Ágnes
-1 °C
2 °C

Káel mégsem rendezheti Placido Domingót

2001.03.27. 17:57
A miniszterelnök útifilmjeinek rendezője, Káel Csaba május közepén kezdi forgatni a magyar filmgyártás történetének egyik legdrágább alkotását, a Bánk bán operafilmet. Az alkotás címszerepére az Index információja szerint Orbán Viktor kormányfő személyesen, levélben kérte fel a híres spanyol tenort, Placido Domingót, aki végül visszautasította a felkérést.
Biztosnak tekinthető, hogy a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) legalább 300 millió forinttal támogatja a filmet - áll a tárca közleményében. Az Index tudomása szerint az alkotásra a tervek szerint ennek közel dupláját, majdnem 600 millió forintot terveznek költeni állami pénzből.

Placido Domingo
Megbízható forrásból származó értesülésünk szerint a miniszterelnök tavaly levelet írt Placido Domingónak, hogy vállalja el a nemzeti opera címszerepét. (A Miniszterelnöki Hivatal ezt az információt hivatalosan csak szerdán tudja megerősíteni, de elöljáróban annyit elmondtak, hogy ,,a feltételezés nem légből kapott".) A sztárénekessel később Káel Csaba, a film rendező-producere is tárgyalt, de Domingo - állítólag sűrű koncertnaptárára hivatkozva - nem vállalta a felkérést. Ez általános csalódást váltott ki azon operabarátok körében, akik alig várták, hogy avatott tolmácsolásban hallhassák a ,,Házáám, házáám, tá mindánám" kezdetű áriát.

A legmagasabb kormánykörökből támogatott forgatáshoz egy másik ,,nagyhalat" viszont sikerült megnyerni, így a Hollywoodban világsztárrá vált Zsigmond Vilmos lesz az operatőr.

,,A film tervét az Ezüsthajó Kft. nyújtotta be, amely illeszkedik a magyar millenium tiszteletére indított filmprogramhoz" - fogalmaz az NKÖM közleménye. Az Ezüsthajó produkció a Magyar Televízióban a kormányváltás óta bemutatott műsorait megelőzően arról volt ismert, hogy ez a cég készítette a Fidesz-MPP választási reklámfilmjeit. Káel Csaba - aki tudomásunk szerint rendezett már operaelőadást - pedig később Orbán Viktor hivatalos útjairól forgatott filmeket.

A Bánk bán címszerepét az erdélyi származású Kiss B. Attila játssza, Gertrudist Marton Éva, Melindáta Rost Andrea, II. Endre királyt Kováts Kolos, Petur bánt Sólyom Nagy Sándor, Ottót Gyulyás Dénes, Tiborcot pedig Miller Lajos alakítja. A zenei rendező Pál Tamás.

A film zenei anyaga az Erkel színházban ma (kedden) bemutatott Bánk-előadáson alapul. Ebből CD és kazetta is készül. A hangfelvétel költségeit - 45 millió forintot - szintén az NKÖM állja. A hanghordozókat minden magyar iskolába eljuttatják.

Az Index Sólyom Nagy Sándortól megtudta, hogy a zenei felvételek készítése a múlt héten már folyt. A forgatás tervezett kezdete május közepe. Az alkotást értesülésünk szerint augusztus 20-án már be is mutatná a Magyar Televízió, bár szakmabeliek szerint ez a feszített menetrend nem lesz tartható. A művet kiadják videokazettán, és - gondolva az idegen országok nagy számú és egyre követelőzőbb Bánk bán-rajongójára - több világnyelven feliratozott DVD-n is.