Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Félmillióért vitték el Kádárné rózsafüzérét

2007.05.29. 19:34
Felerészben Kádár János sírjának meggyalázói kézrekerítésére kitűzött nyomravezetői díj megemelésére, felerészben Mindszenty József hercegprímás boldoggá avatásának költségeire ajánlotta fel volt tulajdonosa azt a pénzt, amit Kádárné rózsafűzéréért kapott.

420 ezer forintot fizettek Kádár Jánosné rózsafüzéréért, amit kedden bocsátottak árverésre a Polgár Galáriában. A kegytárgyat Szilágyi Ferenc ügyvéd révén bocsátotta rendelkezésre a magát megnevezni nem kívánó felajánló.


A rózsafüzért - mely dokumentumokkal bizonyíthatóan Kádár János feleségének tulajdona volt - jótékony céllal árverezték el. A bevételt a tulajdonos részint a Kádár-kripta meggyalázóira kitűzött nyomravezetői díj növelésére, részint Mindszenty József hercegprímás boldoggá avatásának költségeire ajánlja a fel.

A vásárló - egy 32 éves férfi - az illetékekkel együtt több mint félmillió forintot fizetett az árverésre bocsátott tárgyért. Kádár Jánosné rózsafüzérjének kezdő kikiáltási ára 1 forint volt.

Kanadai kegytárgyról van szó

A rózsafüzér (latinul rosarium, más szóval szentolvasó) a katolikus egyházban az imádság egyik közkedvelt formája, illetve az ehhez használt eszköz. Formáját tekintve lényege, hogy bizonyos imákat meghatározott számban és sorrendben kell mondani - írja a Wikipedia általánosságban.

A rózsafüzér a kanadai Sainte-Anne-de-Beaupré zarándokhelyről származik - közölte a galéria. A rózsafüzér az 1993 márciusában a Műgyűjtők Galériájában tartott árverésen került magántulajdonba. Az eredeti számlát és dobozt az árverési cég jelzéseivel adták le most Polgáréknál.

Az, hogy Kádár Jánosné vallásos volt, kiderült abból is, hogy urnája tetején, amelyet a sírrablók nemrégiben elvittek a temetőből, egy kereszt volt.

Az urnáról szóló leírásban a rendőrség honlapja így fogalmaz: "2007. május 2-án a Budapest VIII., Fiumei úti sírkert területén ismeretlen tettesek megrongálták Kádár János és feleségének síremlékét. A sírról eltávolították a márvány fedőlapot, továbbá a földet kihányták és a sírból eltulajdonítottak Kádár János feleségének hamvait tartalmazó urnát, illetve Kádár János csontjainak egy részét. Az úgynevezett aranytalpas urna aranyozott, tetején és alján körbefutó fonott berakás van, fedele kicsúcsosodó, amely kör formában végződik, a körben fekete alapon piros kereszt, a kereszt négy pontján és közepén kör alakú díszítés található."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?