Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Húszezer katonát érinthet a honvédség átalakítása

2003.07.02. 09:46
A honvédség átalakítása során csapattestek, fegyverzettípusok szűnhetnek meg, ha 45 ezerről 25-30 ezresre csökkentik a létszámot - írja a Magyar Hírlap. Ezek a változtatások a honvédelmi felülvizsgálatból következhetnek, amit márciusra ígért, ám mostanra készített el a honvédelmi vezetés.
Akár csapattestek és fegyverzettípusok is eltűnhetnek a Magyar Honvédségből, és jelentős elbocsátások várhatók a tavaly elindított védelmi felülvizsgálat eredményeként - írja a Magyar Hírlap. A negyedik haderőreformként emlegetett átvilágítást a szaktárca vezetése arra hivatkozva indította, hogy a honvédség rendelkezésére álló, amúgy is szűkös forrásokat pazarló módon használták az előző kormányzati ciklusban, másrészt Magyarország az elmúlt években NATO-felajánlásainak egy részét sem teljesítette.

Érzékeny következmények

Juhász Ferenc szakminiszter tegnap a Magyar Hírlapnak nyilatkozva megerősítette: érzékeny következményei is vannak a "leltárnak". Ugyanis a hadsereg 80 százalékát érintő átalakítások várhatók a közeljövőben. Számos szervezet szűnik majd meg, a létszám pedig a mostani 45 ezerről 25-30 ezerre apad.

Helyőrségek felszámolása

A Magyar Hírlap úgy tudja: a vizsgálat eredményeként több helyőrséget fel kell számolni. Szinte biztos, hogy a három kiképzőközpontból egy megszűnik. Öt katonai repülőtérből csak hármat tartanak meg. A kecskeméti és a pápai bázis helyzete stabil. Előbbi ad majd ugyanis otthont a Gripen vadászgépeknek, míg utóbbi létesítmény területén jelentős, a NATO által finanszírozott beruházások vannak folyamatban. Azt ugyanakkor a tárca vezetése sem tudja: a szolnoki, a szentkirályszabadjai, vagy a taszári repülőtér marad harmadikként a honvédség kezelésében. Az amerikaiak még nem jelezték, továbbra is igényt tartanak-e Taszárra. A szakminiszter szerint, ha igen, akkor a működtetési költségeket is az amerikaiaknak kell állnia, ha nem abban az esetben elképzelhető a reptér NATO-hasznosítása.

Több tankunk van, mint Franciaországnak

Az átalakítás során ingatlanokat adnak el, üdülőktől szabadul meg a honvédség, de csökkentik a harckocsiparkot is. Jelenleg ugyanis több tankot tartunk hadrendben, mint Franciaország, ráadásul többségük üzemképtelen.