Piroska
-1 °C
5 °C

Az Inter-Európának nincs köze a brókerbotrányhoz

2003.07.26. 21:14
A Magyar Nemzet szombati számában arról adott hírt, hogy az Inter-Európa Bank is belekeveredhet a sikkasztási és pénzmosási botrányba. A napilap szerint pénzintézet egyik fiókjából vették fel a négy-hatmilliárd forintot, amely a K&H Equitiestől származott. A bank cáfol. Mint mondják, több száz esetben tettek eddig bejelentést a rendőrségre pénzmosás gyanúja miatt.
Az Inter-Európa Bank elhatárolódik azoktól a híresztelésektől, amelyek a pénzintézetet a KcH csoportnál feltételezett visszaélésekkel bármilyen összefüggésbe hozzák - közölte a bank szombaton este az MTI-vel. "Az Inter-Európa Bank fenntartja magának a jogot, hogy megfelelő lépéseket tegyen a jó hírnevét érintő megalapozatlan híresztelések ellen" - fogalmazott a részvénytársaság, hivatkozva a Magyar Nemzet aznap megjelent, Újabb bank a brókerbotrányban című cikkére.

Betartják a szabályokat

A napilap azt írta: "az Inter-Európa Bank is belekeveredhet a sikkasztási és pénzmosási botrányba, miután kiderült, hogy a pénzintézet egyik fiókjából vették fel külföldi magánszemélyek azt a négy-hatmilliárd forintot, amely a K and H Equitiestől származott". A pénzintézet közleményében rámutatott arra: különösen a 2001 szeptemberi terrorcselekmények után Magyarországon is tovább szigorodtak a pénzmosási jogszabályok.

"Ezek természetesen az Inter-Európa Bankra is vonatkoznak, és a bank ezek alapján, a jogszabályok teljes tiszteletben tartásával alkotta meg a pénzmosás megelőzésére és elkerülésére vonatkozó belső szabályzatát" - tette hozzá. A társaság közlése szerint e szabályok minden egyes ügyfélre és banki tranzakcióra vonatkoznak, és a pénzintézet maradéktalanul betartotta és betartja az érvényes előírásokat.

Pénzmosás-gyanú: több száz bejelentést tettek

"Ennek megfelelően a bank csak az elmúlt félévben - törvényi kötelezettségének eleget téve - több száz esetben tett bejelentést pénzmosás gyanús tranzakcióról a megfelelő rendőri szervek felé" - írták. Schneider Erika szóvivő az MTI megkeresésére semmit nem kívánt hozzátenni a közleményben foglaltakhoz.