban a ház vételárába beszámított Pauler utcai ingatlanról kiderült, hogy az továbbra is Juhászék tulajdonában van.

Magánszemélyektől vett kölcsön

Februárban, bizottsági vizsgálat lezárása előtt a távirati irodának nyilatkozó Juhász Ferenc lezártnak tekintette az ingatlan-vásárlásról szóló vitát, mint mondta azért, mert nem látja értelmét védekezni olyan hibák miatt, amelyeket nem követett el. Juhász akkori közleménye szerint a 2003 júniusában vásárolt 272 négyzetméteres házat saját és családja magánvagyonán felül egy 30 milliós magánszemélyektől felvett kölcsön segítségével tudta megvenni.

A miniszter legutóbbi vagyonnyilatkozata szerint az egyharmadrészt tulajdonolt Lejtő utcai ingatlan, amely teljes alapterületét tekintve 641 négyzetméteres, előző lakása eladásából, a szüleitől kapott kétmillió forintos támogatásból, megtakarításaiból és 15 milliós, piaci kamatozású bankhitelből finanszírozta.