Angelika
-4 °C
3 °C

A vámosok szerint a PM egyengette az Orbán-levelek útját

2003.06.24. 09:39
Egy kézzel írt faxüzenet arra utal, hogy a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága hivatalosan is utasítást kapott tavaly áprilisban a pénzügyi tárcától az elhíresült Fidesz-szállítmány "zökkenőmentes vámkezelésére". A Népszava szerint László Csaba jelenlegi pénzügyminiszter vizsgálatot rendelt el az augsburgi nyomdában készült Orbán-levelek beléptetése ügyében. Varga Mihály, az előző kormány pénzügyminisztere cáfolta, hogy beavatkozott volna az ügykezelés menetébe.
A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) korábbi nyilatkozta szerint 2002 április 16.-án a Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium adott utasítást a németországi szállítmány vámkezelésének kiemelt felügyeletére - írja a Népszava. László Csaba jelenlegi pénzügyminiszter parlamenti felszólalásában ettől némileg eltérve úgy fogalmazott, hogy egy nappal később egy kézzel írt faxüzenet érkezett csak a pénzügyi tárcától.

Több vizsgálat is lehet

A tárca jelenlegi vezetője bejelentette, hogy a VPOP-nál belső vizsgálat indul az ügyben. A lap értesülései szerint László Csaba ezen kívül Péterfalvi Attila adatvédelmi biztost is kéri az ügy kivizsgálására. Felmerült ugyanis, hogy az országgyűlési választás második fordulója előtt szétküldött Orbán-levelek külföldi nyomtatása - a címzettek adatai miatt - adatvédelmi törvénybe ütközhet.

Kézzel írott üzenet

A vámparancsnokságon a Népszavának azt mondták, hogy a pénzügyi tárca kabinetirodájától érkező, kézzel írt üzeneten csak a tehergépkocsik rendszáma és különböző városnevek voltak olvashatóak, más - a küldő személyre vonatkozó - adat azonban nem. A parancsnokságon nem bevett gyakorlat, hogy a vámigazgatóság szóbeli utasítására különleges figyelmet kapjon egy szállítmány.

Fővárosi tisztek segítettek

A lap korábbi cikkében beszámolt egy olyan vámparancsnoki jelentésről, amelyben a soproni vámhivatal helyettes vezetője arról tájékoztatja a fővárosi ügyeletet, hogy a szállítmány vámkezelése rendben lezajlott. A jelentés szerint két, Budapestről kirendelt vámtiszt, H. István és S. Gábor is részt vett az ügykezelésen, igaz utóbbi az első furgon beutaztatása után visszatért a fővárosba.

A Népszava megkereste Varga Mihály, volt pénzügyminisztert, aki szóvivőjén keresztül ismét cáfolta a VPOP értesüléseit, mondván sem utasítást, sem pedig faxot nem küldött a vámparancsnokságra a szállítmány ügyében. Varga az ügyet a kormány gazdasági intézkedéseiről való figyelemelterelésnek tartja, a tárcánál elrendelt vizsgálatokat pedig nem kívánta kommentálni.