Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Negyedmilliárdot kapott Kákosy volt üzlettársának köre

2007.12.08. 11:35
A gazdasági tárca alá tartozó Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal pályázatán 250 millió forintot nyert a Genoid Kft. Az a cég, melynek tulajdonosa, a Magyar Nemzet szerint egy ciprusi off-shore cégen keresztül - Nyíri Viktor. Az ingatlanbefektetésekben és egészségbizniszben érdekelt üzletember korábban az újsütetű gazdasági miniszter cégtársa volt, sőt Kákosy Csaba testvérével is működtetett közös vállalkozást.

December harmadikán Kákosy Csaba két dolognak örülhetett: egyrészt átvehette a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium irányítását Kóka János SZDSZ-elnöktől, másrészt volt (családi) üzlettársa negyedmilliárd forintot kapott. Az áttételesen, egy ciprusi offshore cég közbeiktatásával, Nyíri Viktor birtokolta Genoid Kft. a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal Jedlik Ányos pályázatán nyerte el ezt a kerek summát, írja a Magyar Nemzet.

A Genoid egyébként nem ismeretlen az állami egészségügyi piacon, ugyanis alapító-tulajdonosi köre részben átfedi az azóta eltűnt H-Med Kft. birtokosait. A laboratóriumi vizsgálatokat végző H-Med pedig korábban szerződésben állt az OEP-pel, a kapcsolat azonban csúnya véget ért. Az egészségbiztosítási pénztár ugyanis évekkel ezelőtt feljelentette, mondván: a cég el nem végzett vizsgálatokért hívott le 1,32 milliárd forintot a számlájáról.

Annyi mindenestre biztos, hogy az OEP-et még Mikola István, az Orbán-kormány egészségügyi minisztere kötelezte arra 2001-ben, hogy bontson szerződést a H-Meddel, mondván az egy sanda, pénzleszívó cég. A H-Med tulajdonosai tagadták, hogy "fiktív vizsgálatokat" számláztak volna ki az OEP-nek, és működtetése megszüntetése miatt mintegy 800 millió forintos kártérítési pert indítottak.

A Magyar Nemzet szerint az eltűnő H-Med eszközparkját, telephelyét, és emberállományát felhasználva dolgozik a most pályázatot nyert Genoid, melynek meghatározó alakja Nyíri Viktor a gazdasági miniszterrel, és annak öccsével egyaránt üzletelt. Kákosy Csaba például az Omega 99 Ingatlanforgalmazó Kft.-ben ült együtt Nyírivel. Kákosy Zsolt pedig például a Rácz&Co. szolgáltató Bt.-ben pedig a Nyíri érdekeltségébe tartozó Biggeorge's Zrt.-vel kültagoskodik együtt.  • Vennék
  • Hírek