Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Kovács: a kettős állampolgárság ügye hangulatkeltés

2003.08.13. 12:25
Az egészségügyi és a szociális ellátórendszereket is tönkretenné, ha többszázezer határon túli magyar kapna egyszerre állampolgárságot - jelentette ki Kovács László a kollektív kettős állampolgárság kérdésével kapcsolatban. A külügyminiszter szerint a "gyermeteg" felvetés egyedüli célja a politikai hangulatkeltés lehet.
"Nem ügy" a kettős állampolgárság kérdése Kovács László szerint. A magyar külügyminiszter az Erdélyi Riport című romániai hetilapnak adott interjújában elmondta, hogy jelenleg is bármely romániai vagy vajdasági magyar folyamodhat állampolgársághoz.

Hangulatkeltők

"Gyermeteg elképzelés viszont, hogy egyetlen döntéssel több százezres vagy milliós magyar közösségek együtt válnak magyar állampolgárrá" - jelentette ki Kovács. Ez gyakorlatilag katasztrofális helyzetet idézne elő a közegészségügyben és romba döntetné a szociális ellátó rendszert is - vélekedett. "Az ilyen felelőtlen felvetés csak politikai hangulatkeltésre való - jelentette ki Kovács.

Nem mondtak le a határon túliakról

A külügyminiszter a lapnak nyilatkozva elutasította azokat a vádakat, miszerint a Medgyessy-kormány lemondott volna a határon túli magyarokról. Mint mondta, a kedvezménytörvény módosításával sikerült elérni, hogy a jogszabályt az uniós csatlakozás után se kelljen megsemmisíteni.

A törvény jelentőségét Kovács abban látja, hogy az kötelezi a mindenkori magyar kormányt a határon túli magyarság, illetve a szomszédos országok magyar nyelvhez, kultúrához kötődő állampolgárainak támogatására.