Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kallós nem veszi át a Csángó-díjat

2005.08.16. 17:30
Bozóki Andráshoz írott nyílt levelében utasítja vissza a kultusztárca Csángó-díjának átvételét Kallós Zoltán népzenekutató, írta a kolozsvári Transindex. Kallós azt kifogásolja, hogy az anyaországból nem támogatják megfelelően a szórványmagyarság oktatását. Tavaly márciusban Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának vezetője utasított vissza egy magyar állami kitüntetést hasonló okokból.

A kultusztárca idén Kallós Zoltánnak ítélte a Csángó Kultúráért díjat. A 2003 óta létező kitüntetés azoknak adományozható állami kitüntetés, akiknek a csángók ügyében kifejtett tevékenysége kiemelkedő jelentőségű.

Eddig két díjazott

Először a finn állampolgárságú Tytti Isohookana-Asunmaa asszony, a csángók ügyének nemzetközi fórumokon történő képviseletéért vehette át a díjat, tavaly Pozsony Ferenc néprajztudós, egyetemi professzor, a Kriza János Néprajzi Társaság elnöke részesült az elismerésben. Pozsony évtizedek óta gyűjti a moldvai csángók népdalait és meséit, két évvel ezelőtt létrehozta a csángó múzeumot.

"Köszönöm megtisztelő szándékukat, miszerint az idei Csángó-díjra engem találtak méltónak. A csángók, a szórvány- és általában az anyaországtól elszakított magyar közösségek érdekében kifejtett több mint fél évszázados munkásságomat eddig is önzetlenül végeztem, és ezután is így teszem" - áll abban a nyílt levélben, amit a neves néprajztudós, Kallós Zoltán írt Bozóki Andrásnak, a magyar kulturális tárca vezetőjének.

"Több magyar kitüntetés tulajdonosaként úgy döntöttem, hogy ezt a díjat nem fogadom el" - folytatódik a dokumentum.

Csalódott kitüntetett

"Csalódottan tapasztaltam az utóbbi időben - indokolja döntését Kallós -, hogy az általam legfontosabbnak gondolt szórványmagyar közösségek művelődési-oktatási rendszerének támogatására nincs megfelelő akarat, ezért a szülőföldön magyarként boldogulás esélye nagyon leszűkült."

A néprajztudós úgy értékeli, hogy az amúgy is rohamosan fogyatkozó Kárpát-medencei magyarságnak jelen pillanatban nem a kitűntetések fontosak, hanem inkább egy jól átgondolt támogatási stratégiára lenne szükség.

Rossz támogatási gyakorlat

Az MTI érdeklődésére Kallós elmondta, hogy nem ért egyet a magyarországi támogatások jelenlegi gyakorlatával. Emlékeztetett rá, hogy a Kallós Alapítvány tizennégy éven át minden évben táboroztatott csángó gyerekeket, kivéve az idén (pénzforrások hiánya miatt), pedig nagy szükség lett volna rá, éppen az árvizek miatt.

A csángó gyermekek táboroztatásának ügyét a néprajztudós szerint "tolják-vonják". Most július végén történt csak meg a kiírás az idei táborokra. "Hát ki fog most táboroztatni?" - tette fel a kérdést Kallós, úgy vélekedve, hogy akik ilyen ügyekben döntenek, azokat nem érdekli az egész probléma. A táborozásra az alapítvány nem tudja megelőlegezni a pénzt, fűzte hozzá, megemlítve, hogy csak a bukarestiektől, a Communitas Alapítványtól kaptak pénzt.

A tudós hangsúlyozta, hogy nem szeretné, ha politikai ügyet csinálnának az egészből: "Engem nem érdekel, hogy éppen milyen kormány van Magyarországon, nekem az a fontos, hogy a magyar érdekeket és a magyar ügyet szolgáljam."

Pontos elszámolás

A Kallós Alapítvány 1992-ben alakult, amikor Kallós Zoltán visszakapta a korábban államosított családi házat Válaszúton. Ez a kúria ad helyet néprajzi gyűjteményének és az 1999-ben beindult magyar anyanyelvű szórványoktatásnak. Kallós az egész vagyonát átíratta az alapítványra. Kallós leszögezte, hogy alapítványa eddig minden fillérrel pontosan elszámolt: "Az, hogy mások miként számoltak el, nem érdekel minket. Alaposabban utána kellene nézni, hová folynak el a pénzek."

Kallós Zoltán a Transindexnek elmondta, arról, hogy a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma neki ítélte oda a Csángó-díjat, pénteken szerzett tudomást. A díjat augusztus 19-én kellene átvennie. Elutasító nyílt levelét hétfőn reggel eljuttatta a Kitüntetési Irodához, onnan még nem érkezett reakció.

Bugárnak nem kellett a nagykereszt

Tavaly márciusban Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke utasította vissza a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét. A szlovákiai magyar politikus azt kifogásolta, hogy Budapest lefaragta a határon túli magyarok támogatására szánt költségvetési keretet. Sérelmezte azt is, hogy a magyar kormány "rólunk, nélkülünk döntött", jóllehet, a felek mindeddig éveken át következetesen és eredményesen állták azt az egyezséget, hogy a határon túli magyarokat érintő kérdésekben azok legitim politikai képviseletének mellőzésével soha nem születhet döntés.