Edina
-12 °C
-3 °C

Ez a harc lesz a végső?

2006.02.11. 15:01
Az ellenzék vezetője szerint vadkapitalizmus van Magyarországon, a megbukott rendszer feltétlen hívei "átcsaptak az ellenkező végletbe". Gyurcsány Ferenc szerint kormányváltásra nincs szükség, korszakváltásra igen. Az MDF temet, az SZDSZ élhetőbb vidéket szeretne.
Korszakváltásra van szüksége az országnak, ennek programját a Magyar Szocialista Párt képviseli, és ajánlja mindenkinek - jelentette ki Gyurcsány Ferenc szombaton Jászberényben, pártja szociáldemokrata platformjának konferenciáján. Magyarországon ma nem rendszerváltásra, kormányváltásra, hanem korszakváltásra van szükség - fogalmazott a miniszterelnök. A korszakváltás programja a nemzeti haladás programja, amely mellőzi a radikalizmust - tette hozzá. Magyarországnak ugyanis nem radikális megoldások, hanem "bátor víziók", kompromisszumok, valamint okos tervek kellenek azok végrehajtásával együtt - mondta a kormányfő.

Pillérek

A korszakváltás programja négy alappillérre épül, ennek első eleme a fejlesztő állam kialakítása, olyan államé, amely az ország átépítésében aktív, kulcsszerepet játszik - mondta Gyurcsány Ferenc. A fejlesztés alatt elsősorban az oktatás fejlesztése értendő, az intellektuális szellemi és tudásközpontok infrastruktúrájának kialakítása, mert Magyarországot csak a "kiművelt emberfők sokasága" tudja versenyképessé tenni - mutatott rá.

Az MDF temette a kormányígéreteket
A Magyar Demokrata Fórum szombaton budapesti székházának kertjében eltemette az örökösödési adó eltörlésével kapcsolatos kormányzati ígéreteket. A temetési szertartás előtt Almássy Kornél, az MDF alelnöke elmondta: pártja sajnálatosnak tartja, hogy el kell temetni az ígéreteket, "de nemcsak az emberek halnak meg, hanem az ígéretek is". A kisebbik ellenzéki párt már 2004-ben kezdeményezte az örökösödési adó eltörlését, és noha a többi párt is egyetértett ezzel, mégsem történt semmi - emlékeztetett az alelnök. Almássy Kornél felolvasta a politikusok elmúlt időszakban elhangzott, az örökösödési illeték eltörlését helyeslő és támogató kijelentéseit, majd ezeket a lapokat egy üres ígéretek feliratú fadobozba helyezte, amelyet ezután elástak a budapesti székház kertjében. A sírra pedig egy táblát helyeztek, amelyen ez áll: "itt nyugszanak a be nem váltott ígéretek". A fadoboz eltemetése után Pettkó András országgyűlési képviselő elmondta, hogy hétfőn egy országgyűlési határozati javaslatot nyújtanak be, amely az örökösödési illeték eltörléséről szól.

A második alappillér a szociális igazságosság megteremtése, amely differenciált megoldásokat követel - húzta alá a miniszterelnök. Példaként elmondta: a nyugdíjkorrekciós program keretében az MSZP a 14. havi nyugdíj esetében azt az álláspontot képviseli, hogy akikkel igazságtalanul bánt el az idő, azok többet kapjanak ebből a havi keretből mint azok, akik szerencsésebb időszakban vonultak nyugállományba.

A miniszterelnök további két pillérként a hatékony és szolgáltatásközpontú állam létrehozását és a meglévő demokratikus értékek erősítését nevezte meg. A korszakváltás programjában az MSZP készen áll, "hamarosan meg fogjuk mutatni, hogy hol mi épül ebben az országban,(...) hogyan kell átalakítani a szakképzést, vagy a felsőoktatást, (...) valamint azt, hogyan fogja szolgálni a fejlesztést egy célzott adó- és járulékpolitika" - jelezte a kormányfő.

Orbán ma a vadkapitalizmus uralkodik

Magyarországon szolidáris piacgazdaságra, szolidáris államra van szükség a most jellemző vadkapitalizmus helyett - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, a párt szombati Országos Választmányi ülésén. "Nekünk a magyar szolidaritásra, a magyar szolidaritás eszméjére, szolidáris piacgazdaságra és a magyar szolidaritás államára lesz szükségünk, a következő kormánynak ezen az alapon kellene felállnia" - mondta a pártelnök a Budapesten megrendezett testületi ülésén. Hozzátette: ennek gyakorlati politikai következménye, hogy szolidáris állam programja nem lehet reformdiktatúra, ott nem "szakértők eszelik ki, kényszerítik ránk a programokat, hanem mi magunk alkotjuk meg, illetve választott vezetőink révén hajtjuk végre a programokat, amelyek megegyezések és tárgyalások révén formálódnak".

Az SZDSZ az élhetőbb vidékről
Az SZDSZ már elfogadott választási programjában az élhetőbb vidék és a tiszta, egészséges, kiszámítható környezet megteremtését tűzte ki célul - közölte a pártelnök és a környezetvédelmi miniszter a Tessék választani! sorozat keretében tartott sajtótájékoztatón szombaton, ahol összehasonlításként idézték a szocialista és konzervatív párt e témában tett nyilatkozatait. Kuncze Gábor a szabad demokrata vidékfejlesztési elképzeléseket ismertetve elmondta: a vidékpolitikának többről kell szólnia, mint, hogy állami eszközökkel támogatják a versenyképtelen, eladhatatlan mezőgazdasági termékeket. Persányi Miklós hangsúlyozta, hogy a liberálisok környezetpolitikájának meghatározó elemei a fenntartható fejlődés, a tiszta, egészséges, kiszámítható környezet, a környezetipari fejlesztések támogatása és a megújuló energiaforrások jobb kiaknázása.

A választások tétje Orbán szerint nem csak az, hogy egy gyenge kormányt egy jobb kormánynak kell felváltania, egy egész munkaellenes szemléletmódot kell leváltani, a pártelnök úgy látja, az utóbbi négy évben "csúnyán elbántak Magyarországgal". Véleménye szerint ez a szemléletmód csak a munkanélküliség következményeit akarja kezeli és mindig a nagy elosztó rendszerek reformjáról beszél, holott Magyarországon a termelési rendszert kell rendbe tenni.

Kijelentette: "Magyarországon nem piacgazdaság van, hanem vadkapitalizmus", a történelem pedig azt mutatja, hogy a nem megszelídített kapitalizmus háborúkat, súlyos gazdasági válságokat okozott. Az egész nyugati, európai kultúra abban egyetért, hogy meg kell zabolázni a vadkapitalizmus erőit - mondta a pártelnök, hozzátéve, hogy Magyarországon ehhez képest az történt, hogy a megbukott rendszer feltétlen hívei "átcsaptak az ellenkező végletbe", "neofita" módon viselkedtek.