Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Titok, hogy mire ítélték a korrupcióval vádolt szocialistát

2007.10.28. 12:40
Nem lehet utolérni Kaszab Csabát, akinek az ügyében egy rejtélyes első fokú ítélet született még szeptemberben. A volt kőbányai szocialista alpolgármester már lemondott X. kerületi MSZP-frakcióvezetői posztjáról. Pártja sem kommentálja a vesztegetési ügyet.

"Kaszab Csaba volt kőbányai szocialista alpolgármester korrupciós ügyében szeptember 20-án a bíróság első fokon ítéletet hirdetett. Kaszab Csaba és a szocialisták azóta mindent elkövetnek, hogy az ítélet titokban maradjon" - áll abban a közleményben, amelyet az Országos Sajtószolgálatnak adott ki Weeber Tibor X. kerületi Fidesz-elnök és Révész Máriusz parlamenti képviselő, a Fidesz kőbányai elnökségi tagja.

Nyilvánosságot akar a Fidesz

A Fidesz felszólítja a szocialistákat, ne takargassák tovább Kaszab Csaba és a kőbányai MSZP "viselt dolgait". Weeber és Révész azt követeli, hogy hozzák nyilvánosságra a Kaszabra vonatkozó elsőfokú ítéletet, és annak indoklását, a választóknak ugyanis "jogukban áll tudni, hogy milyen ítélet született egy magas pozíciót betöltő szocialista közszereplő ügyében".

Az Indexnek nyilatkozó Molnár Zsolt, az MSZP budapesti ügyvezető elnöke úgy tudja, első fokon született ítélet Kaszab Csaba ügyében, amit az MSZP nem kíván kommentálni. Molnár szerint meg kell várni a jogerős döntést. Ezután alakítja ki az MSZP álláspontját, és akkor vonják le az esetleges konzekvenciákat.

Az Origo a Fővárosi Főügyészség szóvivőjére, Morvai Attilára hivatkozva pénteken beszámolt arról, hogy Kaszab fellebbezett az ítélet ellen, míg az ügyészség elfogadta azt. Ebből arra következtet a lap, hogy Kaszab számára kedvezőtlen a döntés.

Az ügyészség fenntartotta a vesztegetési vádat

Morvai szerint az ügyészség az eljárás során fenntartotta a vádat, nem ejtette azt. A Fidesz közleménye szerint "Egy szocialistákhoz közelálló vállalkozó feljelentése alapján 2005-ben vesztegetés, hivatali hatalommal való visszaélés, és 17 millió forint kenőpénz átvételének gyanúja miatt indított eljárást az ügyészség Kaszab Csaba szocialista alpolgármester ellen". Kaszab 2006-ig volt alpolgármester, 2006 októberétől pedig az MSZP frakció vezetője volt Kőbányán, de az elmúlt hónapban lemondott e posztjáról - Révész és Weeber közleménye szerint éppen az első fokú ítélet után történt ez.

Kaszab Csaba korábban egy tagtoborzási botrányba is belekeveredett Kőbányán, amiről az Index is beszámolt már, mint ahogy arról is írtunk, hogy 2005-ben hivatalából vitték el kihallgatásra az ügyészségi nyomozók a szocialista alpolgármestert a vesztegetési ügyben.

Az Index az ügyről, illetve az ítéletről szerette volna megkérdezni Kaszab Csabát és Novák Gyulát, a kőbányai MSZP elnökét is, de egyikük sem volt elérhető vasárnap.

2005: Kaszabért jöttek a nyomozók

Az Index 2005-ben megírta, hogy Kaszab alpolgármesteri irodájában a házkutatás után egy csomagtartónyi iratot is lefoglaltak a Fővárosi Főügyészség Nyomozó Hivatalának emberei, majd a helyi szocialista frakció vezetőjeként is működő politikust saját kocsiján az önkormányzat épületéből az ügyészségre vitték.

Varga Jenő, a Fővárosi Főügyészség sajtóreferense 2005-ben elmondta, hogy az ügyészségi nyomozók vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés alapos gyanúja miatt vitték gyanúsítotti kihallgatásra a Kaszabot. Varga kijelentette, hogy az eljárás alapját képező eset akkor történt, amikor a jelenlegi alpolgármester még a kerület beruházási bizottságának vezetője volt.

Fiktív épületfelújítások?

Az Index úgy tudja, hogy az ügy hátterében fiktív épületfelújítások állnak. A gyanú szerint Kaszab Csaba egy cégnek kiszolgáltatta azoknak a társasházaknak a címét, amelyek indultak ugyan a társasházfelújítási pályázaton, de nem nyertek.

Az ügyészség gyanúja szerint Kaszab, mint a kőbányai vagyonkezelő igazgatóságának elnöke elérte, hogy a fiktív munkák után benyújtott számlákat fizessék ki. A nyomozóhatóság vélekedése az, hogy az így szerzett pénzekből végül a mostani alpolgármester bt.-jének számlájára is átutaltak több millió forintot.

Érdekes ügyek

A Kőbányai Önkormányzat vagyongazdálkodásáról az elmúlt években több érdekes hír is megjelent. A kerület pénzét, illetve vagyonát forgatták a Kulcsár-ügy érintettjei is, sőt, a brókerbotrány egyik vádlottja egy korábbi kőbányai képviselő, aki a vagyonkezeléssel foglalkozott. Az Állami Számvevőszék pedig 500 millió forintos kárt állapított meg a Kőbányai Vagyonkezelő Rt.-nél korábban, erre Révész és Weeber közleménye is emlékeztet.