Árpád
-2 °C
3 °C

Orbán Juszt ellen is pert indít

2002.11.13. 13:12
Orbán Viktor Juhász Ferenc mellett Juszt László ellen is pert indít, amiért az újságíró a Népszavában megjelent cikkében azt írta: "Az, hogy Orbán és Kövér zsidózik egy-egy kiadósat, hogy még mindig nem látták be: nem az utca a politika tere, nem lep meg." Juszt a perrel majd akkor kíván foglalkozni, ha Orbán - eleget téve egy bírósági ítéletnek - bocsánatot kért tőle.
Orbán Viktor jogi képviselője szerdán postára adta a volt miniszterelnök keresetét Juhász Ferenc honvédelmi miniszter és Juszt László újságíró ellen, tájékoztatta közleményben az MTI-t Doncsev András, az exkormányfő sajtótitkára. A tájékoztató szerint Orbán "becsületsértés vétsége miatt büntetőeljárást, személyiségi jogok megsértése miatt pedig polgári peres eljárást indított" Juhász Ferenc ellen a honvédelmi miniszter november 6-i, az Info rádióban elhangzott nyilatkozata miatt.

A volt miniszterelnök november 11-én a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorának adott interjújában nyilatkozott arról, hogy jogi eljárást kezdeményez Juhász Ferenc ellen, mert szerinte a honvédelmi miniszter őt nyíltan antiszemitának és nacionalistának bélyegző nyilatkozatot tett. A közlemény szerint Juszt László ellen a Népszavában október 28-án megjelent, A megbékélés napja című írás miatt indított peres eljárást a volt miniszterelnök. Ebben Juszt azt írta: "Az, hogy Orbán és Kövér zsidózik egy-egy kiadósat, hogy még mindig nem látták be: nem az utca a politika tere, nem lep meg."

Orbán Viktor keresetében arra kéri a bíróságot, hogy állapítsa meg a jogsértést, és tiltsa el az alpereseket a további jogsértésektől, valamint kötelezze őket arra, hogy közlemény formájában adjanak elégtételt az Info rádióban és a Népszavában.

Juszt László, az Indextől értesült arról, hogy a volt kormányfő perbe fogja. Az újságíró közölte, hogy addig érdemben nem kíván foglalkozni Orbán keresetével, amíg a volt miniszterelnök eleget nem tesz a bíróság döntésének, és bocsánatot nem kér tőle. Amint arról az Index korábban beszámolt, Juszt azért perelte be a volt kormányfőt még tavaly, mert egy rádiós interjúban Orbán azt mondta: "ilyen embernek nincs helye a médiában". Doncsev András az Indexnek nyilatkozva viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a két ügy teljes független egymástól, ráadásul a bírósági döntés nem jogerős, mert az exkormányfő fellebbezett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?