Géza
-11 °C
-4 °C

Nem indul vagyonnyilatkozati eljárás Juhász ellen

2003.12.23. 17:55
A mentelmi bizottság szocialista elnöke szerint Juhász ésszerű magyarázatot adott arra, miből telt neki százmilliós villára. Így hiába kért Juhász maga ellen eljárást és hiába kezdeményezett vizsgálatot a Fidesz is, nem forszírozzák tovább a honvédelmi miniszter vagyongyarapodását.
Az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke elutasítja Juhász Ferenc önmagával szemben, illetve Szijjártó Péter és Lengyel Zoltán fideszes képviselők által kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárását; Géczi József Alajos (MSZP) erről szóló közleményét kedden juttatta el az MTI-hez.

A "Juhász Ferenc által, 2003. december 1-jén kelt levelében önmagával szemben kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárást, valamint Szijjártó Péter és Lengyel Zoltán országgyűlési képviselők által, ugyanezen a napon kelt levelükben kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárását, az eljárás(ok) lefolytatása nélkül elutasítom, azaz a vagyonnyilatkozati eljárást nem rendelem el, a mentelmi bizottságot zárt ülésre nem hívom össze" - olvasható a bizottsági elnök közleményében.

Mint írja, a honvédelmi minisztertől azt követően kérte álláspontja ismertetését XII. kerületi ingatlanjának megvásárlásáról, hogy a fideszes képviselők vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményeztek ellene, mivel véleményük szerint korábbi vagyonnyilatkozataiból "a nagy értékű ingatlanvásárlás nem vezethető le".

Géczi József Alajos közleménye szerint a miniszter válaszában részletesen beszámolt az ingatlan megvételének pénzügyi hátteréről. "Az érintett képviselő (...) 7 millió 600 ezer forinttal rendelkezett 2003. januári vagyonnyilatkozata szerint. Felesége (...) 13 millió forint pénzintézeti számlaköveteléssel és készpénzzel rendelkezett (...). Azaz a házaspár 2002. december 31-én együttesen (...) 21 millió forint pénzmegtakarítással rendelkezett" - tartalmazza a közlemény.

A kommüniké beszámol arról, hogy ezenkívül a házaspár I. kerületi lakása legkevesebb 30 millió forintot, valamint a tulajdonukban lévő Peugeot márkájú személygépkocsi mintegy 4 millió forintot ér, így a ráfordítási érték - pénzben és vagyonban - mintegy 55 millió forintot tett ki.

A közlemény kitér arra, hogy Juhász Ferenc - válasza szerint - felmenőitől idén 10 millió forint készpénzt kapott, feleségével ezen felül 2,4 millió forint készpénzt takarított meg, azaz új ingatlanjuk megvásárlására több mint 67 millió forint állt rendelkezésre. Géczi József Alajos közleményében utal arra, hogy "az utóbb említett megtakarítás, valamint a felmenőktől származó pénzjáradék természetesen majd csak a 2004. évi vagyonnyilatkozatban szerepelhet".

A tájékoztatás szerint a vevők kölcsönt is vettek fel kétszer 15 millió forint értékben. "A megvásárolt lakás egyharmada a feleség édesapja nevére került, aki ennek megfelelően 33 millió vételárral mint vevő és mint leendő tulajdonos részt vett az ingatlanügyletben" - tartalmazza a mentelmi bizottság elnökének közleménye. Géczi József Alajos leszögezi: Juhász Ferenc eleget tett a saját magára és a feleségére vonatkozó kötelezettségeknek, így "a vagyonnyilatkozati eljárás megindításának indítékai nem állnak fenn".