Erzsébet
1 °C
4 °C

Férjek is felvehetik feleségük nevét

2002.09.13. 17:45
A férjek ezentúl viselhetik feleségük nevét - döntött pénteken a kormány. Gál J. Zoltán kormányszóvivő kijelentette, Bárándy Péter igazságügyi miniszter nem mond le. A kormány döntött arról is, hogy évi 2,5 milliárdból gazdálkodó uniós közalapítványt hoz létre, amelynek feladata hazánk csatlakozási szándékát megerősítő népszavazás előkészítése lesz.
A kormány javaslata alapján ezentúl a férjek is felvehetik feleségük nevét. Mint azt Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kabinet pénteki ülése után elmondta, a névjog szerint a saját név viseléséhez fűződő jogok korlátozhatatlanok, ezért az Alkotmánybíróság egy korábbi döntésével összhangban a férfiak is hozzákapcsolhatják saját utónevüket házastársuk családi nevéhez.

Új lehetőséget is kínál a javaslat: a házasulók a jövőben családi neveiket is összekapcsolhatják, ilyenkor azonban ez a közös házassági név lesz gyermekük vezetékneve is.

Tehát egy Kovács és egy Kiss vezetéknevű házaspár esetében a Kiss-Kovács vagy a Kovács-Kiss vezetéknevet is kaphatja a gyermek.

Bárándy marad

"Sikeres csapaton ne változtass!" - így kommentálta Gál. J. Zoltán azt a sajtóban megjelent hírt, amely szerint az igazságügyminiszter lemondását fontolgatja. A kormányszóvivő arról tájékoztatott: a kabinet ülésén maga Bárándy Péter hozta szóba, és egyben cáfolta esetleges távozásának hírét.

A kormány, így a pénzügyminiszter is elismeri a bírók, ügyészek bérigényének jogosságát és ennek megvalósításáról egyeztet az igazságügyi és a pénzügyi tárca a jövő évi költségvetés előkészítésének jelenlegi szakaszában A kormány szakértői bizottságot hoz létre abból a célból, hogy a testület tekintse át a nemzeti és állami jelképrendszert. A bizottság, amelynek vezetésére Glatz Ferencet, az MTA volt elnökét kérték fel, megvizsgálja majd az ünneplések gyakorlatát, valamint az állami protokollt, ezen belül például a zászló- és címerhasználatot.

Foglalkozik majd a testület azzal is, hogy a demokratikus hatalommegosztás elvének megfelelően, a törvényhozói, illetve a végrehajtói hatalom intézményei külön-külön épületben végezzék a jövőben munkájukat.

A kormány egyértelmű választ vár Orbántól

Magyarország jövőjét nem lehet feltételekhez kötni - jelentette ki a kormányszóvivő arra a kérdésre, hogy mi a kormány, illetve a kormányszóvivő véleménye Orbán Viktor feltételeiről, amelyeket a volt miniszterelnök az EU-csatlakozás támogatásával kapcsolatban támasztott. Gál J. Zoltán leszögezte: ez ügyben nincs helyük kétértelmű mondatoknak.

Elmondta, hogy a kormány arra vár választ a volt miniszterelnöktől: "támogatja-e az uniós csatlakozást, vagy sem, segíti-e, vagy hátráltatja Magyarország integrálódását, felhasználja-e aktuális önös politikai céljaira az össznemzeti ügyet, vagy sem". - Ha javaslata, véleménye van, a miniszterelnök ajtaja mindig nyitva áll - fűzte hozzá Gál J. Zoltán.

Uniós közalapítvány

Gál. J. Zoltán arról is beszámolt, hogy Magyarország uniós csatlakozásának előkészítése érdekében közalapítványt hoz létre a kormány. Ez az Európai Uniós kommunikációt végző új intézmény az idén 200 millió forintból, a következő évtől azonban már 2,5 milliárdból gazdálkodhat. Az egyik legfontosabb feladata a hazánk csatlakozási szándékát megerősítő népszavazás előkészítése, tagjainak pedig megkérdőjelezhetetlen szaktekintélyeket kér fel a kormányfő.

Felfüggesztik a Tetra-beszerzéseket

A kormány pénteki döntése értelmében moratóriumot hirdetnek a Tetra-rendszerrel kapcsolatos beszerzésekre - közölte Gál J. Zoltán kormányszóvivő az ülést követő sajtótájékoztatón, Budapesten. Jelezte, a moratórium célja, hogy áttekintsék a készenléti szervek működését segítő digitális rádió-távközlési rendszer megvalósításának feltételeit. A beszerzésekre rendelkezésre álló mintegy 4 millió euró PHARE-támogatást más célra fogják felhasználni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?