Ágnes
-1 °C
2 °C

Ráugrasztották Poltot a kakaóbiztos beszerzésre

2004.08.10. 12:16
Ügyészségi vizsgálatot kér a legfőbb ügyésztől a kakaóbiztos számítógépek ügyében a Fidesz. Rogán Antal frakcióvezető-helyettes levélben kérte Polt Pétert, hogy iratbetekintési jogkörével élve vizsgálja meg, fennáll-e az óvodai gépeknél a Keller László által megállapított ár-érték aránytalanság, és felmerül-e az ügyben a hűtlen kezelés vagy a vagyoni károkozás gyanúja.
Az Index információi szerint Rogán Antal, a parlament informatikai bizottságának fideszes elnöke levélben kérte a legfőbb ügyészt, hogy több szempontból is vizsgálja meg a 269 kakaóbiztos IBM számítógép beszerzésének körülményeit.

Ellentételezés

Az ellenzéki politikus arra kéri Polt Pétert, hogy iratbetekintési jogkörével élve vizsgálja meg az Informatikai és Hírközlési Minisztérium Brunszvik Teréz programjában kiírt közbeszerzési eljárással kapcsolatban "valóban fennáll-e a MEH Közpénzügyi Államtitkárság vizsgálata által már megállapított ár-érték aránytalanság". Rogán szerint azt is meg kellene vizsgálni, hogy a nyertes szállító cég milyen ellentételezésért vásárolta az amúgy a világ számos országában - korábban Magyarországon is - ingyen osztogatott gépeket a gyártótól.

Ne szállítsanak óvodait

Rogán Antal arra is választ vár, hogy "2003 decemberében a MEH Központi Szolgáltatási Főigazgatósága folytatott-e le olyan központosított közbeszerzési eljárást, melynek tárgyalási jegyzőkönyveiben a gyártókat nyilatkozatban kötelezte, hogy óvodai célú kiegészítőkkel ellátott számítástechnikai eszközöket ne szállíthassanak a központosított közbeszerzési keretében". A képviselő arra kéri levelében Polt Pétert, hogy amennyiben az eljárás megindításához szükséges, tekintse kérelemnek vagy bejelentésnek levelét.

Keller is látott kivetnivalót

A fideszes képviselő először az informatikai bizottság július végi ülésén vetette fel, hogy a KidSmart csomagként egymillió-hetvenezer forintos darabáron vásárolt gépek ügyében a legfőbb ügyésznek kellene vizsgálódnia. A testület ülésén Keller László elismerte, hogy a háromszázmilliós közbeszerzéssel vásárolt óvodai gépek árának értékarányosságában ő is lát kivetnivalót.