Géza
-12 °C
-4 °C

Bokros-csomagot lát Orbán

2006.03.12. 15:44
A Fidesz az MSZP-vel szemben nem a megszorításokban, hanem a gazdaság teljesítményének növelésében látja a kivezető utat - mondta Orbán Viktor, aki szerint a szocialisták, ha nyernek, 1200 milliárdos megszorító intézkedéscsomagot fogadnak el. Gyurcsány Ferenc bemutatta az MSZP két választási kamionját, melyek ötven településen érintőképernyőkkel felszerelve ismertetik a nyugati életminőséget célul tűző szocialista programot.
"Nem egyszerűen megálmodtuk, hanem megterveztük Magyarországot" - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap Budapesten, amikor Hiller István szocialista pártelnökkel közösen bemutatta a sajtónak az egyik kamiont, amely április 9-ig, az országgyűlési választások első fordulójáig mintegy 50 településen ismerteti a tíz évre szóló Új Magyarország programot. A két kamion a települések központjában fog leparkolni és érintős képernyőkön, nagy monitorokon, illetve interneten mutatja meg az érdeklődőknek, hogy a program keretében milyen fejlesztéseket, beruházásokat terveznek az adott régióban, megyében, településen.

Nem elköltik, befektetik a pénzt

Gyurcsány Ferenc szerint a kiállítás azt hivatott bemutatni, hogy a program olyan lendületesen fog folytatódni, ahogy azt elfogadták az MSZP kongresszusán, illetve ahogy folyik tavaly december, az Európai Unió költségvetésének elfogadása óta. A kormányfő értékelése szerint kevesebb beszédre, kevesebb álmodozásra és több cselekvésre, konkrétumra van szükség. Kifejtette, hogy a program keretében nem elkölteni, hanem befektetni akarják a pénzt, amely építő-fejlesztő országot jelent.

Mint mondta, a program célja a modern, nyugatias életminőség, egy modern, nyugodt ország, több munkahely, illetve az, hogy Magyarország a régió legjobbja legyen a modern ipar, a modern szolgáltatási világ, valamint az idegenforgalom területén.

Bokros-csomag jön

A szocialisták, ha kormányon maradnak 1.200 milliárd forintos megszorító csomag bevezetésére készülnek - figyelmeztetett Orbán Viktor Berettyóújfalun. Közlése szerint a pénzügyminiszter szűk körben, egy gazdasági tanácskozáson már utalt a megszorítási tervekre, amelyek Orbán Viktor szerint a Bokros-csomagnál háromszor nagyobb megszorító intézkedéseket jelentenek. A Fidesz ezzel szemben nem a megszorításokban, hanem a gazdaság teljesítményének növelésében látja a kivezető utat - mondta. Orbán Viktor az ország jelenlegi helyzetét tekintve "a gödör első törvényét" javasolta minden magyarnak. "Ha benne vagy, ne áss tovább! Váltsunk inkább kormányt!" - szólt a Fidesz elnökének útmutatása.

Magyarországnak végre vidékbarát kormánya lesz, ha a Fidesz a szövetségeseivel megnyeri a választásokat - jelentette ki Orbán. A magyar vidéknek 1990 óta nem volt olyan erős és eltökélt politikai képviselete a törvényhozásban, mint amilyen a reményei szerint most, a választások után kormányzati ügyekben is megjelenik majd - mondta az országépítő tanácskozások keretében rendezett fórumon. "Amikor a magyar szolidaritásról beszélünk, akkor egy 1980 óta tartó hanyatló korszakot szeretnénk lezárni" - mondta, hozzátéve, "ismét a munkát kell a középpontba állítani", a magyar vállalkozóknak kell lehetőséget adni, hogy "a magyar gazdaság végre a saját lábára állhasson".