Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Juhász Ferenc körülnézett az amerikai bázison

2003.01.16. 20:56
A feladatra jelentkezőket az iraki ellenzéki csoportok választják ki az amerikai védelmi minisztérium koordinálásával - nyilatkozta csütörtökön a taszári kiképzési egység amerikai parancsnoka. Juhász Ferenc védelmi miniszter szerint az ellenzék részéről rossz hangulatkeltés folyt.
A világ számos pontjáról érkeznek a taszári bázisra azok az önként jelentkezők, akiket az esetleges iraki támadással összefüggésben civil és katonai kapcsolattartási feladatokra képeznek ki; az állományt harci cselekményekre nem készítik fel, csak önvédelmi fegyverük használatára. Erről David Barno tábornok, a kiképző egység parancsnoka beszélt csütörtökön a taszári bázison, ahol Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a környező települések vezetőinek társaságában az előkészítő munkálatokról tájékozódott. A miniszter megtekintette a taszári bázison azt a területet is, ahol az érkezőket felkészítik majd feladatukra.

Nincs katonai múltjuk

Az ezt követő sajtótájékoztatón David Barno tábornok elmondta: a feladatra jelentkezőket az iraki ellenzéki csoportok választják ki az amerikai védelmi minisztérium koordinálásával. Beszámolt arról, hogy a kiképzésen résztvevők az iraki civil infrastruktúrában tevékenykednek majd összekötőként, de tolmácsolási és idegenvezetői feladatokat is elláthatnak.

Tudatta, hogy a kiképzendő állomány tagjainak többsége nem rendelkezik katonai múlttal. A parancsnok biztonsági okokra hivatkozva azt nem mondta meg, hogy a kiképzendők mikor érkeznek a Somogy megyei bázisra és pontos létszámukat sem árulta el. David Barno elképzelhetőnek tartotta, hogy a jövőben hasonló látogatást tehetnek majd a helyszínen a környező települések vezetői.

Rossz hangulatkeltés folyt

A honvédelmi miniszter elképzelhetőnek tartja, hogy a légtér használatát biztosítaná az ország, ha arra igény mutatkozna az esetleges iraki támadással összefüggésben, a taszári bázis használatán kívül azonban további kérés nem érkezett az akcióval kapcsolatban.

Juhász Ferenc erről újságírói kérdésre válaszolva beszélt csütörtökön a taszári bázison azt követően, hogy a környező települések vezetőinek társaságában az előkészítő munkálatokról tájékozódott. A miniszter méltánytalannak tartja, hogy a közelmúltban rossz hangulatkeltés folyt Taszárral kapcsolatban. Hangsúlyozta: a kormány alapvető érdekének tekinti a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelemben való részvételt és büszke arra, hogy hozzájárulhat ehhez.

Hozzátette: sajnálják, hogy a parlamenti ellenzék nem vállalta a felelősséget a Taszárral kapcsolatos döntésben, így végül arról csak kormányszinten határoztak. Kiemelte, hogy a bázis védelmében magyar katonák is részt vesznek, elsősorban olyanok, akik külföldi missziókban elláttak már hasonló feladatot.

Nincs veszély

A honvédelmi miniszter emlékeztetett arra, hogy amikor a kormány hozzájárulását adta a taszári kiképzéshez, 3000-ben maximálta a kiképzendők, 1500-ban pedig a kiképzők létszámát. Juhász Ferenc az MTI kérdésére válaszolva közölte: olyan embereket nem képeznek ki, akik Magyarországon élnek vagy jelenleg itt tartózkodnak.

Kiemelte, hogy a környező települések nincsenek veszélyben. Mint mondta, a Taszárral kapcsolatos legnagyobb biztonsági kockázat az lehet, ha a kiképzendők személye ismertté válik, és ezzel családjuk, akár ők maguk is veszélybe kerülhetnek. Ennek megelőzése érdekében szigorúak a biztonsági intézkedések a bázison. Ugyanakkor azt kérte a tábornoktól: járuljon hozzá, hogy a kiképzők elhagyhassák a bázist.

Közölte: mindezekről már tájékoztatta Kaposvár polgármesterét is, akinek "sajnos nem volt annyira fontos a mai alkalom, hogy ide eljöjjön". Ezzel kapcsolatban a somogyi megyeszékhely alpolgármestere megjegyezte, hogy a polgármester egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az eseményen.

Busszal a bázisra

Gyenesei István, a Somogy Megyei Védelmi Bizottság elnöke elmondta: a taszári kiképzéssel kapcsolatos tájékoztatását segíti a kaposvári megyeházán csütörtökön megnyílt központ, amely a lakosság számára is elérhető. A sajtó képviselőinek is bemutatták csütörtökön a taszári bázison azt a területet, ahol a korábbi hírek szerint január végén, február elején az esetleges iraki támadással összefüggésben kiképzés kezdődik.

Az újságíróknak annak kapcsán tekinthették meg a területet, hogy Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a Taszár környéki települések vezetőinek társaságában az előkészítő munkálatokról tájékozódott.

A bázison civil és katonai kapcsolattartási feladatokra képeznek ki az iraki ellenzéki csoportok által - az amerikai védelmi minisztérium koordinálásával - kiválasztott önként jelentkezőket. Az amerikai és magyar katonák által együttesen, szigorúan őrzött taszári bázisra busszal vitték be az újságírókat.

A helyszínen sokáig úgy tűnt, hogy biztonsági okokból sem fotók, sem tévéfelvételek nem készülhetnek, végül korlátozottan lehetőség nyílt erre: a bejáratról és a belső területről nem lehetett felvételeket készíteni, de ott nem is volt látható semmilyen rendkívüli tevékenység.

A kerítéssel és néhány kisebb, fából épült őrbástyával körbevett kiképzőhely a tábor északkeleti részén fekszik. A helyszínről rálátni a közelben lévő Zimányra, amely körülbelül egy kilométerre van ettől a területtől. A leendő kiképzési központban jelenleg három óriás sátor, több konténer és különböző szállítójármű található, emellett nagy mennyiségű építőanyagot halmoztak ott fel. A látottakból az derült ki, hogy további óriás sátrakat építenek. A sajtótájékoztatón pedig elhangzott, hogy ezen a területen építik fel a kiképzendő állomány szálláshelyeit is.