Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Elárverezik Kádárné rózsafüzérét

2007.05.11. 17:20
1993-ban, egy árverésen vette meg a titokzatos tulajdonos Kádárné rózsafüzérét, most azonban - közcélokra ajánlva fel a bevételt - eladná a kegytárgyat. Az árverés május 29-én lesz a Polgár aukciósházban, a kikiáltási ár egy forint.

Az Indexnek is megerősítette a HavariaPress értesülését a Polgár Galéria pénteken, vagyis tényleg eladásra kínálják a május 29-ei ezüst és ékszer aukciójukon azt a rózsafüzért, amely az árverezőház szerint Kádár Jánosné hagyatékából származik.

Közcélú felajánlás

A galéria szerint a tárgy beadója aukcióra kínálta a rózsafüzért, és az ebből származó bevételt közcélra ajánlotta fel. Polgárék szerint a tárgy bizonyíthatóan Kádárné hagyatékának árveréséről származik.


A kegytárgyat Dr. Szilágyi Ferenc ügyvéd révén bocsátotta rendelkezésre a magát megnevezni nem kívánó felajánló.

Egy forint lesz a kikiáltási ár

A galéria közleménye szerint "A kikiáltás különlegességét az adja, hogy az ügyvéd megbízója szándékának megfelelően úgy rendelkezett, hogy a befolyó összeg 50 százalékát a Kádár-sír rongálóinak és kirablóinak felkutatására kitűzött nyomravezetői díj megnövelésére, másik 50 százalékát a Mindszenty József boldoggá avatásáért dolgozók munkájának finanszírozására ajánlja fel."

A galériától megtudtuk, hogy Kádár Jánosné rózsafüzérjének kezdő kikiáltási ára 1 forint lesz.

Kanadai kegytárgyról van szó

A rózsafüzér (latinul rosarium, más szóval szentolvasó) a katolikus egyházban az imádság egyik közkedvelt formája, illetve az ehhez használt eszköz. Formáját tekintve lényege, hogy bizonyos imákat meghatározott számban és sorrendben kell mondani - írja a Wikipedia általánosságban.

A rózsafüzér a kanadai Sainte-Anne-de-Beaupré zarándokhelyről származik - közölte a galéria. A rózsafüzér az 1993 márciusában a Műgyűjtők Galériájában tartott árverésen került magántulajdonba. Az eredeti számlát és dobozt az árverési cég jelzéseivel adták le most Polgáréknál.

Kereszt volt az eltűnt urnán is


Az, hogy Kádár Jánosné vallásos volt, kiderült abból is, hogy urnája tetején, amelyet a sírrablók nemrégiben elvittek a temetőből, egy kereszt volt.

Az urnáról szóló leírásban a rendőrség honlapja így fogalmaz: "2007. május 2-án a Budapest VIII., Fiumei úti sírkert területén ismeretlen tettesek megrongálták Kádár János és feleségének síremlékét. A sírról eltávolították a márvány fedőlapot, továbbá a földet kihányták és a sírból eltulajdonítottak Kádár János feleségének hamvait tartalmazó urnát, illetve Kádár János csontjainak egy részét. Az úgynevezett aranytalpas urna aranyozott, tetején és alján körbefutó fonott berakás van, fedele kicsúcsosodó, amely kör formában végződik, a körben fekete alapon piros kereszt, a kereszt négy pontján és közepén kör alakú díszítés található."