Virág
0 °C
2 °C

Virsliből esznek a legtöbbet a képviselők

2003.06.24. 11:12
A képviselők átlagosan hetente egy-két alkalommal esznek a parlamenti büfében, ahol előnyben részesítik a magyaros étkeket, és a jó borokat. Az étterem saját dolgozóitól leginkább a diszkréciót várja el.
Amióta a Taverna helyett a Gála Party Service Kft. működteti a parlamenti büfét - április eleje óta -, állításuk szerint radikális változások figyelhetők meg a főemeleti táplálkozóhelyen. Az árainkkal nyertünk - árulta el Bottyán István étteremvezető az Indexnek a siker titkát.

Immár élő növények színesítik a dekorációt, a menüt műanyagtálcán is el lehet vinni és bővült a választék is, például fagylaltot is lehet kapni - sorolja az étteremvezető az újdonságokat.

Magyaros ételek és gyümölcsleves

A Parlamentben táplálkozó képviselők étkezési szokásaiban semmi meglepő nincs: a magyaros étkeket preferálják, különösen a borjúpaprikást, de a hideg gyümölcsleves is nagy népszerűségnek örvend. Olyannyira, hogy a nevén nem nevezhető közjogi méltóságnak rendszeresen a hivatali szobájába viszik a finomságot.

A parlamenti rövid szünetekben a talponálló legnépszerűbb étele a virsli. Naponta akár 100 pár is elfogy a büfében.

Az italfogyasztás kifejezetten ínyencnek mutatja a képviselőket: Szeremley Rizling, Tokaji Furmint a disznókői pincészetből, továbbá Cabernet Sauvignon Cuvee, Gál Tibor borásztól a legtöbbször újrarendelt fajta.

Vendégkönyv II.: Mátrai Márta is dicsér
"A viharos parlamenti viták után, vagy közben, jól esik megpihenni egy finom ebéd és kellemes, idegnyugtató zene elfogyasztása , ill. hallgatása közben. Köszönjük"
A parlamenti büfé új arculatához tartozik az állandó, halk háttérzene, ami egy, a Vendégkönybe írt megjegyzés szerint olykor kifejezetten megnyugtatja feszült politikusainkat.

Az étteremvezető szerint az újítások gyakran találkoznak a képviselők ízlésével. Példaként említette a reggeli menüket: a rántottát és a buggyantott tojást bevezetése után közvetlenül, már másnap keresték az éhes képviselők.

Kevés, de finom a menü

Vendégkönyv I.: Kósáné Kovács Magda otthon érzi magát
"Semmit sem szeretek jobban, mint otthon érezni magam ebben a furcsa világban valahol. Itt még jó szót és finom enni és innivalót is kapok hozzá. Nagyon köszönöm!"
Az étteremvezetés a képviselők és a többi büfélátogató véleményére is kíváncsi, ezért kérdőíven firtatják étkezési szokásaikat. A visszajelzésekből kiderül, a név nélkül nyilatkozók a kínálatot többé-kevésbé elegendőnek, néhányan kevésnek, ugyanakkor az ételeket nagyon finomnak találják. Mások szerint a parlamenti büfé kiszolgálása lassú, de - egyes konstruktív vélemények szerint - javuló. Ezt az étterem vezetői is így láthatják, mert szeptembertől újabb pultot állítanak be.

A kérdőívekből kiderül továbbá, hogy a válaszadók reggelizni, sem tízóraizni, sem uzsonázni nem szoktak. Ugyanakkor vacsorázni és ebédelni bőségesen szeretnek.

Szeptembertől új, egyelőre titokban tartott változások várhatók a parlamenti büfében.

Titkosszolgálat
A képviselők és diplomaták étkezési szokásai olykor államtitknak bizonyulnak. Nemrégiben az egyik folyóirat arra volt kíváncsi, hogy néhány indiai politikus magyarországi látogatásakor, mit tesznek eléjük a vendéglátók. Az étteremvezető a legnagyobb nyugalommal közölte a menüt, ám amikor a lapban megjelent, hogy a szigorúnak tartott indiai étkezési szokásoktól eltértek az indiai politikusok, és nem álltak ellen a magyar ízeknek, a nemzetbiztonsági szolgálat szankciókat helyezett kilátásba az információt kiadó étteremvezető ellen.