Móric
14 °C
17 °C

Orbán Juszt ellen is pert indít

2002.11.13. 13:12
Orbán Viktor Juhász Ferenc mellett Juszt László ellen is pert indít, amiért az újságíró a Népszavában megjelent cikkében azt írta: "Az, hogy Orbán és Kövér zsidózik egy-egy kiadósat, hogy még mindig nem látták be: nem az utca a politika tere, nem lep meg." Juszt a perrel majd akkor kíván foglalkozni, ha Orbán - eleget téve egy bírósági ítéletnek - bocsánatot kért tőle.
Orbán Viktor jogi képviselője szerdán postára adta a volt miniszterelnök keresetét Juhász Ferenc honvédelmi miniszter és Juszt László újságíró ellen, tájékoztatta közleményben az MTI-t Doncsev András, az exkormányfő sajtótitkára. A tájékoztató szerint Orbán "becsületsértés vétsége miatt büntetőeljárást, személyiségi jogok megsértése miatt pedig polgári peres eljárást indított" Juhász Ferenc ellen a honvédelmi miniszter november 6-i, az Info rádióban elhangzott nyilatkozata miatt.

A volt miniszterelnök november 11-én a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorának adott interjújában nyilatkozott arról, hogy jogi eljárást kezdeményez Juhász Ferenc ellen, mert szerinte a honvédelmi miniszter őt nyíltan antiszemitának és nacionalistának bélyegző nyilatkozatot tett. A közlemény szerint Juszt László ellen a Népszavában október 28-án megjelent, A megbékélés napja című írás miatt indított peres eljárást a volt miniszterelnök. Ebben Juszt azt írta: "Az, hogy Orbán és Kövér zsidózik egy-egy kiadósat, hogy még mindig nem látták be: nem az utca a politika tere, nem lep meg."

Orbán Viktor keresetében arra kéri a bíróságot, hogy állapítsa meg a jogsértést, és tiltsa el az alpereseket a további jogsértésektől, valamint kötelezze őket arra, hogy közlemény formájában adjanak elégtételt az Info rádióban és a Népszavában.

Juszt László, az Indextől értesült arról, hogy a volt kormányfő perbe fogja. Az újságíró közölte, hogy addig érdemben nem kíván foglalkozni Orbán keresetével, amíg a volt miniszterelnök eleget nem tesz a bíróság döntésének, és bocsánatot nem kér tőle. Amint arról az Index korábban beszámolt, Juszt azért perelte be a volt kormányfőt még tavaly, mert egy rádiós interjúban Orbán azt mondta: "ilyen embernek nincs helye a médiában". Doncsev András az Indexnek nyilatkozva viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a két ügy teljes független egymástól, ráadásul a bírósági döntés nem jogerős, mert az exkormányfő fellebbezett.