Judit
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

A Gyurcsány-stáb belegyalogolt Juhász lelkébe?

2007.07.03. 15:47
A kormányfői stáb kommunikációs főigazgatója állítólag durván beszólt az MSZP elnökhelyettesének, Juhász Ferenc pedig - ez tény - a környékére sem ment az SZDSZ-szel folytatott koalíciós egyezkedésnek.

Gyurcsány Ferenc koalíciós tárgyalócsapatában nem jutott hely szocialista párti helyettesének. Az SZDSZ-szel folytatott tárgyaláson csak azok az elnökségi tagok vehettek részt, akik az egyeztetésre szoruló területeket miniszterként felügyelik. Juhász Ferenc távolmaradása a két párt között folyó tárgyalásról azonban az MSZP-ben sokaknak szemet szúrt, különösen azért, mert a másik oldalon Kóka János még korábbi ellenlábasát, Fodor Gábort is magával vitte.

Ki a fasz?

Az MSZP-sek által gyanított nézeteltérésekről szóló pletykák mellett hamar elterjedt, hogy Juhász szembetűnő távolmaradása annak is köszönhető, hogy egy nemrég lezajlott feladat-kijelölő értekezleten - miután szóba került az elnökhelyettes - Baráth Péter, kormányzati kommunikációs főigazgató azt a kérdést tette fel, hogy "ki a fasz az a Juhász Ferenc?" Úgy tudjuk, az ügy miatt Baráth kénytelen volt talákozót is kérni Juhásznál.

Nem visznek virágot


Juhász Ferenc

Az Index kérdésére nem cáfolta a feszültségekről szóló pletykákat Juhász Ferenc. A szocialista elnökhelyettes szerint "tényleg elképzelhető lenne olyan logika", amely alapján a hétvégi a koalíciós egyeztetésen neki ott lett volna a helye. Ugyanakkor hozzátette, olyan témákról esett szó, amelyek nem az ö kompetenciájába tartoznak. A frakció és az egészségügy Lendvai Ildikóé, a szociális és munkaügyek, valamint a kormányzati témák Kiss Péteré, a pénzügyek Veres Jánosé, sorolta az MSZP elnökhelyettese az Indexnek a feladatmegosztást. "Az én témám a párt" - jelentette ki Juhász, aki elmondta, hogy korábban belső egyeztetéseken részt vett.

Arra, hogy a kormányzati kommunikációért felelős vezetővel milyen a viszonya, Juhász azt mondta, "hát nem viszünk egymásnak virágot", de a kormányzati kommunikáció nem a párt hatásköre, tette hozzá. Viszont, hogy a politikai egyeztetéseken ki vesz részt, azt nem a kommunikációs vezető dönti el, szögezte le a szocialista elnökhelyettes: erről a miniszterelnök dönt.

Baráth Péter határozott cáfolta, hogy az említett megjegyzés elhangzott volna. A kommunikációs igazgató leszögezte, az MSZP-s vezetők tevékenységének felügyelete a pártelnök hatáskörébe tartozik, nem az övébe.

Juhász egyébként az elmúlt években Gyurcsány Ferenc egyik legodaadóbb szövetségesének számított a pártvezetésben, ezért hatott meglepetésként, hogy Szekeres Imrével és Ujhelyi Istvánnal együtt a mellőzöttek listájára került. Az Index forrásai szerint az elnökhelyettesnél most összeadódhatott, hogy az utóbbi időben kissé háttérbe szorult a pártirányítási feladatkörök leosztásánál, és ezt csak erősítette az MSZP-s belső nyilvánosságában beszélt incidens.