Dénes
2 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Pert veszített a BRFK a jogvédőkkel szemben

2006.11.07. 15:57
A rendőrség a jövőben köteles nyilvánosságra hozni, hogy hol helyezett el térfigyelő kamerákat, illetve azok működésére figyelmeztetve hol helyezett el tájékoztató táblákat. Ezeket eddig titkolták, de egy jogvédő szervezet perelt.

A Társaság a Szabadságjogokért pert nyert a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal szemben. A Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiumának másodfokú, jogerős végzése értelmében a BRFK köteles nyilvánosságra hozni, hol helyezett el térfigyelő kamerákat, illetve azok működésére figyelmeztetve hol helyezett el tájékoztató táblákat.

A rendőrség köteles továbbá átadni 15 napon belül a kamerák működésével kapcsolatban készült hatástanulmányokat, valamint a kerületi önkormányzatokkal kötött szerződéseket. A Hímer Gabriella vezette bírói tanács indoklásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a közérdekű adatokat mindenki megismerheti és korlátlanul terjesztheti. A bíróság ugyanakkor a felperes kérése ellenére nem kötelezte a BRFK-t arra, hogy a rendőrség kamerákkal kapcsolatos belső intézkedéseit nyilvánosságra hozza.

Hol vannak a kamerák?

A TASZ azért fordult korábban bírósághoz, mert - állítása szerint - a térfigyelő kamerákra vonatkozó kérdéseire a rendőrség nem adott kimerítő választ. A TASZ adatvédelmi természetű kérdések mellett arra kért választ: hol helyeztek el kamerákat, és hány figyelmeztető tábla került ki a közterületekre.

Az alperesi képviselő szerint a "jogszabályoknak megfelelően" választ adtak a TASZ kérdéseire. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a térfigyelő kamerák működéséről a médián keresztül, valamint fórumokon tájékoztatták a lakosságot. Utaltak arra is, hogy a kamerák elhelyezéséről szóló információk nyilvánosságra hozatala bűnmegelőzési, bűnüldözési érdekeket sérthet.

Baltay Levente, a TASZ ügyvivője a bírósági döntést követően kijelentette, hogy elégedettek a végzéssel. Utalt arra is, hogy már több hasonló pert nyertek önkormányzatokkal, köztük az újpestivel és a székesfehérvárival szemben is. Ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy a jogszabályok szerint térfigyelő kamerákat csak a rendőrség működtethet, és a működés részleteit az érintett önkormányzatokkal szerződésben kell rögzíteni.