Olga, Liliána
20 °C
35 °C

A beteg nem tudhatja, melyik az olcsóbb gyógyszer

2008.07.03. 13:35
Eltűnt az egészségügyi reform honlapjáról az a gyógyszerár-kalkulátor, amelyből bárki megtudhatta, melyik a legolcsóbb készítmény az azonos hatóanyagot tartalmazó szerek közül. Július 1-től az orvosok már csak minősített szoftverrel írhatnak fel gyógyszert, s hamarosan elkészül a betegeknek szóló változat, közölte az Egészségügyi Minisztérium.

Jelenleg nem érhető el az egészségügyi reform intézkedéseit ismertető Terápia 2008 című honlapon a gyógyszerár-kalkulátor, amely a betegek számára is áttekinthetővé tette, melyik gyógyszer a legolcsóbb. (Ezt szóvá tevő cikkünk megjelenése után az amúgy sem működő kalkulátort eltávolították a honlapról, de a vizitdíjról szóló információk továbbra is megtalálhatók, holott azt a márciusi népszavazás eltörölte.) A gyógyszerárak listájához most csak az OEP honlapján lehet hozzájutni, ahol egy hosszú Excell táblában lehet böngészni az árakat.

Az orvosoknak tavaly január 15-től írták elő, hogy a betegeknek az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül a legolcsóbbat ajánlják. Ehhez már akkor kaptak egy szoftvert, ami az adatok feltüntetésével és összehasonlításával segítette a vények felírását.

A kormány többek között ezzel próbálta visszaszorítani a hatalmas (400 milliárd forintos) állami gyógyszerkiadásokat. Miután a szabadalmi oltalom lejárta után egy-egy hatóanyagot (például a paracetamolt) szabadon lehet forgalmazni, a készítmények különböző neveken és árakon érhetők el, még ha hatásuk teljesen azonos is.

A betegnek ugyanakkor megmaradt a választási lehetősége. Ha ragaszkodik korábban szedett gyógyszeréhez, egy nyilatkozat aláírása után az orvos felírhatta a drágább készítményt is. Korábban szó volt arról, hogy a túl sok, indokolatlanul drága gyógyszert felíró orvosokat megbüntetik. A korbácsrendeletnek nevezett intézkedést azonban azóta finomították: július elseje után az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csak figyeli, de nem szankcionálja, ha egy orvos az országos átlagot meghaladó mértékben ír fel gyógyszereket.

Idén július 1-től az orvosok már csak minősített számítógépes programmal írhatnak fel társadalombiztosítási támogatással gyógyszert vagy gyógyászati segédeszközt, közölte az Egészségügyi Minisztérium. Ebben megtalálhatók az ugyanazzal a hatóanyaggal forgalmazott gyógyszerek listája, árai, a rajtuk lévő tb-támogatás, a beteg által fizetendő térítési díj. A programok megmutatják azt is, hogy egy-egy támogatott készítmény kapható-e a patikákban, vagy éppen nem elérhető, ezzel segítik az orvosok munkáját és növelik a betegellátás biztonságát.

Ez persze nem nagy újdonság, ugyanis az orvosok az elmúlt egy évben is teljesen hasonló szoftvert használtak. A hangsúly a minősítésen van, tehát mostantól csak olyan szoftvert használhatnak az orvosok, amelyek megfelelnek a jogszabályoknak, válaszolta kérdésünkre a minisztérium.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is készített saját, minősített programot, amely ingyenesen érhető el. Az orvosok ettől függetlenül bármely piacon elérhető szoftvert használhatják, ha az átment a minősítésen, közölte a tárca. A tárca azt ígérte, hogy készül egy olyan szoftver is, amely a közvélemény számára is elérhetővé és összehasonlíthatóvá teszi a gyógyszerek árát.