Bernadett
-2 °C
4 °C

Egyre több juttatást kapnak az állami vezetők

2004.01.15. 07:38
Fizetésük mellé tetemes "természetbeni" adómentes juttatást is kapnak az állami vezetők. A Magyar Hírlap egyik cikkében azt vizsgálja, hogy mennyibe kerülne mindez, ha például egy vállalkozónak magának kellene megvennie. Számításaik szerint az összeg akár a havi félmillió forintot is elérheti.
Tavaly született egy nyúlfarknyi kormányrendelet, amely azonban csak a napokban került a hivatalos lap olvasóihoz. Ebben az szerepel, hogy a helyettes államtitkári juttatásokra jogosult személy hivatali lakást vagy lakásfenntartási térítést csak kivételesen indokolt esetben kaphat, feltéve, hogy a miniszterelnök engedélyezi azt. Az utóbbi időben hozott megszorító intézkedések után azt hihetné az ember, hogy a rendelet szigorította az eddigi rendet. Erről szó sincs: a korábbi szabály szerint a helyettes államtitkári juttatásra jogosult személy hivatali lakást nem kaphatott - írja a Magyar Hírlap.

Az állami vezetők nem egyetlen juttatása a lakás. A politikai vezetőknek (miniszterelnök, miniszterek, államtitkárok) külön juttatásként minden évben plusz egyhavi fizetés jár, a szabadságuk pedig negyven nap. Emellett hivatali lakásra, napidíjra, személygépkocsi-használatra, a kormányváró használatára, egészségügyi ellátásra és a kormány központi üdülőjének használatára tarthatnak igényt.

Fizetések
Az állami vezetők fizetésének kiszámítása kissé bonyolult. Kiindulás a köztisztviselői 33 ezer forintos illetményalap. Ennek 13-szorosa (429 ezer forint) a főtisztviselői alapilletmény, amelyhez szorzók járulnak. A helyettes államtitkár szorzója 50 százalék (a fizetés így 643 500 forint). A közigazgatási és a címzetes államtitkár szorzója 100 százalék (a bér 858 ezer forint). A politikai államtitkár szorzója 0,93 plusz 65 százalék pótlék (658 300 forint), míg a miniszteré 1,2 plusz 65 százalék pótlék (849 420 forint). A miniszterelnök a közigazgatási államtitkár illetményének másfélszeresét kapja (egymillió 287 ezer forint).

Béren kívüli juttatások

A miniszterelnök a többi állami vezetőt megillető juttatásokon kívül a következőkre jogosult: rezidenciahasználat, két személygépkocsi, külföldi kiküldetés során kíséret és költségtérítés, valamint szükség esetén különjáratú légi utazás. A költségtérítés magában foglalja a napidíjat és az indokolt költségek számlával igazolt összegét. Ha menetrendszerű repülőgéppel utazik, akkor azt első osztályon teheti. Mindezeken túl személyi védelem jár a részére (a miniszterelnökön kívül a köztársasági elnök, a házelnök, valamint az Alkotmány- és a Legfelsőbb Bíróság elnöke jogosult erre).

Lakás, kocsi, egészség

Az állami vezetőknek hivatali lakás jár akkor, ha Budapesten vagy annak közvetlen vonzáskörzetében megfelelő lakással nem rendelkeznek. Hivatali lakás helyett lakásfenntartási térítést kérhetnek. Ennek az összege legfeljebb havi 70 ezer forint.

A hivatalos személygépkocsit az állami vezetők magáncélú utazásra is igénybe vehetik, mégpedig menetlevél vezetése nélkül. A miniszternek egy felső és egy felső középkategóriájú autó jár sofőrrel. Az államtitkárt és a helyettes államtitkárt egy felső középkategóriájú gépkocsi illeti meg, szintén sofőrrel. A helyettes államtitkári juttatású vezetőnek nem jár a hivatásos sofőr, de szükség esetén biztosítható a számára.

Az egészségügyi ellátást a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) biztosítja, mégpedig úgy, hogy megállapodást köt a szolgáltatást nyújtó intézményekkel. A kormány központi üdülőjének használata térítésköteles, de a fizetség attól függ, hogy ki milyen kategóriába tartozik - olvasható a Magyar Hírlapban.