Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Vagyonnyilatkozati eljárások Juhász házügyében

2003.12.03. 16:39
Megérkezett a parlament mentelmi bizottságához Juhász Ferenc levele, amelyben vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett maga ellen. A Fidesz mindeközben bejelentette, hogy ugyancsak vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményeznek a tárcavezető ellen. A két beadvány alapján vizsgálják majd Juhász vagyongyarapodását.
Megérkezett az Országgyűlés mentelmi bizottságához Juhász Ferenc honvédelmi miniszter kezdeményezése a vagyonnyilatkozatával összefüggő eljárás megindítására - közölte Géczi József Alajos, a testület elnöke az MTI érdeklődésére szerdán. A miniszter hétfőn jelentette be a parlamentben, a házvásárlásának körülményeit firtató azonnali kérdésre válaszolva, hogy az ügy tisztázása érdekében vagyonnyilatkozati eljárás megindítását kéri az illetékes parlamenti bizottságtól.

Összevonják a beadványokat

Géczi József Alajos elmondta: 15 nap áll rendelkezésére, hogy mérlegelje, megindítja-e a vagyonnyilatkozati eljárást, vagy sem. Hozzátette: tanulmányozni fogja a miniszter vagyonnyilatkozatát, s azután dönt arról, hogy tesz-e fel kiegészítő kérdéseket az érintettnek, illetve a beadványozónak, ami ez esetben egybeesik. A testület elnöke emlékeztetett arra, hogy egy hasonló eset már volt, amikor Magyar Bálint oktatási miniszter kért önmaga ellen vagyonnyilatkozati eljárást. Kérdésre válaszolva közölte, hogy amennyiben további kezdeményezés érkezik az ügyben, a bizottság összevontan tárgyalja őket.

Juhász Ferenc júniusban 95 millió forintért vásárolt egy 272 négyzetméteres házat Budapesten, amelyhez - korábbi közleménye szerint - saját és családja magánvagyonán felül 30 millió forint kölcsönt vett fel magánszemélyektől.

A Fidesz jobbnak látta saját kezdeményezését is beadni

Vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Juhász Ferenc honvédelmi miniszterrel szemben a Fidesz is - közölte Szijjártó Péter a frakciótársával, Lengyel Zoltánnal közösen tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatón. A Fidesz szerint Juhász Ferenc parlamentnek benyújtott vagyonnyilatkozata és az újságokban nyilvánosságra került vagyonszerzése között nagy különbség van, és nehezen elképzelhető az ilyen mértékű vagyonszerzés - hangzott el a tájékoztatón a miniszter házvásárlásával kapcsolatban.

"Tudjuk, hogy a miniszter is kezdeményezte a vagyonnyilatkozati eljárást, de ő már annyi mindent mondott a vagyonszerzéssel kapcsolatban, hogy jobbnak láttuk, ha saját kezdeményezésünket is beadjuk" - mondta Szijjártó Péter.