Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Férjek is felvehetik feleségük nevét

2002.09.13. 17:45
A férjek ezentúl viselhetik feleségük nevét - döntött pénteken a kormány. Gál J. Zoltán kormányszóvivő kijelentette, Bárándy Péter igazságügyi miniszter nem mond le. A kormány döntött arról is, hogy évi 2,5 milliárdból gazdálkodó uniós közalapítványt hoz létre, amelynek feladata hazánk csatlakozási szándékát megerősítő népszavazás előkészítése lesz.
A kormány javaslata alapján ezentúl a férjek is felvehetik feleségük nevét. Mint azt Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kabinet pénteki ülése után elmondta, a névjog szerint a saját név viseléséhez fűződő jogok korlátozhatatlanok, ezért az Alkotmánybíróság egy korábbi döntésével összhangban a férfiak is hozzákapcsolhatják saját utónevüket házastársuk családi nevéhez.

Új lehetőséget is kínál a javaslat: a házasulók a jövőben családi neveiket is összekapcsolhatják, ilyenkor azonban ez a közös házassági név lesz gyermekük vezetékneve is.

Tehát egy Kovács és egy Kiss vezetéknevű házaspár esetében a Kiss-Kovács vagy a Kovács-Kiss vezetéknevet is kaphatja a gyermek.

Bárándy marad

"Sikeres csapaton ne változtass!" - így kommentálta Gál. J. Zoltán azt a sajtóban megjelent hírt, amely szerint az igazságügyminiszter lemondását fontolgatja. A kormányszóvivő arról tájékoztatott: a kabinet ülésén maga Bárándy Péter hozta szóba, és egyben cáfolta esetleges távozásának hírét.

A kormány, így a pénzügyminiszter is elismeri a bírók, ügyészek bérigényének jogosságát és ennek megvalósításáról egyeztet az igazságügyi és a pénzügyi tárca a jövő évi költségvetés előkészítésének jelenlegi szakaszában A kormány szakértői bizottságot hoz létre abból a célból, hogy a testület tekintse át a nemzeti és állami jelképrendszert. A bizottság, amelynek vezetésére Glatz Ferencet, az MTA volt elnökét kérték fel, megvizsgálja majd az ünneplések gyakorlatát, valamint az állami protokollt, ezen belül például a zászló- és címerhasználatot.

Foglalkozik majd a testület azzal is, hogy a demokratikus hatalommegosztás elvének megfelelően, a törvényhozói, illetve a végrehajtói hatalom intézményei külön-külön épületben végezzék a jövőben munkájukat.

A kormány egyértelmű választ vár Orbántól

Magyarország jövőjét nem lehet feltételekhez kötni - jelentette ki a kormányszóvivő arra a kérdésre, hogy mi a kormány, illetve a kormányszóvivő véleménye Orbán Viktor feltételeiről, amelyeket a volt miniszterelnök az EU-csatlakozás támogatásával kapcsolatban támasztott. Gál J. Zoltán leszögezte: ez ügyben nincs helyük kétértelmű mondatoknak.

Elmondta, hogy a kormány arra vár választ a volt miniszterelnöktől: "támogatja-e az uniós csatlakozást, vagy sem, segíti-e, vagy hátráltatja Magyarország integrálódását, felhasználja-e aktuális önös politikai céljaira az össznemzeti ügyet, vagy sem". - Ha javaslata, véleménye van, a miniszterelnök ajtaja mindig nyitva áll - fűzte hozzá Gál J. Zoltán.

Uniós közalapítvány

Gál. J. Zoltán arról is beszámolt, hogy Magyarország uniós csatlakozásának előkészítése érdekében közalapítványt hoz létre a kormány. Ez az Európai Uniós kommunikációt végző új intézmény az idén 200 millió forintból, a következő évtől azonban már 2,5 milliárdból gazdálkodhat. Az egyik legfontosabb feladata a hazánk csatlakozási szándékát megerősítő népszavazás előkészítése, tagjainak pedig megkérdőjelezhetetlen szaktekintélyeket kér fel a kormányfő.

Felfüggesztik a Tetra-beszerzéseket

A kormány pénteki döntése értelmében moratóriumot hirdetnek a Tetra-rendszerrel kapcsolatos beszerzésekre - közölte Gál J. Zoltán kormányszóvivő az ülést követő sajtótájékoztatón, Budapesten. Jelezte, a moratórium célja, hogy áttekintsék a készenléti szervek működését segítő digitális rádió-távközlési rendszer megvalósításának feltételeit. A beszerzésekre rendelkezésre álló mintegy 4 millió euró PHARE-támogatást más célra fogják felhasználni.