Juhász tovább működtetné a taszári bázist

2003.05.06. 20:42
Elfogadhatatlan és az ellentmond az ország érdekeinek az olyan magatartás, amely megakadályozza Magyarország részvételét az iraki békefenntartásban - jelentette ki kedden magyar újságíróknak Washingtonban Juhász Ferenc magyar honvédelmi miniszter, aki hétfőn részt vett a NATO és Ukrajna együttműködéséről rendezett tanácskozáson. Juhász az amerikai védelmi miniszternek azt mondta, Magyarország érdekelt abban, hogy a taszári bázis új feladatokat kapjon.
Juhász Ferenc amerikai kezdeményezésre külön találkozott az amerikai védelmi miniszterrel. Donald Rumsfeld köszönetet mondott a Magyar Köztársaságnak az iraki válság rendezésével kapcsolatos politikai szerepvállalásért, a kiszámítható, egyértelmű támogatásért, és kiemelten a taszári bázis használatáért.

Új feladatokat kaphat Taszár

Juhász Ferenc felvetette, hogy hozzanak létre egy kétoldalú katonai bizottságot az együttműködés lehetőségeinek a feltárására, így a taszári bázis későbbi hasznosítására. Magyarország érdekelt abban, hogy a taszári bázis működjön, új feladatokat kapjon, logisztikai vagy egészségügyi bázis lehetne, segítve az Európában állomásozó amerikai csapatok kiszolgálását, ellátását. Nemzetközi kiképző központot is kialakíthatnának Taszáron, mivel az afganisztáni és az iraki tapasztalatok azt mutatják, hogy nagy szükség van polgári közigazgatási, államszervezési feladatokban jártas emberekre. Tisztázandó, milyen szerepe lehet Magyarországnak a rakétavédelmi együttműködésben. Juhász Ferenc emlékeztetett rá, hogy a Gripen vadászgépek fegyverrel való felszerelése két-három év múlva sürgető szükségszerűség lesz.

Belpolitikai gond

Irak kérdésében a miniszter elmondta Donald Rumsfeldnek, hogy a kormány részt kíván venni egy zászlóalj telepítésével az iraki békefenntartásban. Közölte, hogy Magyarországon ez most belpolitikai gondot okoz. Az amerikai miniszter tisztában volt a helyzettel. Juhász közölte: a kormány végigviszi a parlamenti szavazási eljárást, és színvallásra kényszeríti az ellenzéket.

Juhász Ferenc a sajtótájékoztatón elmondta, hogy azok az országok, amelyek az Irak elleni katonai fellépést illetően tartózkodó állásponton voltak, mint például Olaszország, Norvégia, most csapatokat küldenek Irakba. - Politikai versengő térben vagyunk. Kétszer ad, aki gyorsan ad - hangsúlyozta a miniszter, egyebek között a cseh, a lengyel és a román felajánlásokra utalva. Juhász Ferenc szerint tévedés azt hinni, hogy a békefenntartóknak alternatívája lehet néhány orvos, hídverő vagy köztisztviselő. Álszent magatartás műszakiak vagy civilek küldeni, hiszen ezek jóval nagyobb veszélyben lennének, mint a katonák. Irakban jelenleg a katonai struktúra nem alkalmas a civil támogatás befogadására.

Nem jönnek amerikai harcoló alakulatok

Juhász Ferenc kedden reggel háttérbeszélgetést folytatott a Pentagon, a külügyminisztérium és a nemzetbiztonsági tanács területileg illetékes döntés-előkészítő tisztségviselőivel.

Juhász Ferenc elmondta, hogy a megbeszéléseken nem volt szó amerikai harcoló alakulatok magyarországi telepítéséről. Magyarországnak az az álláspontja, hogy logisztikai támogatás befogadására szívesen adna lehetőséget.  • Hírek
  • Hírek