Móric
14 °C
17 °C

Juszt pert nyert Orbánnal szemben

2002.09.24. 15:28
Nyilvánosan bocsánatot kell kérnie Orbán Viktor volt miniszterelnöknek Juszt László újságírótól, mert megsértette személyiségi jogait - döntött elsőfokon kedden a Budai Központi Kerületi Bíróság. Juszt azért perelte be a volt kormányfőt még tavaly, mert egy rádiós interjúban azt mondta: ilyen embernek nincs helye a médiában. Orbán az írásos ítélet kézhezvétele után dönti el: fellebbez-e.
Az ügy előzménye, hogy 1999-ben, államtitoksértésre hivatkozva menesztették Juszt Lászlót az MTV-től és megszűntették a Kriminális című műsorát. A döntést követő szokásos szerda reggeli interjújában Orbán Viktor az ügyről elmondta: "a történteket meg kell torolni, ilyen embernek nincs helye a médiában", és ezért szigorú ítéletet vár.

A Juszt László által főszerkesztett Kriminális című hetilapban, a megfigylési ügy kapcsán olyan dokumentumok láttak napvilágot, amelyek a rendőrség gyanúja szerint államtitoknak minősültek. Később a Fővárosi Főügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette az államtitoksértés bűntett alapos gyanúja miatt folytatott eljárást.

Szóban és írásban

Az újságíró akkor perelt személyiségi jogainak megsértése miatt, mikor tavaly megjelent a volt miniszterelnök összegyűjtött rádiós nyilatkozatait tartalmazó kötet.

A keddi első fokú ítélet szerint Orbán, nyilvános kijelentéseivel megsértette Juszt személyiségi jogait. Ezért, a bíró által fogalmazott szöveget három országos napilapban, a Népszabadságban, a Magyar Hírlapban, és a Magyar Nemzetben közöltetnie kell saját költségén.

Még nem tudni fellebbez-e Orbán

Orbán Viktor 15 napon belül fellebbezhet a bírói döntés ellen. Juszt az Indexnek elmondta, nem számít arra, hogy a volt miniszterelnök ezt megteszi. Az elsőfokú döntés írásos indoklásának tanulmányozása után dönt Orbán Viktor, illetve jogi képviselője arról, hogy fellebbez-e ítélet ellen - nyilatkozta az Indexnek Doncsev András, a volt miniszterelnök sajtótitkára. Hozzátette: az ex-kormányfő addig kommentálni sem kívánja a bírósági határozatot.