Judit
2 °C
7 °C

Juszt pert nyert Orbánnal szemben

2002.09.24. 15:28
Nyilvánosan bocsánatot kell kérnie Orbán Viktor volt miniszterelnöknek Juszt László újságírótól, mert megsértette személyiségi jogait - döntött elsőfokon kedden a Budai Központi Kerületi Bíróság. Juszt azért perelte be a volt kormányfőt még tavaly, mert egy rádiós interjúban azt mondta: ilyen embernek nincs helye a médiában. Orbán az írásos ítélet kézhezvétele után dönti el: fellebbez-e.
Az ügy előzménye, hogy 1999-ben, államtitoksértésre hivatkozva menesztették Juszt Lászlót az MTV-től és megszűntették a Kriminális című műsorát. A döntést követő szokásos szerda reggeli interjújában Orbán Viktor az ügyről elmondta: "a történteket meg kell torolni, ilyen embernek nincs helye a médiában", és ezért szigorú ítéletet vár.

A Juszt László által főszerkesztett Kriminális című hetilapban, a megfigylési ügy kapcsán olyan dokumentumok láttak napvilágot, amelyek a rendőrség gyanúja szerint államtitoknak minősültek. Később a Fővárosi Főügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette az államtitoksértés bűntett alapos gyanúja miatt folytatott eljárást.

Szóban és írásban

Az újságíró akkor perelt személyiségi jogainak megsértése miatt, mikor tavaly megjelent a volt miniszterelnök összegyűjtött rádiós nyilatkozatait tartalmazó kötet.

A keddi első fokú ítélet szerint Orbán, nyilvános kijelentéseivel megsértette Juszt személyiségi jogait. Ezért, a bíró által fogalmazott szöveget három országos napilapban, a Népszabadságban, a Magyar Hírlapban, és a Magyar Nemzetben közöltetnie kell saját költségén.

Még nem tudni fellebbez-e Orbán

Orbán Viktor 15 napon belül fellebbezhet a bírói döntés ellen. Juszt az Indexnek elmondta, nem számít arra, hogy a volt miniszterelnök ezt megteszi. Az elsőfokú döntés írásos indoklásának tanulmányozása után dönt Orbán Viktor, illetve jogi képviselője arról, hogy fellebbez-e ítélet ellen - nyilatkozta az Indexnek Doncsev András, a volt miniszterelnök sajtótitkára. Hozzátette: az ex-kormányfő addig kommentálni sem kívánja a bírósági határozatot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?